Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”En tiedä miten selviän” – Tuore tietokirja esittelee suomalaista köyhyyttä

Anna-Maria Isola ja Esa Suominen laventavat köyhyyden kuvastoa. Pahinta on osattomuus.

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen

Tietokirjat. Anna-Maria Isola & Esa Suominen: Suomalainen köyhyys. Into. 235 s.

Kun kirja on nimeltään Suomalainen köyhyys, lukijavyöryä ei liene odotettavissa. Ankeaa ja arvattavaa, ajattelee kai moni. Anna-Maria Isolan ja Esa Suomisen teos kuitenkin yllättää myönteisesti – ei minään tekoreippaana vetona, vaan nasevin faktaosuuksin ja ihmisten omasanaisin elämäntarinoin.

Suomalainen köyhyys

Kirjoittaja: Anna-Maria Isola & Esa Suominen

Julkaisija: Into

Laji: Tietokirja

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 235 s.

Isola on köyhyystutkija, Suominen politiikan entinen taustamies.

Äkkipäin köyhyyttä ajatellaan suppeasti vain rahapulana. Tästä kirjasta kuitenkin ilmenee vaihtelevien osatekijöiden kimppu, joka auttaa näkemään köyhyyden totisemmat kasvot. Penninvenytys on joillekin köyhyyttä, toisille elämäntapa.

Todellisen köyhyyden ydin on pitkäaikainen – ei-vapaaehtoinen – kokemus osattomuudesta. Se voi juontua ylisukupolvisesta huono-osaisuudesta, vähenevistä vaihtoehdoista sairauden, puuttuvan koulutuksen tai vain epäonnen takia, tai myös päihteistä tai silkasta velttoudesta.

Isola ja Suominen kirjoittavat: ”Pitkittyvä työttömyys on keskeisin köyhyyttä selittävä tekijä. Siksi kamppailu työttömyyttä vastaan on keskeisin köyhyyden vastaisen politiikan ala.” Vuosia kestävä työttömyys ruokkii ja moninkertaistaa sosiaalista pahoinvointia ja ongelmien riskiä.

Lainatun lauseen totuus ei ole realisoitunut poliittisen eliitin jämäköiksi toimenpidesarjoiksi. Työllisyys- ja työvoimalinjaukset ovat hallitusten kakkosluokkaa, työnhakijoille vinoilevaa pilkunviilausta ennemmin kuin suurongelman ratkomiskeinoja.

Sisällöltään kirja jakautuu pitäviin tilastoihin ja indikaattoreihin köyhyydestä, toisaalta osattomuuden osalliskertomuksiin.

Vuonna 2014 Suomessa asui 674 000 pienituloista ihmistä (12,5 %), ja määrä oli kahdessa vuodessa noussut 40 000:lla. Samana aikana toimeentulotukea sai 393 000 ihmistä (7,2 %), siinäkin kasvua 10 000 – ja heistä kokoaisi jo Suomen toiseksi suurimman kaupungin. Köyhissä perheissä asuu 100 000 lasta (9 % lapsista). Kolkkoja lukuja.

Enimmät kirjan yksilötarinoista selventävät köyhyyden olemusta, myös sattumanvaraisine puolineen, mutta osaa teksteistä olisi sopinut reippaasti tiivistää.

Kirjan alalukujen nimet täydentävät ilmiötä: Ei ainoastaan leivästä, Pätkätyö – pätkäelämä, En tiedä miten selviän, Perintönä perintä…

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat