Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mooses Mentulan toinen romaani käsittelee koulukiusaamista monitasoisesti

Jääkausi vie aikuislukijan katsomaan koulukiusaamista silmästä silmään

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Kaisa Rautaheimo / HS
Mooses Mentulan Jääkausi-kirja kuvaa yläkoulua laumojen taistelukenttänä.
Mooses Mentulan Jääkausi-kirja kuvaa yläkoulua laumojen taistelukenttänä. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Romaani Mooses Mentula: Jääkausi. WSOY. 264 s.

Miltä tuntuisi, jos olisit 14-vuotias koulukiusattu tyttö, jonka vanhemmat muuttavat pääkaupunkiseudulta pohjoiseen vain siksi, että koulukiusaaminen loppuisi? Ja sitten se ei lopu.

Jääkausi

Kirjoittaja: Mooses Mentula

Julkaisija: WSOY

Laji: Romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 264

Mooses Mentulan kolmas teos ja toinen romaani Jääkausi sijoittuu esikoisromaanin tavoin peruskouluikäisen kokemusmaailmaan, kodin ja koulun välille. Se käsittelee monitasoisesti koulukiusaamista ja siihen liittyviä valtapelejä, joita yhteisössä ja internetissä käydään joka hetki.

Uudessa koulussa Helmi nousee vääjäämätöntä vastaan. Hän hakee oppinsa eläinmaailmasta. Jos laumalle näyttää, ettei alistu muiden antamaan asemaan, lakkaa olemasta siinä asemassa.

Mentulan tarina näyttää hinnan, jonka kiusauksen uhri joutuu maksamaan uuteen asemaan pyrkiessään. Helmi on jatkuvasti vaarassa pudota takaisin pahnanpohjimmaiseksi. Putoamista estääkseen hän tekee itsetuhoisia valintoja.

Mentula kuvaa yläkoulua laumojen taistelukenttänä. Rehtorina toimiva kirjailija kuvaa elävästi ja uskottavasti sekä opettajainhuoneen että koululaisten vuorovaikutussuhteita.

Heikoimmilla ovat ne, jotka joutuvat laumansa näykkimiksi. Opettajanhuoneessa käyvät vastakkain näkemykset siitä, mitä kiusaamiselle pitäisi tehdä, jos sille ylipäänsä voi tehdä mitään.

Keski-ikäisen opettajan Juhan tarina kulkee Helmin tarinan rinnalla kysyen, millä tavalla aikuisten ja nuorten kiusaamisella ja kiusaamiskokemuksella eroa. Lauma-asemistaan taistelu on jännite, joka vie teosta

Romaanin ihmissuhteiden ja henkilöhahmojen kehittely on toimivaa ja kannattelee kirjan teemoja. Sen sijaan teoksen loppuhuipentuma jää epäilyttämään. Siinä raiskaus näyttäytyy paitsi kiusaamisen seurauksena, myös lääkkeenä, joka sysää tytön huonoilta teiltä hyville ja menestykseen myöhemmin elämässä. Samalla sen on tarkoitus sysätä lukija katharsikseen.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa niin raiskaukseen kuin kiusaamiseen liittyvä puhe tasapainottelee selviytymislupauksen, jopa vahvistumislupauksen, ja toisaalta loppuelämän pilalle menemisen uhan välillä.

Jääkausi toisintaa tätä keskustelua pinnallisesti. Se on harmillista, sillä muilta osin teos vie aikuislukijan katsomaan koulukiusaamista silmästä silmään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat