Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dekkari vie suomalaisen taidehistorian paraatipaikoille ja Edelfeltin maalauksen jäljille

Nainen parvekkeella on täydellistä lukemista niille, jotka rakastavat historiasta ammentavaa kesyä rikoskirjallisuutta

Kulttuuri
 
Mikael Soininen
Luonnos Albert Edelfeltin Nainen parvekkeella -teokseen oli esillä samannimisen kirjan julkistamistilaisuudessa. Noin 1880–1884 maalattu teos kuuluu LähiTapiolan kokoelmaan.
Luonnos Albert Edelfeltin Nainen parvekkeella -teokseen oli esillä samannimisen kirjan julkistamistilaisuudessa. Noin 1880–1884 maalattu teos kuuluu LähiTapiolan kokoelmaan. Kuva: Mikael Soininen

Jännitys Eppu Nuotio ja Pirkko Soininen: Nainen parvekkeella. Bazar. 299 s.

Eppu Nuotio ja Pirkko Soininen ammentavat yhteisessä dekkarissaan taidehistoriasta ja etenkin suomalaisen taiteen Pariisin-yhteyksistä. Kaikki alkaa Albert Edelfeltin maalauksesta Nainen parvekkeella. Nuori, Berliinissä asuva suomalainen dokumenttiohjaaja Salome Virta alkaa selvittää sen olinpaikkaa ja taustoja.

Salomen oma menneisyys, maalauksen vaiheet ja sen omistajat sekoittuvat – ja melko kutkuttava ”taidedekkari” on valmis. Taidehistorian se saa paikoin vaikuttamaan huomattavasti todellista jännittävämmältä. Sitä ei kuitenkaan viedä mihinkään Da Vinci -koodin tasoille, vaikka fakta ja fiktio reippaasti sekoittuvatkin.

Oikeasti maalauksen luonnos (noin 1880–1884) on LähiTapiolan kokoelmassa. Vuonna 1884 maalattu teos myytiin Bukowskilla muutamia vuosia sitten, mutta ostajan henkilöllisyys ei ole tiedossa.

Suuri osa kirjan teksteistä rakentuu maalauksen omistavan vanhemman herran ja Salomen sähköpostikirjeenvaihdosta.

Niin romaani syntyi myös todellisuudessa. Nuotio asuu Berliinissä, Soininen Turussa.

Romaani kulkee sutjakasti. Kierroksia tulee kirjan yhä monimutkaisemmiksi käyvistä tosielämän tapahtumista. Samalla myös taidehistoriaan sukelletaan yhä syvemmälle.

Nainen parvekkeella on täydellistä lukemista niille, jotka rakastavat Edelfeltiä, Pariisia ja historiasta ammentavaa kesyä rikoskirjallisuutta. Teos sopii hyvin myös niille, joille perusdekkareiden väkivaltamässäily on liikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat