Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sarjakuvapiirtäjä Petteri Tikkanen on myös Black Peider, trikoissa rokkia esittävä showpainija

Petteri Tikkasen uusi sarjakuva-albumi on omaelämäkerrallista rock-journalismia.

Kulttuuri
 
Kari Pullinen
Petteri Tikkanen Black Peiderina
Petteri Tikkanen Black Peiderina Kuva: Kari Pullinen

Sarjakuva. Petteri Tikkanen: Black Peider itse. Daada. 192 s. + cd-levy Singer Songfighter.

Sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen tunnetaan Eeron ja Kanervan kasvutarinoista. Tai ehkäpä hänet tunnetaan jo paremmin Black Peiderinä, trikoissa ja naamarissa rockia soittavana showpainijana, joka piirtää myös sarjakuvia.

Tikkanen on piirtänyt aiemmat lapsuuskuvauksensa komealla ja huolitellulla viivalla. Nyt Black Peiderinä jälki on rosoisempaa. Olennaisinta ovat hetkessä syntyvät havainnot. Tyylissä tuntuu punkin henki. Todelliset ihmiset Tikkanen piirtää kuitenkin realistisesti tunnistettaviksi.

Osa Black Peider itse -kirjan lyhyistä sarjakuvista on julkaistu musiikkilehti Rumbassa. Ne ovat Tikkasen omaelämäkerrallista rockjournalismia, mietiskelyä musiikin soittamisesta ja kuuntelemisesta, keikka-arvosteluja ja minireportaaseja.

Petteri Tikkasen sarjakuvatyyliä. Teos on julkaistu alun perin Rumba-lehdessä.
Petteri Tikkasen sarjakuvatyyliä. Teos on julkaistu alun perin Rumba-lehdessä.

Samanlaista sarjakuvamuotoista kritiikkiä on harrastanut muun muassa Maus-klassikon amerikkalainen tekijä Art Spiegelman.

Pari haastatteluakin on mukana, muun muassa Tikkasen suosikkilaulajan, Radiopuhelimet-bändin J. A. Mäen valaisevat mietelmät omasta tyylistään.

Rami Marjamäki
Petteri Tikkanen
Petteri Tikkanen

Välillä Tikkanen harjoittaa myös itsetutkiskelua, mutta omahyväisyyteen hän ei lankea. Tikkasen – tai Black Peiderin – otetta leimaa vilpitön innostus, jonka hän onnistuu ilmaisemaan piirroksissaan.

Ne välittävät tunnetta ja informaatiota enemmän kuin ensivilkaisulla pettävän yksinkertaisesta jäljestä arvaisi. Kerrontaan syventyminen panee epäilemään, että sommittelu ei olekaan aina syntynyt nopeasti ja spontaanisti vaan vaatinut huolellista suunnittelua.

Elävästä musiikista haltioitumista on kuvattu sarjakuvassa harvoin yhtä hienosti kuin teokseen sisältyvässä Jon Spencer Blues Explosionin konserttiarviossa. Sen huipentumassa koko keikka muuttuu flipperiksi ja Peiderin pää sen sisällä poukkoilevaksi kuulaksi.

Kirjaan kuuluu cd-versio Black Peiderin Singer Songfighter -levystä, jonka hän julkaisi alkujaan 30 kappaleen kasettina. Black Peider on keikoillaan hupaisa yhden miehen sirkus. Myös levyllä kuuluu rosoinen innostus, vaikka voimaa ei ole samalla lailla ilman miehen jykevää olemusta. Yhdessä sarjakuvistaan Tikkanen toteaa itsekin olevansa parempi piirtäjä kuin muusikko.

Kuvallista puoltaan Tikkanen on laajentanut Mäntän kuvataideviikoilla. Siellä on nyt esillä usealla tyylillä tehtyjä töitä. Tikkanen on yksi runsaimmin näyttelyssä esiteltyjä taiteilijoita.

Petteri Tikkasen sarjakuvatyyliä. Teos on julkaistu alun perin Rumba-lehdessä.
Petteri Tikkasen sarjakuvatyyliä. Teos on julkaistu alun perin Rumba-lehdessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat