Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutuuskirja Baltian ”maattomista” venäläisistä kertoo, miksi nämä ”okkupantit” ovat erityisen herkkiä Venäjän propagandalle

Kalle Kniivilän haastattelu- ja matkaraportti pääsee lähelle baltianvenäläisten arkielämää.

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Peter Andrews / Reuters
Joukko liettualaisia esti venäläistankkia etenemästä Vilnassa tammikuussa 1991.
Joukko liettualaisia esti venäläistankkia etenemästä Vilnassa tammikuussa 1991. Kuva: Peter Andrews / Reuters

Tietokirja. Kalle Kniivilä: Neuvostomaan lapset. Baltian venäläiset. Into. 295 s.

On vain neljännesvuosisata niistä kihelmöivistä päivistä, joina Baltian maat palauttivat itsenäisyytensä. Tuntuu kuitenkin, kuin siitä olisi vierinyt useampiakin vuosia. Hurmioitunut aika on muuttumassa historiaksi.

Uusi aika tuotti tukun uusia ongelmia, joista vähin ei ole venäläisväestön asema. Baltian tasavalloissa omaksuttiin jyrkkä enemmistödemokratia, joka ei ole taannut suurelle vähemmistölle tasavertaisia onnen päiviä.

Into Kustannus / Thomas Lofqvist
Kalle Kniivilä
Kalle Kniivilä

Näihin jännitteisiin tähyää toimittaja Kalle Kniivilä kirjassaan Neuvostomaan lapset. Se on haastattelu- ja matkaraportti Virosta, Latviasta ja Liettuasta.

Kniivilä tapaa miehittäjiksi, ”okkupanteiksi”, usein morkattuja baltianvenäläisiä, jotka itse asiassa ovat saman neuvostokarkeuden uhreja kuin kantabaltitkin. Baltiaan heidät oli siirretty työvoimaksi, samoin kuin väestöpohjan murtamiseksi.

Vuonna 1991 suurelta osalta baltianvenäläisiä ikään kuin katosi kotimaa jalkojen alta. Ei ollut entistä neuvostomaata, mutta tilalle ei liioin saatu uutta isänmaata.

”Neuvostoliittoa ei enää ole, mutta neuvostoihminen on”, kiteyttää eräs latvianvenäläinen haastateltava, ja puhuu orjamentaliteetista. Mielen rakenteet eivät hetkessä uusiudu.

Ydinongelmana pysyy, että satojatuhansia kielivenäläisiä jäi maattomiksi ja kodittomiksi, miltei hylkiöiksi vailla kansalaisuutta – enemmän Latviassa ja Virossa kuin Liettuassa.

Kirjan juttutuokiot paljastavat tämän kansan ajattelutapoja. Iso osa nuorisosta haluaa integroitua, opiskelee kielen ja hankkii kansalaisuuden. Suurempi osa varttuneesta väestä sen sijaan on passiivista ja katkeraa. Juuri kukaan ei silti halua Venäjälle.

Toisin kuin usein on karkeistettu, baltianvenäläisten näkemykset hajoavat ristiriitaisestikin – ei ole mitään mielipidemonoliittia, saati viidettä kolonnaa, joka palvoisi Äiti Venäjää ja odottaisi huomista interventiota.

Neuvostomaan lapset. Baltian venäläiset.

Kirjoittaja: Kalle Kniivilä

Julkaisija: Into

Laji: Tietokirja

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 295 s.

”Baltia on jo lentänyt pesästä”, myöntää jopa kovan linjan kansallisbolshevikki.

Totta toisaalta on, että Ukrainan sodasta huolimatta enemmistö baltianvenäläisiä yhä mieluummin seuraa ja uskoo Kremlin kuin asuinmaansa uutisia.

Mutta vertailututkimus kertoo, että vuosien 2004 ja 2014 välillä heidän ensisijainen yhteenkuuluvuutensa Venäjään on huvennut rajusti: noin 40 prosentista neljään. Liettuassa sidos oli jo alkuaan löyhempi – sallivan kansalaisuuslainkin ansiosta.

Kniivilän reitit ovat kiintoisat. Paitsi pääkaupunkeihin hän matkaa myös Itä-Viron Narvasta ja Kohtla-Järveltä Latvian ja Liettuan venäläisvaltaisimpiin itäosiin – esimerkiksi Visaginasin ydinvoimalakaupunkiin Koillis-Liettuassa.

Harvemmin esiteltyjä, tutkimattomia seutuja ja ihmisiä.

Kirja pitäytyy baltianvenäläisissä ja heidän arkikokemuksissaan. Jos Latvian ja Viron kansalaisuuslait näin näyttäytyvätkin raa’assa valaistuksessa, Kniivilä ei tasoita tilannetta kieliviranomaisten selityksin. Haastatellut puhuvat suoraan eikä sitä pehmennellä.

Paikoin päästään koskettelemaan sitä henkistä deprivaatiota, joka hiertää baltianvenäläisiä. Liekö osuvaa sanoa, että venäläisten on vaikeampi elää Latviassa kuin somalien Suomessa – Somaliahan ei koskaan koettanut valloittaa Suomea. Rinnastus näyttää ainakin ongelman mittakaavaan.

Haastatteluissa on rutkasti siteeraamisen arvoisia kohtia, mikä osoittaa että kirja on oikeilla jäljillä. Yksi esimerkki: ”Baltian venäläiset ovat erityisen herkkiä Venäjän propagandalle, koska heillä ei ole myyttiä itsestään eikä selkeää kuvaa siitä, ketä he ovat.”

Jutusta korjattu klo 15:32 ilmaus kansallisuuslaki kansalaisuuslaiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat