Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskilännen keittiöt -romaanista tuli hitti – irvailee lämpimästi terveysruokaintoilulle

Yhdysvaltalaisen J. Ryan Stradalin esikoisromaani on myyty jo 12 maahan.

Kulttuuri
 

Romaani J. Ryan Stradal: Keskilännen keittiöt (Kitchens of the Great Midwest), suom. Mari Hallivuori. Tammi. 394 s.

Tätä kirjaa haluaisi lukea säästellen, mutta helposti käy niin, että sen tulee ahmaisseeksi yhdessä kesäpäivässä. J. Ryan Stradalin esikoisromaani Keskilännen keittiöt on paitsi taitavasti rakennettu tarina, myös kattava johdatus Yhdysvaltain eri ruokakulttuureihin.

Romaanin keskushenkilö on Eva, koulukiusattu ja chilien kasvattamisesta innostunut nuori tyttö. Kirjassa seurataan hänen kasvuaan huippukokiksi, jonka pop up -illallisille on vuosien jono.

Samalla kohdataan ainoastaan superfoodeja syöviä terveysfanaatikkoja, vihannesten alkuperäislajikkeilla snobbailevia foodie-harrastajia sekä kotiäiti, jolle elämän tärkein asia on seurakunnan jokavuotisen piirakkakilpailun voitto.

Näiden hahmojen ja ryhmien törmäyksistä syntyvien jännitteiden päälle Stradal – aiemmalta ammatiltaan tosi-tv-tuottaja – rakentaa taitavan esikoisromaaninsa. Hän irvailee tasapuolisesti kaikille henkilöhahmoilleen, mutta kirjan tunnelma on silti lämmin.

Stradal kuvaa tarkasti monenlaisia suhteita ruokaan. Oikeastaan hän ei niinkään kirjoita lautasen sisällöstä, vaan siitä, miten ruuasta puhutaan ja millaisia tunteita siihen liittyy.

Monet havainnot ovat syntyneet omakohtaisesti. Kirjailija on itse kotoisin Keskilännestä, Minnesotan osavaltiosta. Los Angelesiin muutettuaan hän kohtasi omituisen maailman, jossa ruoka ei tarkoittanut ollenkaan samaa asiaa kuin kotiseudulla.

Kirjaa on ylistetty ympäri maailmaa: Tv-juontaja Oprah Winfrey nimesi sen suosikikseen, ja amerikkalaiset kirjakauppiaat valitsivat teoksen vuoden esikoiseksi. Ei ihme. Keskilännen keittiöt on vetävä lukuromaani trendikkäästä aiheesta, ja toteutuskin on kunnianhimoinen. Ensimmäisten lukujen aikana teosta voi erehtyä luulemaan novellikokoelmaksi, sillä kertoja vaihtuu joka luvussa. Vähitellen kuitenkin käy selväksi, että kyseessä on nimenomaan Evan tarina. Hänen vaiheitaan seurataan muun muassa perheenjäsenien, lukioaikaisen poikaystävän ja kilpailijoiden silmin.

Eva itse jää hieman etäiseksi, mutta hänen ympärilleen kerääntyneet ihmiset tarjoavat lukijalle sitäkin enemmän pureskeltavaa.

Välillä ruoka edustaa myös pettymystä tai menetystä. Ei ole sattumaa, että eräs hahmoista suuntaa äitinsä kuoleman jälkeen Subway-pikaruokalaan ja tilaa 30-senttisen lihapullaleivän ”ilman vihanneksia”.

Stradalin tyyliä on verrattu palkittuun nykyprosaisti Jennifer Eganiin. Vaikka Stradal ei ylly aivan samanlaisiin muotokokeiluihin, kirjailijoita yhdistää irtonainen tyyli ja vahva psykologinen ote – sekä nykykulttuurin hyväntahtoinen ironisointi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat