Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lännenmiehet ratsastivat myös Suomeen – tietokirja kertoo viihteen kiinnostavasta alalajista

Juri Nummelinin rönsyilevä tietokirja keskittyy suomalaisten kirjoittamiin teoksiin

Kulttuuri
 

Tietokirja Juri Nummelin: Wild West Finland. Suomalaisen lännenkirjallisuuden historia. Avain 2016. 384 s.

Kun tarttuu paksuun kirjaan, jonka kannessa ratsastaa lassoava cowboy ja nimi on Wild West Finland, täyttyy lukijan mieli poikaiän tunnelmilla. Juri Nummelinin teos suomalaisen lännenkirjallisuuden historiasta on tunnelmia herättävä, mutta hiukan eri tavalla.

Tärkein myönteinen asia on, että tällainen kirja on nyt olemassa. Sen tekeminen on vaatinut valtavan määrän intohimoa ja harrastuneisuutta. Ensimmäiseksi lukijan täytyy tarkentaa katsettaan. Juri Nummelinin kirja käsittelee nimenomaan suomalaisten kirjoittamia länkkäreitä. Tutummat sankarit tex willerit ja john waynet, eli sarjakuvat tai elokuvat, ovat genreinä sivuosassa.

Onhan tässä Punavyö ja Zorro kumminkin, ajattelee nostalgiaa haikaileva lukija.

Nummelinin kirjan hienoin anti on, että se kertoo sellaisesta suomalaisesta kirjallisesta maailmasta, joka eli ja elää kokonaan omaa elämäänsä kaukana korkeakulttuurin arvostuksista.

Se oli erilainen maailma, aiheinaan intiaanit, siirtolaiset ja cowboyt. Mutta se oli erilainen ennen kaikkea kirjoittajien asenteena. Varsinkin uudemmat lännen lukemistojen suomalaiset kirjoittajat olivat tavallisesti toimittajataustaisia, koska tekstiä piti osata ”suoltaa” vaikkapa 40 liuskaa viikonlopussa.

He kirjoittivat pari vuotta elävälle yhden miehen kustantajalle, joka eli tismalleen niin kauan kuin teksti myi. Kritiikki oli kirjoittajille sama kuin lukemiston ostajan muutaman markan ostopäätös rautatiekioskilla. He lainasivat tekstiä, varastivat, mukautuivat. Salanimet vaihtelivat, eikä käännössopimuksista keskusteltu valkeitten pöytäliinojen vaiheilla.

Tähän maailmaan verrattuna korkeakirjallista kulttuuria tekee mieli nimittää korkeakirkolliseksi.

Juri Nummelin lainaa tästä viidakon meiningistä osan oman kirjansakin tyyliin. Keskeinen ote aiheeseen on antikvaarinen, loputtomine nimineen ja juonireferaatteineen. Kirjoittaja käyttelee sellaisia ilmaisuja kuin ”eeppinen” ja ”tuunattu”, ja arvostaa tekstejä sen mukaan miltä ne tuntuvat, vaikka hänen vertailumateriaalinsa on rannaton.

Wild West Finland

Kirjoittaja: Juri Nummelin

Julkaisija: Avain

Laji: Tietokirja

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 384 s.

Hierarkian tai priorisoinnin puute tekee tekstistä makasiinimaisen. Samoin kirjoittajan huoleton tapa käyttää anakronismeja. Hän osoittaa vilpittömät ”oikeat” nykyarvostuksensa nimittämällä 1800-luvun tekstiä ”pöyristyttävän” kolonialistiseksi tai saman ajan vapautettua orjaa ”afroamerikkalaiseksi”.

Onneksi Nummelin sentään kutsuu vielä intiaaneja intiaaneiksi.

Kirjan pääkohteena on siis suomalaisten kirjoittama ”tuunattu” villin lännen kirjallisuus.

Kohteen valinnan Nummelin perustelee hyvin. Kirjallinen villin lännen myytti syntyi suurelta osin Euroopassa, mutta kukaan muu kuin suomalainen ei voisi tutkia aluetta meikäläisestä näkökulmasta.

Suomalaisen lännenkertomuksen suuret teemat olivat villi luonto, yhteys intiaaneihin, koti-ikävä, Pohjanmaa. Ja tietysti suomalaisten reippaus, ensin puhtoisina, sitten Wild Finn Hulkkosen tapaisina vähän epämääräisempinä sankareina.

Jos Nummelinin runsasta teosta katselee tutkimuksen näkökulmasta, siinä on montakin rajaukseen liittyvää ongelmaa. Vanha työväenkirjallisuus ja uusi korkeakirjallisuus, kuten Antti Tuuri tai Lars Sund, sopivat aiheeseen huonosti, vain maantiede sitoo. On eri asia kirjoittaa sekä lukemistoja että korkeakirjallisuutta, kuten vaikkapa Joni Skiftesvik, Pirjo Hassinen, Simo Hämäläinen tai Juha Ruusuvuori.

Nummelinin oman arvostuksen perusteet saa kaivaa hänen sivulauseistaan. Vanhemmista hän nostaa tuntemattomat Erik Munsterhjelmin ja Erik Dahlbergin lajin huipulle tavallaan antropologisen harrastuneisuuden perustein. Uudemmista hän taas kehuu Tapani Baggea tämän sydämellisyyden vuoksi.

Sen sijaan hän esimerkiksi vieroksuu Simo Penttilää hänen epäilyttävän herraverisyytensä takia. Lajin työn sankarit, kuten Repe Helismaa, Olavi Linnus tai uudemmat kuten Juhani Salomaa, Kari Nenonen, Pentti Pesä saavat arvostuksensa.

Rönsyilevän, vähän huolettoman, epäakateemisen teoksen tekevät akateemisesti käyttökelpoiseksi lopun 30-sivuinen bibliografia ja melkein kymmensivuinen henkilöhakemisto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat