Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsikirjoituslöytö toi julkisuuteen Olavi Paavolaisen tekstejä matkalta Neuvostoliittoon

Huolellisesti toimitettu kokoelma esittelee Paavolaisen matkan loiston ja kurjuuden pätevästi taustoitettuna.

Kulttuuri
 
Ainoa tunnettu kuva Paavolaisen matkalta on otettu Leningradin Suomen-asemalla todennäköisesti saapumispäivänä 19.5.1939.
Ainoa tunnettu kuva Paavolaisen matkalta on otettu Leningradin Suomen-asemalla todennäköisesti saapumispäivänä 19.5.1939.

Tietokirjallisuus Olavi Paavolainen: Volga virtaa nyt Moskovaan. Kirjoituksia Neuvostoliitosta. Toim. Ville Laamanen ja H. K. Riikonen. Teos. 280 s.

”Lähtö uudenaikaiselta asemalta etelän kesäyön mustassa ja kuumassa pimeydessä. Laajat asemalaiturit, sokaiseva valaistus, täyden suuraseman tuntu – valoja huohottavan kaupungin taakse kerääntyneiden hiilenmustien tomupilvien läpi kumottava lieskankarvainen arokuutamo..."

Volga virtaa nyt Moskovaan. Kirjoituksia Neuvostoliitosta.

Kirjoittaja: Olavi Paavolainen (toim. Ville Laamanen ja H. K. Riikonen)

Julkaisija: Teos

Laji: Tietokirja

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 280

Kirjoittajasta ei voi erehtyä! Terässinfonian kirjoittaja Olavi Paavolainen se siinä hurmioituu Stalingradin rautatieasemalla heinäkuun yönä 1939.

Stalingrad on sen jälkeen tuhottu ja jälleenrakennettu, vaihtanut nimeä. Neuvostoliittoakaan ei enää ole. Mutta lukijalle Paavolaisen viesti 77 vuoden takaa saapuu vasta nyt.

Ville Laamanen toi väitöskirjassaan vuonna 2014 julki uutta tietoa Paavolaisen lähes kolmen kuukauden Neuvostoliiton-matkasta. Kirjailija kiersi sulkeutunutta ja tuntematonta maata vain viikkoja ennen toisen maailmansodan syttymistä.

Pian myös Suomi oli sodassa. Kirjaa ei koskaan tullut, vaikka sitä sotien jälkeen odotettiin. Neuvostoliitto oli muuttunut, Suomi oli muuttunut ja Paavolainen oli muuttunut. Tuli vain muutama katkelma Suomen uutta ystävää esittelevissä kirjoissa. Yllättävä löytö Paavolaisen jäämistöstä toi pari vuotta sitten esiin viimeisteltyjä tekstejä, jotka näyttivät liittyvän vuonna 1946 tekeillä olleeseen Neuvostoliittoa käsittelevään kirjaan.

Volga virtaa nyt Moskovaan on esimerkillisesti toimitettu teos. Paavolaisen matkan loisto ja kurjuus tulee pätevästi taustoitettua, samoin mahdolliset syyt kirjasuunnitelman raukeamiseen.

Kirjan nimi tavallaan viittaa yhteen niistä. Stalinin aikana valtavat kanavatyöt yhdistivät Moskovan Volgaan ja viiteen mereen, mutta niiden rakennus vaati kymmeniätuhansia uhreja. Paavolainenkin puhui orjatyössä menehtyneistä, nimittäin Pietarin rakentajista, ja arvosteli julmuutta, jolla Kaukasian kansoja kohdeltiin. Ei ollut helppoa yrittää olla objektiivinen vuonna 1939, saati 1946.

Kokoelmassa on täydellisyyden vuoksi myös kolme 1946 julkaistua kirjoitusta. Pietari – Leningradissa Paavolainen kirjoittaa lapsuudestaan tuntemansa kaupungin muodonmuutoksesta. Hän on hieman huvittavakin maalaillessaan uuden uljaan Leningradin vitaalisuutta vanhan Pietarin rappiota vasten. Lukijalle ei jää epäselväksi kumpi loppujen lopuksi inspiroi kirjailijaa, dekadentti helvetti vai proletariaatin paratiisi. Parastaan Paavolainen antaa kirjoittaessaan Pietarin julkisivujen värimaailmasta.

Myös Volga on osaksi selostus jokivarren kaupunkien saavutuksista ja nähtävyyksiä. Paavolaisen aistit tavoittavat esikaupunkien omenatarhat, satakielen laulun rantaniityillä ja kesäyön kuulauden Volgan ulapalla. Toisaalla hän kavahtaen panee merkille sementtitehtaan valkaiseman lohduttoman maiseman, ”kuin rutto olisi syönyt kaiken vihreän.”

Valo oli Neuvostoliiton-matkan johtomotiivi ja edistyksen symboli. Volgan voimalaitosten valokimput "karkottavat menneisyyden haamut" ja Kiovassa Petšerskin luolaluostarissa Paavolainen filosofoi sähkövalon merkityksestä kynttilänhämyisen mystiikan paljastajana.

Kirjan hienoimpia jaksoja ovat vaikutelmat Pohjois-Kaukasiasta ja Georgiasta, joissa myös André Gide vieraili propagandakatastrofiksi osoittautuneella matkallaan. Kielikuvien maalaajana Paavolainen vie voiton nuivasta Gidestä. Hän seuraa lintuperspektiivistä Tbilisin valojen syttymistä – "kuin kuohuva kasa kiiltomatoja" – ja vertaa näkymää ei sen vähempään kuin Rio de Janeiroon.

Kirjan loppuun liitetyissä kuvataidetta koskevissa muistiinpanoissa Paavolainen on toisinaan kriittisempi kuin olisi voinut olla valmiissa teoksessa. Huomautus ”rappiotaiteen" poistamisesta Neuvostoliitonkin museoista rinnasti natsien ja kommunistien kulttuuripolitiikan.

Itseironinen Paavolainen vilahtaa merkinnässä, jossa hän Mustanmeren rannikon uhkeita puistoja katsellessaan miettii, ettei "sittenkään täällä voisi tulematta naurettavaksi istua viinin ääressä tai yksin tai katsella iltapilvien kulkua meren yllä".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat