Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emma Puikkonen muovaa koukuttavasti uutisten kauhutarinoista ihmisten kohtaloita

Uutta romaania voi pitää myös novellikokoelmana, jossa samoista henkilöistä kerrotaan eri kertomuksissa

Kulttuuri
 
Helena Ruuska

Romaani Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet. WSOY. 178 s.

Teatteri-ilmaisun ohjaaja Emma Puikkosen (s. 1974) kolmannessa teoksessa Eurooppalaiset unet mainitaan Lech Walesa, Berliinin muuri, Kosovo ja monta muuta Euroopan historian käännekohtaa. 1980-luvulta venytään vuoteen 2027 saakka. Suppeassa teoksessa käsitellään isoja kysymyksiä.

Pertti Nisonen
Emma Puikkonen
Emma Puikkonen

Tulevaisuus ei lupaa menneisyyttä parempaa. Puhuttelevassa dystopiassa somalitaustainen nuori nainen, Immi Rahim, käsikirjoittaa hyviä uutisia yrityksille, valtioille ja yksittäisille ihmisille, joilla on tarpeeksi rahaa.

Positiivisuus myy. Kuka haluaa kuulla sodista, piikkilangoista tai ympäristökatastrofeista, jos maailmaa voi tarkastella sen aurinkoisemmaltakin puolelta? Aina voi kertoa niistä, jotka selvisivät.

Ja jälleen ollaan tilanteessa, jossa isoveli valvoo. Tulevaisuuden hakukoneet vahtivat, ettei uuden uljaan maailman luoja vain kirjoita ohi työnantajansa.

Immin äiti, Somaliasta Etiopiaan ja lopulta Ruotsiin paennut Fadumo puolestaan hymyilee Second Lifessä virtuaalihymyä virtuaaliystävilleen. Tytär paiskii töitä, jotta voisi ostaa äidilleen ja itselleen ikähoitoja. Ehkä elämme tällaisessa Euroopassa kymmenisen vuoden kuluttua.

”Miten alaston ja vapaa voisi olla”, haaveilee suomalainen Pekka ja inhoaa sitä, miten yhteiskunta orjuuttaa ihmisiä. Siksi hän käsikirjoittaa lyhytfilmin, jossa hirviöt syövät Euroopan. Rajattomassa Euroopassa hän ”valvoo kassakoneita yökaupassa jossain päin Saksaa”.

Euroopan poliittisten valtasuhteiden takia erilleen ajautuneet äiti ja tytär ovat uhreja siinä missä monet muutkin erilaisten vyöryjen jalkoihin jääneet ihmispolot. Berliinin muuri erotti heidät 1960-luvulla eikä sen purkaminen 1990-luvulla pysty enää heitä yhdistämään.

Puikkonen osoittaa tarinoillaan taitavasti, miten yksittäinen ihminen ei vain voi vaikuttaa kohtaloonsa.

Eurooppalaiset unet on tarpeellinen muistutus siitä, miten Eurooppa on kaukana rauhan tyyssijasta. Sodat, väkivaltaisuudet, luonnonmullistukset ja pakolaiskriisit kuuluvat eurooppalaiseen arkeen. Ne vaikuttavat myös seuraavien ja sitä seuraavien sukupolvien elämään. Tänään siis tehdään huomista – haluttiin tai ei.

Kustantaja määrittelee Puikkosen teoksen episodiromaaniksi. Yhtä hyvin se voisi olla novellikokoelma, jossa samoista henkilöistä kerrotaan eri kertomuksissa. Edellisen novellin päähenkilö onkin yllättäen seuraavan sivuhenkilö.

Oli laji mikä tahansa, Puikkosen tarinat ovat koukuttavia. Ensinnäkin hän käsittelee taitavasti aikaa. Lukija tuntee suurin piirtein historian, jossa liikutaan ja siksi otsikoiksi pelkistyvillä vuosiluvuilla kerrotaan paljon.

Niin henkilöiden kuin kansojenkin kohtaloita ennakoidaan taitavasti: ”Vielä Andor ei ole tehnyt ainuttakaan virhettä, hän on sileäotsainen ja viaton, hänen lantiossaan kutkuttaa jännitys.” Mitä kaikkea hän voisi tehdä ja mitä kaikkea hän tuleekaan tehneeksi?

Puikkonen on muuttanut uutisten kauhutarinat koskettaviksi yksittäisten ihmisten tarinoiksi. Hänellä on onneksi vielä kirjailijan vapaus nähdä myös varjoisille kujille toisin kuin luomallaan Immi Rahimilla.

Kirjailijan tehtävä on olla pahan maailman omatunto. Viihteen ja virtuaalimaailman turruttama lukija tarvitsee ravistelua: missä kaikessa oikein oletkaan mukana, hyvä eurooppalainen?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat