Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egotrippejä ja vaaliövereitä – Pilvi Torstin Vaalikirja kuvaa politiikkaa inhimillisesti

Tuoreessa kirjassa päästään kurkistamaan politiikan kulisseihin.

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen

Tietokirja. Pilvi Torsti: Vaalikirja. Kalevi Sorsa -säätiö. 127 s.

Vaalikirjaksi kutsutaan ehdokkaan vaaleihin ajoittamaa, usein hiukan hataraa ajatuskokoelmaa tai henkilökuvaa. Sellaisia kaupataan sitten kympin hintaan kampanjapöydillä, ja vaikutus äänimäärään on ohuehko.

Pilvi Torsti tekee toisin. Hän rakentaa Vaalikirjan jälkeenpäin – kokemuksistaan demarien ehdokkaana euro-, kunta- ja eduskuntavaaleissa vuosina 2009–2015. Hän raottaa myös yksityisempää kulissiverhoa.

Torsti on pärjännyt neljissä vaaleissa kohtuullisesti: hän nousi Helsingin kaupunginvaltuustoon ja -hallitukseen sekä varakansanedustajaksi, mutta suurin läpimurto on tekemättä. Tohtori vetää henkeä.

Teos on avomielinen ja inhimillinen. Ei ole totuttu kuulemaan, mitä ehdokkaiden mielessä velloo, kun he ryntäilevät monta viikkoa paneeleista toreille, toreilta haastatteluihin, palavereihin, perheen pariin. Hermopainetta, kasvavaa kiirettä, uupumusta. Tekstiä värittävät autenttiset päiväkirjaotteet sekä parilta poliitikolta ja toimittajalta pyydetyt kommentit.

Vaalien alla egoismi tiivistyy. Kateus kilpailijoiden saamasta julkisuudesta on yhtä aitoa kuin huoli omasta mediahuomiosta. Vaali-iltana kukin tuijottaa vain omia numeroitaan. Ikävimpiä vastustajia ovat oman puolueen kärkiehdokkaat samasta vaalipiiristä.

Tulosten selvittyä seuraa ihme: ”Pahin kilpailija muuttuu lähimmäksi yhteistyökumppaniksi yhdessä yössä. Tämä on yksi vaalijärjestelmämme paradokseja”, Torsti huomioi. Lista- ja henkilövaalin yhdistelmä on suomalainen erikoisuus.

Vaikkei Vaalikirja ole poliittinen pamfletti, Torsti kommentoi jonkin verran myös kollegoitaan. Mieltä on esimerkiksi hiertänyt ”tölvivä” Antero Vartia muuten leppoisassa paneelissa – mutta laajemmin vihreiden nauttima suopea julkikohtelu.

Tärkeä on havainto kokoomuksen Jaana Pelkosesta: ravintola- ja viihdealan rahoittama edunvalvoja oli eduskunnassa tehnyt neljä aloitetta, joista kolme tähtäsi kapakoille ja panimoille edullisiin lainmuutoksiin. Tänä keväänähän Pelkonen taas iloitsi aurinkoisesti, kun alkoholinmyynti helpottui.

Mitä jälkiä sitten neljistä vaaleista jäi?

”Uhraukset juuri nyt tuntuvat liiankin isoilta”, Torsti pani ylös kevään 2015 vaaleista. ”Oliko kaiken arvoista? En ole varma. Siitä olen, että tällä intensiteetillä ei enää koskaan. Toisella tavalla, jos silläkään.”

Kirja on ohut muttei kevyt. Pilvi Torsti laittaa siinä itsensä likoon – samalla tavoin kuin vaaleissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat