Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

John Irvingin koko tähänastinen tuotanto tiivistyy uutuusromaani Ihmeiden tiehen

Irvingin uusin päähenkilö on kirjailijaksi päätynyt amerikkalaisen jesuiittapapin ja transvestiitin adoptiopoika

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
John Irvingin kirjan päähenkilö elää uskomatonta elämää, usein ajasta irrallaan.
John Irvingin kirjan päähenkilö elää uskomatonta elämää, usein ajasta irrallaan. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Romaani John Irving: Ihmeiden tie (Avenue of Mysteries). Suom. Kristiina Rikman. Tammi. 600 s.

Takuuvarma resepti. Mitä sitä muutamaan, jos se toimii ja on vieläpä noussut kirjalliseksi tuotemerkiksi.

Ihmeiden tie

Kirjoittaja: Johan Irving

Julkaisija: tammi

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: Avenut of Mysteries

Vuosi: 2016

Suomentaja: Kristiina Rikman

Sivumäärä: 600

Tosin tällä kertaa John Irvingin uusin romaani Ihmeiden tie vie päähenkilönsä – kirjailijaksi päätyneen amerikkalaisen jesuiittapapin ja transvestiitin adoptiopojan – Meksikoon ja Filippiineille – sellaisiin paikkoihin, joita hän ei ole romaaneissaan aiemmin hyödyntänyt. Sinänsä ei tämäkään mitään uutta ole, sillä tietenkin juuri tämänkaltaiset yllättävät aluevaltaukset ja tematiikan polttopisteen odottamattomat muutokset ovat elimellinen osa jo neljätoista romaania kirjoittaneen kirjailijan väärentämätöntä tuotemerkkiä.

Eri aikatasoilla estoitta sukkuloiva Ihmeiden tie on luontevaa jatkoa John Irving (s. 1942) tuotannolle. Sama on kaiku askelten. Mikä ei hirveästi häiritse. Tuttuun tapaan Irving istuttaa elämän ja kuoleman karuselliin vähintäänkin erikoisia ja kummallisia henkilöhahmoja. Elämäkin on sellaista, että se ei ole aina aivan tästä maailmasta. Siksi romaanissa liikutaan ihmeiden tiellä, alkukielellä tosin pikemminkin mysteerien tiellä. Se viittaa siihen vahvaan sidokseen, joka romaanilla on katoliseen uskoon sekä neitsyt Marian ja Guadalupen neitsyen ihmetekoihin.

Itse asiassa maagisen realismin ja metafyysisen tuonpuoleisen pirtaan kudottu Ihmeiden tie on kuitenkin perinteinen kehitysromaani, tosin epäperinteisesti kerrottuna. John Irving on pannut kansien väliin meksikolaisamerikkalaisen kirjailijan Juan Diego Guerreron uskomattoman ja tavattoman elämän. Siinä toteutuu logiikka, jossa kuvaus pohjaa pikemmin mahdolliseen mahdottomuuteen kuin mahdottomaan mahdollisuuteen – lainatakseni vanhaa Aristoteleen määritelmää.

Jo Juan Diego Guerreron lähtökohdat päätyä kansainvälisesti tunnetuksi kirjailijaksi eivät ole sellaiset, joita osuisivat kovin monen kohdalle. Hän on tässäkin poikkeuksellinen tapaus. Isätön poika on syntynyt slummissa Oaxaca de Juárezissa Meksikossa. Hän asuu kaatopaikalla, basurerossa ja elää roskia tonkimalla. Äiti hankki elantonsa huorana eikä häneltä liikene juuri aikaa Juanille ja tämän siskolle Lupelle, jotka ovat päätyneet hökkeliin kaatopaikan nokkamiehen, el jefen, hoteisiin.

Lukemaan Juan Diego oppii savuavalta ja löyhkäävältä kaatopaikalta pelastamistaan kirjoista, joista suurin osa on peräisin jesuiittojen paikallisen luostarin kirjastosta. Samalla hän oppi myös englannin kielen. Molemmat harvinaisia taitoja kaatopaikalla tai slummissa.

Myös Juan Diegon siskolla Lupella on poikkeuksellisia kykyjä. Hän on selvänäkijä, jonka puhetta osaa tulkita vain oma veli. Molempien pelastukseksi koituu se, että jesuiittapapit ottavat heidät lopulta katoliseen orpokotiin. Muutos merkitsee uuden alkua ja vanhan loppua.

Kriitikko Dwight Garner korosti aivan oikein arvioidessaan Ihmeiden tien The New York Timesissä, että romaanin juonen esittäminen on mahdoton tehtävä, koska siinä touhussa sitä ikään kuin yrittää saada Niilin mahtumaan juomalasiin. Isolla siveltimellä maalaavan John Irvingin ote on vähintäänkin mega-maksimaalinen.

Kerronnan perusrakenne sen sijaan noudattaa selvästi riisutumpaa kaavaa. Romaanin nykyhetkessä Juan Diego on matkustamassa Filippiineille käydäkseen Oaxaca de Juárezissa lapsena tapaamansa amerikkalaishipin isän haudalla – isä on kaatunut Corregidorin valtauksessa Filippiineillä toisen maailmansodan lopulla. Poika pakoili Meksikossa Vietnamin sotaa.

Verenpaine- ja erektiolääkkeitä popsiva Juan Diego joutuu kuitenkin tuon tuostakin ajasta irralleen – ikään kuin Billy Pilgrim Kurt Vonnegutin romaanissa Teurastamo 5 eli Lasten ristiretki. Menneisyys hyökyy hänen nykyisyyteensä ja peittää sen välillä kokonaan alleen. Itse asiassa John Irving päästää päähenkilönsä painottomaan tilaan, jossa nykyisyys ja menneisyys elävät rinnan. Siirtyminen niiden välillä tapahtuu huomaamatta.

Juan Diego matkustaa yhä kauemmaksi kotoa, mutta itseään hän ei pääse pakoon.

Mielenkiintoista ja palkitsevaa on, että Ihmeiden tie paljastuu myös vilkkaaksi risteysasemaksi John Irvingin lähes koko tähänastiselle kirjalliselle tuotannolle. Kirjailija jättää tarkoituksella murusia lukijan löydettäväksi.

Monet teemat saavat näin kaikukopan. Näin esimerkiksi muistojen musertava paino ja seksuaalisuuden tragikoominen travestia kelautuvat Garpin maailmaan ja Ystäväni Owen Meanyyn, isän etsintä ja orpokodin arki romaaneihin Oman elämänsä sankari ja Kunnes löydän sinut, transsukupuolisuuden hyväksyntä ja aidsin pelko taas romaaniin Minä olen monta ja eläinten arvaamaton käytös ja sirkuksen magiikka romaaneihin Vapauttakaa karhut ja Kaikki isäni hotellit.

Suoria viittauksia on romaaneihin Vesimies ja Sirkuksen poika, jonka saama nihkeä vastaanotto on jäänyt selvästi kaihertamaan John Irvingin mieltä.

Ei John Irving tosin Ihmeiden tiessä selviä jalkojaan kastamatta. Osa seksikuvauksista synnyttää myötähäpeää. On kuin joutuisi kurkistamaan vanhan miehen märkiin päiväuniin. Juan Diegon suojelusenkelien valjastaminen kuudesti laukeaviksi seksipedoiksi on myös ratkaisu, joka jättää savuavan aseen John Irvingin käsiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat