Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkitun runoilijan uusi teos on uteliaan mielen juhlaa

Jyväskyläläisen Olli-Pekka Tennilän runokokoelma on vakavaa runoutta parhaimmillaan

Kulttuuri
 
Petri Blomqvist
Jyväskylässä asuva runoilija voitti edellisellä teoksellaan Runeberg-palkinnon.
Jyväskylässä asuva runoilija voitti edellisellä teoksellaan Runeberg-palkinnon. Kuva: Petri Blomqvist

Runous Olli-Pekka Tennilä: Ontto harmaa. Poesia. 96 s.

Tässäpä vasta kaunis kirja! Se on ensimmäinen ajatus, kun hypistelen runoilija Olli-Pekka Tennilän kolmatta runokokoelmaa Ontto harmaa. Sen kannen, ulkoasun ja latomisenkin on tehnyt pitkälti runoilija itse. Samalla tavalla hän toteutti edellisen kokoelmansa Yksinkeltainen on kaksinkeltaista. Se voitti Runeberg-palkinnon vuonna 2013.

Ontto harmaa

Kirjoittaja: Olli-Pekka Tennilä

Julkaisija: Poesia

Laji: Runous

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 96 s.

Ontto harmaa muistuttaa monin tavoin edeltäjäänsä. Teos on lyhyen lyriikan runsaudensarvi, ja runot on aseteltu sivuille väljästi niin, että teos tuo mieleen muistikirjan. Runot ovat lyhyitä ja toteavia, ja lähestyvät monesti aforismeja.

”Kuolleet. // Kaikkien näiden vuosien jälkeen / yhä vain kuolleita.”

Tässä teoksessa Tennilä tekee kaiken entistä paremmin.

Tämä runous on sellaista, miksi runous usein karikatyyrimäisesti kuvitellaan: vakavaa, syvällistä ja korkealentoista. Säkeet pohtivat ihmisen havaintokyvyn ja oivallusten rajallisuutta, asioiden olemassaoloa ja kuolemaa. Ne pyrkivät kuitenkin olemaan mahdollisimman selkeitä ja tarkkoja.

Samalla ne osoittavat, että runouskin voi kurottaa filosofian alueelle ja kartoittaa vaikeita kysymyksiä, kuten sitä, onko objektiivisuus mahdollista.

”Objektiivinen. Halu olla objektiivinen. / Objektiivin sisällä vallitsee otolliset olosuhteet. / Kirkkaille pinnoille levittäytyy ohut rihmasto. / Se sumentaa valon reittiä tuskin havaittavasti.”

Tennilän runoissa on hyvin vähän viittauksia tekniikkaan tai nykyajalle leimallisiin tunnuksiin. Kokoelman sanat ovat pääosin ajattomia tai koruttomia, sellaisia kuin puu, kivi, valo tai avaruus. Muutamaa runoa rytmittää englanninkielinen lause, ja joissain runoissa puhutaan henkilöstä, kuten O:sta, U:sta tai S:stä. Tärkeää ei ole se, mistä runot puhuvat vaan miten ne siitä puhuvat.

”Tiedän, että hän nukkuu. Ja kuitenkin / hänen asentonsa: valo lankeaa ja piirtää / hänet valvomaan. Noin. / Hievahtamatta. // A breath at uncanny valley. / Outo laakso. / Isyysloma.”

Tässä runossa hän kuljettaa yksityistä tasoa, nukkuvan tarkastelua, ja yleistä outouden tunnetta. Ne puhuja liittää yhteen yhdellä sanalla: isyysloma. Tuo sana muuttaa runon näkökulman ja tunnelman kokonaan ja sitoo tekstin aikaan. Runo tunnu imelältä tai vetelältä. Silkkaa taituruutta.

Tennilä on tilankäytön mestari. Runot ovat täynnä merkitystä ilman, että säkeet tuntuisivat täyteen ahdetuilta. Päinvastoin ne ovat vapautuneita ja rentoja, sellaisia kuin tyylinsä löytäneellä kirjoittajalla yleensä on.

”Hyvin hitaan eläimen hyvin hitaat silmät piirtävät, / tai ehkä oksat liikkuessaan piirtävät, / täydellistä harmaata.”

Tällainen avoin ja olemassaoloa käsittelevä runous tuo mieleen Mirkka Rekolan. Tennilä ei kulje hänen saappaissaan mutta samaan suuntaan yhtä kaikki.

Kuten Rekolan runoutta, Onttoa harmaata kannattaa lukea lyhyissä pätkissä. Sen tiivis sisältö on parhaimmillaan silloin, kun sen avaa sieltä täältä, lukee muutamia runoja ja jää miettimään niitä. Kiireetöntä laiturinnokka- ja aurinkotuolikirjallisuutta parhaimmillaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat