Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahden tunnetun kirjailijan uudet sarjakuvakokoelmat irvailevat arjelle ja kirjallisuuspiireille

Riikka Ala-Harjan ja Johanna Sinisalon tekstit saivat höysteekseen särmikästä kuvakerrontaa

Kulttuuri
 
Vuonna 2002 Tiskivuori-sarjassa puhuttiin miesasiaa.
Vuonna 2002 Tiskivuori-sarjassa puhuttiin miesasiaa.

Sarjakuvat Matti Hagelberg, Riikka Ala-Harja: Yleisönosasto. Like. 48 s. Hannu Mänttäri, Johanna Sinisalo: Tiskivuoro. Suuri Kurpitsa. 128 s.

Kaksi tunnettua kirjailijaa on käsikirjoittanut kauden uutuussarjakuvia. Lienee luonnollista, että molemmissa painottuu teksti ja piirrosten kuvakulmat on rajoitettu lähinnä puhuviin päihin. Molemmat viljelevät pisteliästä huumoria.

Yleisönosasto; Tiskivuoro

Kirjoittaja: Matti Hagelberg, Riikka Ala-Harja; Hannu Mänttäri, Johanna Sinisalo

Julkaisija: Like; Suuri Kurpitsa

Laji: sarjakuvat

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 48; 128

J. H. Erkon novellikilpailun voittanut ja Finlandia-ehdokkaana ollut Riikka Ala-Harja on kirjoittanut Matti Hagelbergin piirtämät Yleisönosasto-sarjat, jotka irvailevat kirjallisuusmaailmalle. Ne on koottu Parnasso-lehdestä.

Finlandia-palkittu tieteiskirjailija Johanna Sinisalo on tehnyt Tiskivuoro-sarjat puolisonsa, graafikko Hannu Mänttärin kanssa. Helsingin Ylioppilaslehdessä ja Uudessa Naisessa ilmestyneissä sivuissa ei tiskata vaan päivystetään baaritiskillä.

Tiskivuoron eläinhahmot irvivät elämää likimain niin laajalla aihekirjolla kuin baarissa juomalasien yli voi arvella käsiteltävän. Valomerkkiä lähestyessä jutut tuskin pysyvät yhtä nokkelina kuin sarjakuvassa.

Yleisönosaston aihe on rajattu kirjallisuuspiireihin ja se on suunnattu selkeästi sisäpiirille kuten kirjallisuuslehti Parnasson lukijoille. Muille se avaa tirkistysluukun kirjallisten piirien kipupisteisiin huumorin prisman läpi.

Kuvallinen toisto on molempien tehokeino – ja heikkous. Ruutu ja sivu toisensa perään suunnilleen samoilla kuvakulmilla toimii pieninä annoksina.

Mutta kokoelmissa se alkaa puuduttaa. Molempien käyttöohjeeksi sopiikin annostelu pieniin paloihin. Näitä onkin nautittu alun perin sivu kerrallaan lehdistä.

Toistosta huolimatta sekä Yleisönosasto että Tiskivuoro on piirretty kunnianhimoisesti.

Hagelberg on luopunut häikäisevän pikkutarkasta raapekartonkijäljestään, joka tunnetaan muun muassa mestariteoksista Kekkonen ja Silvia Regina. Yleisönosaston hän on piirtänyt samalla kirveellä veistetyllä tyylillä kuin eeppisen, jo vuosia vyöryneen Läskimooses-teoksensa.

Yleisönosastossa kuvat väistyvät välillä tekstin tieltä kokonaan, mutta tekstuaaliset ruudutkin Hagelberg veistää samalla tavalla kuin varsinaiset piirrokset. Siinä sarjakuva tuntuu lähenevän käsitetaidetta.

Mänttäri piirtää notkealla viivalla. Hänen eläinhahmonsa eivät jää ilmeikkyydessä ja eleissä jälkeen vaikkapa alan mestarista Carl Barksista. Vuosina 1987–2015 ilmestyneet sivut muistuttavat aikojen ilmiöistä ja ajattelun muutoksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat