Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järven neito päättää Noituri-sarjan – fantasiaromaanissa näkyy tarinoinnin ilo

Puolalainen romaani on täynnä fantasiakliseitä, mutta koukuttaa silti

Kulttuuri
 
Vesa Sisättö
Järven neito -romaanissa vilisee haltioita, kääpiöitä ja velhoja.
Järven neito -romaanissa vilisee haltioita, kääpiöitä ja velhoja.

Romaani Andrzej Sapkowski: Järven neito (Pani Jeziora). Suom. Tapani Kärkkäinen. WSOY, 2016. 647 s.

Aluksi näyttää siltä, että nyt koossa on kaikki luokattoman fantasiatauhkan ainekset. On sekava maailma, jonka piirteissä on välillä sydänkeskiaikaa, välillä 1800- tai 1900-luvun politiikkaa.

Lisäksi fantasianimistö, joka lainailee materiaalia Euroopan kielistä rentoudella, joka saisi Tolkienin kieppumaan haudassaan. Tähän lisätään vielä surutta edellä mainitulta fantasian mestarilta lainatut olennot: ihmiset, haltiat, kääpiöt, puolituiset ja velhot.

Lopputulos: Miekkaa ja magiaa, paatosta ja kohellusta.

Silti puolalaisen Andrzej Sapkowskin Noituri-sarjassa on aitoa fantasian taikaa. Suomeksi on nyt saatu sarjaan kuuluvan viiden romaanin kokonaisuuden päätösosa Järven neito. Lisäksi sarjaan kuuluu kaksi romaaneja pohjustavaa novellikokoelmaa. Novellikokoelmat voittivat parhaalle suomennetulle fantasiaromaanille annettavan Tähtifantasia-palkinnon peräkkäisinä vuosina.

Järven neito ja sitä edeltänyt Pääskytorni kertovat noituri Geraltin ja velho Yenneferin ottotyttären Cirin tarinaa. Ciri on noituri, joka koettaa paeta kohtaloaan: hänestä pitäisi tulla maailman pelastajan äiti tai esiäiti. Voi ymmärtää, ettei tällainen kohtalo innosta nuorta naista.

Osa Sapkowskin taikaa on vilpitön tarinoinnin ilo. Kertomus loikkii näkökulmasta toiseen kuin keväästä riemastunut vasikka. Sankareita saatetaan välillä kuvata jonkin aivan satunnaisen sivuhenkilön silmin – tai hypätä satoja vuosia tulevaisuuteen ja kertoa, mitä arkeologit ovat löytäneet tarinan tapahtumien jäljiltä. Silti päähenkilöiden tarinaa on helppo seurata. Kertomuksessa on myös huumoria.

Noituri-tarinoiden maailma ei on julma ja tyly paikka, jossa reaalipolitiikka jyrää heikot ja ihanteelliset. Väkivaltaa kuvataan paljon ja varsin graafisesti, eikä seksikään ole aina kaunista. Tätä taustaa vasten henkilöiden pahat ja hyvät teot korostuvat. Geralt on kyyninen hahmo, joka on koko ajan lyömässä hanskat tiskiin ja jättämässä maailman vääryyksien oikaisemisen muille. Silti hän yhä uudelleen tekee, minkä kokee oikeaksi.

Sapkowskin moniääninen ja moniaineksinen fantasiarakennelma on koko ajan kaatumassa, mutta eteenpäin. Siksi sen sivuja on vaikea jättää kääntämättä, kun kerran on aloittanut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat