Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hylätty ranta ei jätä rauhaan edes yllättävien loppukäänteiden jälkeen

Andrew Michael Hurleyn romaanin hienovarainen kerronta huokuu pahaenteisyyttä ja mystistä tunnelmaa.

Kulttuuri
 

Jännitys Andrew Michael Hurley: Hylätty ranta (The Loney). Suom. Jaakko Kankaanpää. WSOY. 427 s.

Brittikirjailija Andrew Michael Hurleyn Hylätty ranta on moderni goottilainen jännitysromaani. Tunnelmallinen teos voitti kotimaassaan vuoden 2015 Costa-palkinnon esikoisromaanien sarjassa.

Pääosin 1970-luvulle sijoittuvan tarinan tapahtumapaikkana on Loneyn luotaantyöntävä rannikkokaistale Luoteis-Englannissa. Harvaan asutulla seudulla myrskyää yhtenään, eikä kuolema ole koskaan kaukana.

Uhreja vaanii erityisesti petollinen tulvavuoksi, joka on vuosien mittaan vienyt mennessään niin varomattomia kalastajia kuin simpukankerääjiäkin.

Loneylle suuntaa joka pääsiäisenä pieni ihmisryhmä, joukossa pappi ja Tontoksi kutsutun teinikertojan perhe. Kyseessä on eräänlainen pyhiinvaellus, jonka aikana voi tunnustaa syntinsä ja etsiä Jumalaa.

Lisäksi perheen äiti uskoo, että paikallisen pyhäkön vesi vielä jonain päivänä herättää Tonton mykän isoveljen puhumaan.

Kun tarina käynnistyy, perheen edellisestä Loney-vierailusta on vierähtänyt jo tovi. Moni asia on muuttunut. Äidin luottopappi, vanhoillinen isä Wilfred, on kuollut epäselvissä olosuhteissa. Hänen tilalleen on tullut vapaamielinen isä Bernard, joka on yllättävän kiinnostunut siitä, miksi isä Wilfred palasi viimeiseltä Loneyn matkaltaan murtuneena miehenä.

Kaikki tarvittavat ainekset perinteitä kunnioittavaan mutta samalla uutta luovaan goottijännäriin ovat kasassa.

Uhkaavasti käyttäytyvät paikalliset sekä perheen vuokraaman vanhan talon kolkot salaisuudet korostavat sateen piiskaaman syrjäseudun lohdutonta tunnelmaa. Painajaisia aiheuttavat myös tarinat kellotapuliin hirtetystä noidasta sekä muinaisen kivikirkon massiivinen fresko, joka hekumoi syntisten kärsimyksillä Helvetissä.

Iso osa romaanin toimivuudesta nojaa siihen, että Hurley malttaa käyttää aikaa niin henkilöiden kuin ympäristönkin kuvailuun. Tilaa saavat rannikkoseudun villi luonto, lasten mielikuvitusleikit, veljesten välinen suhde sekä katolisen äidin pakkomielteinen käsitys uskonnosta ja riiteistä elämän ankkurina.

Usko ja uskonto nousevat kirjassa pinnalle, vaikka kuoripoikana toimineen päähenkilön oma luottamus jumalaisiin ihmeisiin on vähissä.

Loneyn karuissa maisemissa kun näyttävät vaikuttavan aivan toisenlaiset voimat. Ne väijyvät taustalla, mutta eivät päästä luokseen eksyneitä helpolla.

Hienoisesta laveasanaisuudesta huolimatta romaanin jännite pysyy tiiviinä. Hurleyn oivallisilla kielikuvilla pippuroitu, hienovarainen kerronta huokuu pahaenteisyyttä ja mystistä tunnelmaa. Se imee mukaansa eikä jätä rauhaan edes yllättävien loppukäänteiden jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat