Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elina Loisan toinen romaani kurkottaa Karjalaan ja kuolemaan

Kirjan lauseissa on elämänmakua ja tarinassa kierrettä, kirjoittaa kriitikko Sanna Kangasniemi.

Kulttuuri
 
Kristina Sarlin
Elina Loisa on valmistunut Turun Taideakatemian elokuvalinjalta.
Elina Loisa on valmistunut Turun Taideakatemian elokuvalinjalta. Kuva: Kristina Sarlin

Romaani Elina Loisa: Rajantakaiset. Tammi. 281 s.

Salome on ajatellut, että hän tekee kaiken toisin kuin äiti. Näyttää, että elämään voi mahtua sekä työ että perhe.

Rajantakaiset

Kirjoittaja: Elina Loisa

Julkaisija: Tammi

Laji: Romaani

Alkuperäinen nimi: Rajantakaiset

Vuosi: 2016

Se onnistuukin, hetkeksi, mutta sitten Salome huomaa, että puoliso Leo on muuttanut talon alakertaan pelaamaan World of Warcraft -peliä ja hän on yksin vastasyntyneen ja taaperon kanssa.

Elina Loisan (s. 1978) toinen romaani Rajantakaiset on jo nimessään ainakin kahtaalla: rajan takana Karjalassa ja rajan takana kuolemassa.

Karjala ja kuolema tulevat yhteen, kun Salomen Sortavalasta kotoisin ollut isoäiti kuolee. Kuolemasta kertoo äiti, ja se tuntuu väärältä, koska isoäiti on käytännössä kasvattanut Salomen äidin tehdessä uraa.

Väärältä tuntuu myös se, ettei kuolemasta tule mitään merkkiä. Lintu ei lennä ikkunaan, isoäidiltä saatu kuppi ei rikkoudu. Kun muuta ei kuulu, saa Karjalan liitosta sähköpostitse tullut juttupyyntö kelvata. Meili tulee juuri isoäidin kuolinhetkellä. Sen täytyy olla merkki.

Tietämättään Salome kulkee samansuuntaisia polkuja kuin alhaalla kellarissa maanisesti pelaava miehensä Leo, joka peliin uppoutuessaan vakuuttuu siitä, että tutulta vaikuttava pelin hahmo on hänen edesmennyt nuoruudenrakkautensa.

Loisa on tullut aimo matkan esikoisromaaninsa Julkeat (2010) kerrontatyylistä. Nyt lauseissa on aivan eri lailla elämänmakua ja romaanissa kerroksia.

Kuoleman taakse kurottelun ja Karjalan lisäksi pyöritellään nuoren perheen vaikeuksia, nykyäitiyden vaatimuksia, rakkaussuhteen eri vaiheita, sukupolvelta toiselle siirtyviä taakkoja, puhumattomuuden kirousta.

Ne ovat kiinnostavia teemoja, joiden keskinäisten painoarvojen kanssa lukija on kuitenkin välillä hitusen hukassa. Mikä kirjasta nousee olennaisimpana pintaan?

Kun Loisa kuitenkin kirjoittaa hyvin ja loppuratkaisussakin on kelpo oivallusta elämän jatkuvasta katoamisesta, seuraa lukija henkilöiden kulkua ihan mielellään. Toivoo heille hyvää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat