Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkkilaiskirjailija Elif Shafakin romaanissa tuoksuu 1500-luvun Istanbul

Elif Shafakin historiallisessa romaanissa Istanbulin slummeja moukaroidaan moskeijoiden tieltä.

Kulttuuri
 
Agata Skowronek
Hagia Sofia on seurannut istanbulilaista elämää 500-luvulta saakka.
Hagia Sofia on seurannut istanbulilaista elämää 500-luvulta saakka. Kuva: Agata Skowronek

Romaani Elif Shafak: Valkoinen elefantti (The Architect's Apprentice). Suom. Maria Erämaja. Gummerus. 559 s.

Jos on kokenut Istanbulissa moskeijoiden ja temppeleiden huumaavan ikiaikaisuuden, tämä romaani puhuttelee.

Turkin luetuimpiin kirjailijoihin kuuluva Elif Shafak (s. 1971) uppoutuu uusimmassa teoksessaan 1500-luvun Istanbuliin: aikaan, jolloin iso osa noista satoja vuosia ihmisiä ihmetyttäneistä rakennuksista syntyi.

Shafak kutoo fiktionsa historiallisten faktojen ympärille. Vetävän tarinan ohella romaanin yhtenä tavoitteena on ollut luoda ajankuva kaupunkiin yli 365 rakennusta rakentaneen historiallisen henkilön, arkkitehti Mimar Sinanin, aikaansaannosten ympärille.

Muammer Yanmaz
Elif Shafak
Elif Shafak

Tiiliskiviromaanin keskiössä on Intiasta laivalla rantautuva Jahan-poika, joka pelastuu vaikeasta merimatkasta ja tulee pelastaneeksi myös laivalla sairastuneen elefantin. Sulttaani Suleimanin eläintarhaan matkalla oleva valkoinen elefantti päätyy Jahanin hoidettavaksi.

Ahkera Jahan kehittää elefantin hoitamisen ohessa piirustustaitojaan, joten hänet pestataan sulttaanin hovissa työskentelevän pääarkkitehti Sinanin oppipojaksi. Tähän viittaa romaanin alkuperäinen englanninkielinen nimi The Architect's Apprentice.

Lopulta Jahan työskentelee mestari Sinanin tiimissä. Siinä kaikki ovat lahjakkaita, mutta jollain lailla heikoilla olevia nuorukaisia. Varsin humaanina romaanin maailmassa piirtyvä Sinan on ottanut suojelukseensa myös mykän pojan, joka on oikeasti karua kohtaloaan pakeneva pojaksi naamioitunut tyttö.

Vaikka Valkoinen elefantti on ladattu historialla, se välttää puisevuuden. Romaanin sivuilla juonitaan, vehkeillään ja murhataan. Kirsikaksi kakun päälle Shafak kehii käänteitä Jahanin epätoivoisesta rakkaudesta sulttaanin tyttäreen Mihrimahiin.

Maria Erämajan ansiokas suomennos säilyttää sävyt. Romaani tuoksuu mausteilta ja löyhkää rutolta, vereltä, eritteiltä ja mätäneviltä ruumiilta. Kukaan romaanin hahmoista kurjimmista jalkavaimoista sulttaaneihin ei ole pelkästään yhtä asiaa. He kaikki ovat ristiriitaisia ja monitahoisia ihmisiä, kyvykkäitä sekä hyvään että pahaan.

Shafak näyttää, millä logiikalla massiiviset, hallitsijoiden mahtavuutta alleviivaavat rakennukset syntyvät: ne rahoitetaan aina uusilla sodilla. Kun sulttaani hetken mielijohteesta päättää, että juuri valmistunut observatorio onkin huono idea – ei ihmisen tarkoitus ole tähyillä taivaaseen vaan pitää katseensa maassa – se puretaan. Niin puretaan satojen ihmisten koditkin, jos ne sattuvat olemaan temppelien tiellä. Koskettavasti kirjailija kuvaa sitä inhimillistä ristiriitaa, joka temppelin rakentajilla on häätäessään ihmisiä kodeistaan.

Romaani osoittaa Shafakin aiempien teosten tapaan, kuinka ikiaikainen on kamppailu idän ja lännen sekä islamin ja kristinuskon välillä. Senkin se näyttää, kuinka yhteisöön tunkeutuva uhka, kuten rutto, sälytetään aina toisten syyksi. Paha on muissa, ei itsessä. Peiliin katsominen tuntuu olevan ihmiskunnalle kaikkina aikoina vaikeaa.

Jahan oppii vuosien varrella näkemään arkkitehtuurissa jumaluutta. Juuri valmistuneessa moskeijassa hän tuntee, että koko maailma mahtuu saman kupolin alle.

Siihen Shafak tiivistää sanomansa: siinä on meidän toivomme, yhteisessä taivaankannessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat