Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Samuel Bjørkin dekkari on koukuttava avaus Norjasta

Norjalaiskirjailija Samuel Bjørk debytoi dekkaristina, ja tulos on ilahduttava lisä nordic noir -genreen.

Kulttuuri
 
Samuel Bjørk -nimen taakse piiloutuu norjalaiskirjailija Frode Sander Øien.
Samuel Bjørk -nimen taakse piiloutuu norjalaiskirjailija Frode Sander Øien.

Romaani. Samuel Bjørk: Minä matkustan yksin (Det henger en engel alene i skogen), suom. Päivi Kivelä. Otava 2016. 428 s.

Ah, mikä dekkari! Rivakkatahtinen, riittävän tuhti, perinteille uskollinen mutta tuoreen tuntuinen: vahva suositus mökkilukemiseksi.

Erityiskiitoksen dekkaristina debytoiva norjalainen Samuel Bjørk saa siitä, että tällä kertaa dekkarin päähenkilö ei ole vähän rikkinäinen, ryyppäävä ja huippuälykäs mies vaan vähän rikkinäinen, ryyppäävä ja huippuälykäs nainen, kolmekymppinen murhatutkija Mia Krüger.

Hänet vanhan liiton poliisi Holger Munch joutuu houkuttelemaan takaisin Oslon murharyhmän riveihin, kun lähimetsistä alkaa löytyä puuhun ripustettuja, nukenvaatteisiin puettuja kuusivuotiaita.

Vaikka Minä matkustan yksin on Bjørkin ensimmäinen dekkari, ei hän ole mikään noviisi. Pseudonyymin taakse piiloutuu kirjailija-käsikirjoittaja-yleistaiteilija Frode Sander Øien. Kirjoittajan kokemus tuntuu siinä, miten jämäkästi juoni etenee harhautuksineen päivineen.

Jokusen kerran Bjørk lankeaa ”hän oli kokenut asioita, joita kenenkään lapsen ei pitäisi joutua kokemaan”-tyyppiseen patetiaan ja loppuratkaisun hötäkässä on ainakin yksi tyystin epäuskottavakin käänne. Sen on kuitenkin taipuvainen antamaan anteeksi, sillä muuten dekkari on huolella sommiteltu ja herättää tarpeen ahmia kirjaa pikkutunneille.

Bjørkin seurassa ollaan vahvasti Nordic noirin perinteen äärellä ja Stieg Larssonille rahtunen velkaa.

Bjørkistä toivotaan selvästi seuraavaa skandidekkarihittiä. Jatkoa Mian ja Holgerin tutkimuksille Bjørk on ainakin jo kirjoittanut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat