Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirja-arvio: Kazuo Ishiguro kirjoitti kymmenen vuoden tauon jälkeen loistavan romaanin

Kulttuuri
 
Sarah Lee / The Guardian
61-vuotias Kazuo Ishiguro kuvattuna Cotswoldsissa, joka on luonnonkaunis kukkulajono Englannin sydämessä.
61-vuotias Kazuo Ishiguro kuvattuna Cotswoldsissa, joka on luonnonkaunis kukkulajono Englannin sydämessä. Kuva: Sarah Lee / The Guardian

Romaani Kazuo Ishiguro: Haudattu jättiläinen (The Buried Giant). Suom. Helene Bützow. Tammi. 378 s.

Jos loppukesästä pitäisi lukea vain yksi kirja, se voisi hyvinkin olla tämä.

Haudattu jättiläinen

Kirjoittaja: Kazuo Ishiguro

Julkaisija: Tammi

Laji: Romaani

Alkuperäinen nimi: The Buried Giant

Vuosi: 2015

Suomentaja: Helene Bützow

Sivumäärä: 378

Kazuo Ishiguron Haudattu jättiläinen on nimittäin kuin tehty lämpimiin, mutta koko ajan lyheneviin päiviin.

Tarunhohtoisen kuningas Arthurin murenevan valtakunnan raunioita peittää sumu, joka saa ihmiset unohtamaan: riitansa, saavutuksensa, sukunsa, vihollisensa.

Tässä sumussa asuu myös vanha pariskunta, Axl ja Beatrice, jotka muistavat varmuudella vain keskinäisen rakkautensa.

Kunnes eräänä päivänä muistavat senkin, että heillä on poika.

Axl ja Beatrice lähtevät siis matkaan, vaikka eivät aivan tiedä minne, tai miksi poika on alunperin jättänyt heidät.

Matkan varrella pariskunta kohtaa lähes koko vanhan Britannian mytologian ritareineen ja lohikäärmeineen. Tunnelma on kuin sadussa tai unessa: utuisen epämääräinen, mutta samalla hyvin täsmällisesti ihmiskunnan perimmäisiin kuvastoihin ja kysymyksiin osuva.

Haudattu jättiläinen on Ishiguron ensimmäinen romaani kymmeneen vuoteen, ja se eroaa kirjailijan aiemmista teoksista ennen kaikkea maailmansa kautta. Tuhannen vuoden takainen fantasiamaailma on kuitenkin vain kehys, väline, jonka kautta Ishiguro käsittelee tuttuja teemoja.

Japanilaissyntyinen brittikirjailija on tullut tunnetuksi kauneuden katoavaisuuden kuvaajana muun muassa romaaneillaan Ole luonani aina ja Pitkän päivän ilta. Ishiguron yhteydessä puhutaan usein mono no awaresta, japanilaisesta termistä jolla viitataan suloisen kaihoisaan tietoisuuteen siitä, että kaikki kaunis katoaa kirsikankukkien lailla: yhtenä päivänä täällä, seuraavana poissa.

Mutta ei Ishiguro pelkkää runollista kaihoisuutta ole. Maalailevan lyyrisyyden oheen mahtuu paljon myös terävää mutta lämmintä huumoria, jonka Ishiguron pitkän linjan suomentajan Helene Bützowin käännös tuo kauniisti esille.

Kauneuden ja huumorin alle on lisäksi piilotettu aimo annos yhteiskuntakritiikkiä, joka tuntuu Britannian nykyisen poliittisen tilanteen huomioiden viiltävän ajankohtaiselta.

Sadun viittaan on hyvä pukea allegorioita modernista maailmasta, mutta Ishiguron huomiot yhteiskunnasta ovat lopulta enemmänkin ikuisia ja yleismaailmallisia kuin tietyn ajankohdan kuvia.

Kysymykset koskevat sekä yksilön että yhteisön moraalisia valintoja, muistia ja historiaa. Miten käsitellä menneisyyden hirmutekoja, olisiko ne parempi vain unohtaa ja päästä irti koston ja katkeruuden kierteestä?

Väitteitä puolesta ja vastaan esittävät Haudatussa jättiläisessä kaksi urheaa ritaria, kuningas Arthurin mukana kulkenut vanhus, sir Gawain, ja uutta koulukuntaa edustava Wistan.

”Olkaa armollinen ja lähtekää täältä. Antakaa tämän maan levätä unohduksessa.”

”Hulluutta, sir Gawain. Miten vanhat haavat voivat parantua jos ne ovat täynnä toukkia? Tai miten rauha voi kestää, jos se perustuu teurastukseen ja taikurin temppuihin?”

Jokainen tekee kysymyksestä toki omat johtopäätöksensä, mutta Ishiguro tuntuu lopulta sivuuttavan koko ongelman toteamalla: tärkeintä on kuitenkin rakkaus.

Tutun ishiguromaiseen tyyliinsä, joka nostaa viimeisiä sivuja lukiessa kyyneleet silmiin.

Mono no aware. Kaikki kaunis katoaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat