Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sarjakuva näyttää Lähi-idän lapsen silmin

Syyriaan 1980-luvulle sijoittuva sarjakuva taustoittaa nykyhetken poliittista tilannetta

Kulttuuri
 
Allary Éditions
Tyylinäyte Riad Sattoufin sarjakuvasta Tulevaisuuden arabi 2.
Tyylinäyte Riad Sattoufin sarjakuvasta Tulevaisuuden arabi 2. Kuva: Allary Éditions

Sarjakuva. Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi 2 (L’Arabe du futur 2). Suom. Saara Pääkkönen. WSOY. 160 s.

Riad Sattoufin Tulevaisuuden arabin ensimmäistä osaa myytiin Ranskassa yllättävän paljon sarjakuvaksi, yli 200 000 kappaletta. Pariisissa vuonna 1978 ranskalaiselle äidille ja syyrialaiselle isälle syntynyt Sattouf kertoo sarjassa lapsuudestaan Ranskan ja Lähi-idän välillä.

Tulevaisuuden arabi 2

Kirjoittaja: Riad Sattouf

Julkaisija: WSOY

Laji: Sarjakuva

Alkuperäinen nimi: L’Arabe du futur 2

Vuosi: 2016

Suomentaja: Saara Pääkkönen

Sivumäärä: 160

Toisessa osassa hän on kuusivuotias ja menee kouluun. Perhe asuu Syyriassa, isän kotikylässä Homsin lähellä. Homs on yksi pahiten kärsineistä paikoista Syyrian sisällissodassa, mikä sai Sattoufin ryhtymään lapsuutensa kuvaamiseen.

Tarinassa eletään vuosia 1984–1985, jolloin vallassa oli Hafez al-Assad, nykyisen hallitsijan ja kansannousun kohteen Bashar al-Assadin isä. Sotaa ei käyty silloin, mutta Lähi-idän jännitteet näkyvät jopa lasten maailmassa. Sotaleikeissä pahis on aina Israel. Pahin loukkaus on nimittely juutalaiseksi. Sitä vaalea pikku Riad saa kuulla muita useammin.

Koulukuvaukset kauhistuttavat länsimaista lukijaa. Keppi kalahtaa käsille pienistäkin rikkeistä. Kivikautisista opetusmenetelmistä huolimatta Riad oppii lukemaan – koulussa arabiaa ja kotona äidin kanssa ranskaa. Luettavana on Koraani ja Tintti-sarjakuvia.

Kokonaisuuden isona teemana kulkee Riadin suhde isäänsä Abdeliin. Ranskassa koulutettu isä kannattaa edistystä mutta toisaalta ihannoi itsevaltaisia hallitsijoita.

Abdel sulkee silmänsä Syyrian syrjäseutujen takapajuisuudelta, mutta käyttää toisaalta kaiken mittarina vertailua länsimaihin. Kun hän hankkii kodinkoneita, niiden pitäisi olla ranskalaista tasoa. Kunniamurha koettelee suvun asenteita.

Abdelin kulttuurisesta alemmuuskompleksista voinee hakea laajemminkin osasyytä tai ainakin kaikupohjaa jännitteille, jotka leimahtelevat nykyajan terrorismiksi.

Sattouf piirtää taloudellisella mutta ilmeikkäällä viivalla, jota tukee vaaleanpunainen lisäväri. Toisinaan dramaattisimpia kohtauksia tehostaa välähdys tummanpunaista tai vihreää.

Tekijän suurin saavutus on asettuminen omiin lapsuuden saappaisiinsa. Hän välttää kiusauksen jälkiviisauteen, ei selittele ja taustoittaa vain välttämättömimmän. Lapsen havainnot antavat kuvattavasta maailmasta välittömän vaikutelman.

Kokemus elää ja tulee lähelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat