Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimainen fantasiasarjakuva ihastuttaa: Lilja on neuvokas, mutta epäonninen pikku voro

Janne Kukkosen sarjakuvaromaania ei uskoisi esikoiseksi.

Kulttuuri
 
Like
Voro on mustavalkoinen, mutta näyttävä sarjakuvaromaani.
Voro on mustavalkoinen, mutta näyttävä sarjakuvaromaani. Kuva: Like

Sarjakuva Janne Kukkonen: Voro. Kolmen kuninkaan aarre. Like. 280 s.

Kyllähän se pistää vihaksi: Vaikka Lilja on yksi kaupungin parhaista rosvoista, syrjitään häntä perinteikkäässä vorojen killassa. Ja niin tyhmästä syystä kuin iän ja sukupuolen takia. Muut väittävät, että nuori tyttö ei voi olla vakavasti otettava voro. Siksi neuvokas pikku Lilja päättää tällä kertaa uhmata killan sääntöjä ja tehdä kaikkien aikojen keikan.

Janne Kukkosen sarjakuvaesikoinen Voro on vauhdikas fantasiatarina, jossa tyylillisesti yhdistyvät japanilaisen Hayao Miyzakin mielikuvitusseikkailut ja eurooppalaisen fantasiakirjallisuuden klassiset teemat. Juoni yhdistelee eri lajien kliseitä: Lilja joutuu liian vaikean keikan epäonnistumisen myötä sekaantumaan pimeän voimiin ja jopa muinaisen jumalan herättämiseen. Mukaan on sotkettu myös hieman pohjoismaista mytologiaa.

Sekä piirrosjälki että tarinan kuljetus on tehty niin jouhevasti, että lukemista ei malta lopettaa. Lilja on persoonana ihastuttava. Hän asuu romahtaneessa talossa, kylpee vain kerran kuussa ja on harjoitellut voron ammattia sitkeästi jo usemman vuoden.

Lähes 300-sivuista teosta on vaikea uskoa esikoiseksi, niin hieno se on. Kukkosella onkin taustaa alalla, sillä hän on ammatiltaan animaatio-ohjaaja. Vaihtuvien näkökulmien ja erikoislähikuvien taitava rytmitys tuo mieleen elokuvan.

Kustantamon mukaan tämä sarjakuvaromaani sopii kaikenikäisille. Ehkä vanhempien kuitenkin kannattaa miettiä, minkä ikäisten on sopivaa lukea esimerkiksi porttolasta – vaikkakin vain sivulauseessa mainittuna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat