Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka uskaltaa kurkistaa noitien peiliin?

Fantasiasatu ammentaa Harry Potter -kirjojen maailmasta

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen

Lastenkirja Mila Teräs: Noitapeili. Otava. 187 s. HS-suositus: Yli 8-vuotiaille.

Taas ammennetaan fantasiakirjallisuuden pohjattomasta tarina-arkusta. Noitapeilin rönsyissä on yhteneväisyyksiä J . K. Rowlingin Harry Potter -kirjoihin: noitakokelaita, makua vaihtavaa ähäkutti-teetä, tuoksuvia ja äänteleviä kirjoja ja teleskooppiluudanvarsia.

11-vuotiaat Lydia ja Hugo päätyvät Kyöpelinvuorelle, missä järjestetään vuotuinen noitakonferenssi. Himpun verran arempi Hugo aistii ilmassa uhkaa ja näkee tumman varjon vilahtelevan kaupungin kujilla. Pojan on karaistava luontonsa ja pelastettava paras ystävänsä lumotusta peilistä.

Teräs kirjoittaa runollista kieltä, joka nostattaa tihentyvää tunnelmaa ja tukee huolella rakennettua miljöötä kaikissa vivahteissaan.

Loppua kohti seikkailu tekeytyy melko tummajuonteiseksi, ja arvattavasti jatkoa seuraa. Ensimmäisen osan juonikudelmat solmitaan onneksi siististi yhteen ilman, että lukijaa jätettäisiin liian piinaavaan jännitykseen.

Teräs tekee myös mainiota kirjallisuuskasvatusta. Lydia ja Hugo ovat lukevia lapsia, jotka ovat pahoillaan siitä, että kaupunginkirjasto on säästösyistä typistynyt Pakurin kirjakioskiksi, ”josta sai vielä lainaksi muutamia kirjoja, mutta suurimman osan tilasta veivät kävelysauvat, sykemittarit, sukset ja muut urheiluvälineet”.

Kyöpelinvuoren kirjastonhoitaja Leopoldin mielestä pelkkä oleskelu kirjojen läheisyydessä voi joskus riittää tuomaan hyvän olon.

Toki vaikutus on vielä suurempi, kun kirjan avaa ja alkaa lukea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat