Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uzbekistanista Kouvolaan muuttanut runoilija tuottaa lumoavia kuvia

Hamdam Zakirovin runovalikoima tarjoaa itästä väriä ja antiikin myllerryksiä.

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Ntamo
Kuva: Ntamo

Runokokoelma Hamdam Zakirov: Kaukana mereltä. Suom. Jukka Mallinen. Ntamo. 111 s.

Vuonna 1966 syntynyt runoilija Hamdam Zakirov on kotoisin Uzbekistanista, mutta asuu nykyään Kouvolassa. Jukka Mallinen on suomentanut häneltä tekstivalikoiman, jossa kaikuu haikeus, viipyilevä kaipuu. Tuntuu kuitenkin siltä, ettei kyse ole pelkästä välimatkasta, vaan runollisesta ohjelmasta.

Kaukana mereltä

Kirjoittaja: Hamdam Zakirov

Julkaisija: ntamo

Laji: Runous

Vuosi: 2016

Suomentaja: Jukka Mallinen

Sivumäärä: 111 s.

Jos kaipaa runoilta itäistä väriä, sitä on tässä teoksessa tarjolla – tosin läntisten, modernististen ihanteiden lävitse suodattuneena. Se tarkoittaa tällä kertaa muistelevaa, luetteloivaa runoa ilman hehkutusta kielikuvilla ja kokemuksilla.

Zakirovin kotona puhuttiin uzbekkia, mutta hän on kiertänyt Leningradin laivastokoulun ja Moskovan kautta. Runot ovat kuin patoutunutta aikaa, josta poimitaan esiin yksityiskohta toisensa jälkeen illuusiottomassa hengessä.

Suomennetun valikoiman Kaukana mereltä alaotsikkona on Reunamerkintöjä Kavafisiin. Tämä kreikkalainen runoilija ja virkamies asui Egyptin Aleksandriassa ja kirjoitti konstailemattomalla tyylillä selkeitä, vaikuttavia runoja. Zakirov omistaa yhden runosarjan Kavafikselle. Elämäkerran ääressä todetaan, että Kavafis kirjoitti toisin kuin opetetaan, ja samaan pyrki Zakirovkin nuoruutensa runoryhmänsä kanssa Uzbekistanissa. Viileästi, ja vapaaseen mittaan.

Muutenkin Zakirov on lainannut Kafaviksen laveaa tyyliä ja korutonta, pidättyvää tunnelmaa, mutta ei kreikkalaista sentään tarvitse kaivaa esiin ymmärtääkseen näitä runoja. Resignaatio ja pettymys ovat alati samoja.

Zakirov yhdistää verkkaisuuden tiheyteen, väliin tosin runsain määresanoin. Ei hän ehkä yhtä vähäeleisesti kirjoita kuin Kavafis, vaan lataa enemmän hetkeen, tihentää:

”Jäljellä ei ollut muuta kuin silmäillä mantelin ja / suonikkaan aprikoosipuun hauraita kukkia, / kavuta aprikoosipuun oksia pitkin, kun tuuli ei vielä / ole kerännyt puilta veroa terälehtinä / ja vienyt minulta viimeistä toivoa”.

Runot pyrkivät selvästi tunnustettaviin kuviin. Zakirov etsii muistoille ulkoisia vastineita niin luonnosta kuin rapistuneista kulttuurituotteista. Tämä tuottaa parhaimmillaan lumoavia, ihossa tuntuvia näkymiä. Moisten tihentyneiden hidastuskuvien jälkeen tosin hyppy pornotähdistä kertoviin runoihin tuntuu turhan räikeältä leikkaukselta. Noilla runoilla onkin eri suomentaja, Arvi Perttu.

Lopuksi musertuvan yksilön kokemus sijoitetaan antiikin myllerryksiin. Seuraavaksi olisi kiinnostavaa lukea Zakirovilta samaan tyyliin Kouvolan ja Moskovan maisemista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat