Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakkauden raateleva voima jää toiseksi erinomaisessa esikoisteoksessa

Minna Rytisalon Lempi nousee syksyn tapaukseksi

Kulttuuri
 

Esikoisromaani Minna Rytisalo: Lempi. Gummerus. 234 s.

Avauskolmannes, tapausten kulku miehen näkökulmasta, palauttaa mieleen Ingmar Bergmanin klassikkoelokuvan Kesä Monikan kanssa (1951) tunnelman: kuin taikaiskusta ihana lihallinen enkeli lehahtaa kokemattoman nuorukaisen elämään ja muuttaa huojahtelevan itseluottamuksen täyden miehuuden uskomattomaksi onneksi.

Lempi

Kirjoittaja: Minna Rytisalo

Julkaisija: Gummerus

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 234

Vain yksi kesä – sekä Minna Rytisalon romaanin tapauksessa vielä pätkä syksyä päälle, ”ja senkö pitäisi riittää koko elämäksi”, kuten kirjan mies itseltään kysyy.

Kyllä, sen pitäisi riittää, vaikka se jo kestäessään tuntuu niin satumaisen hyvältä, että se tuskin saattaa olla totta.

Bergmanin elokuvan Harryn tavoin myös Rytisalon romaanin Viljamille jää lapsi, joka syntyy liekkinä leimahtaneesta ja siis vain tovin loimunneesta suhteesta. Alakulo odottaa. Karvas todellisuus.

Lempi on vasta liikkeellelähtö, mutta silti se ottaa hienosti paikkansa haavoittavan rakkauden ikiteemaa käsittelevän maailmantaiteen jatkumossa. On syytä onnitella tekijää.

Teoksen polttopiste osuu lappilaiseen syrjäkylään vuonna 1944. Sota ja saksalaisten aseveljien muuttuminen vihollisiksi luovat ankaran taustan kauppiaan hehkeiden kaksostyttärien sinänsä viattomalle ja kauniille nuoruusleikille.

Leikin sisällä kulkee kuitenkin traaginen vire: läheisyyttä toiseen hapuillaan kuin hukkuva pelastuslauttaa, vaikka nuori etsijä ei tunne vielä edes itseään, ja silti hänen pitää uskaltaa ihan kaikki.

Rytisalon herkän kudelman muidenkin oman tien hakijoiden tunnot ovat ajattomia, paikattomia ja täysin tuoreita, kuten parhaassa proosassa aina. Kokonaisuus on oivallisesti rakennettu ja ilmaisu kauttaaltaan häkellyttävän hallittua.

Viljami joutuu rintamalle. Kotiin haavekuvamaisen Lempin avuksi on otettu arkinen ja kolhittu Elli, joka oman kerrontavuoronsa mukaan saakin sitten tehdä ihan kaikki maatalon työt. Hänelle Lempi ei ole enkeli vaan narttu.

Juuri ”työihmiseksi” Elli itseään kutsuu, ja sellaistahan talossa tarvitaan, ei koristeita.

Rakkaus on Ellille ”hienompien ihmisten sana”, mutta kyllä häneenkin iskee ”kuumuus”. Jospa Viljami vain oivaltaisi hänen kelvollisuutensa!

Työtä, desantteja ja sikiöitä pelkäämätön Elli turvaa elämää – ja valuttaa empimättä myös kilpailijansa verta. Lempi on rakkausromaani, joka soi murhaballadin sävelin. Pahaa siinä ei tehdä pahuuden tähden vaan heikkouden.

Romaanin kolmas jakso, Lempin kaksoissisaren osuus, viimeistään näyttää kaiken pyhittävän rakkauden perinpohjaisena eksymisenä. Sisko itse on lähtenyt saksalaisen sotilaan morsiamena Lapista Hampuriin saakka, vaikka mies pahoinpitelee hänet jo ensimmäisellä pysähdyspaikalla Narvikissa.

Onhan omaan hullaantumiseen uskottava, kaikesta huolimatta. Kuka siihen uskoisi, jos ei edes itse usko?

Perillä Saksassa käy miten käy. ”Saksalaisten huoriksi” tempautuneita tytönheitukoilta vaaditaan poikkeuksellista lujuutta ja rohkeutta.

Sisko kasvaa romaanin eittämättä kiintoisimmaksi hahmoksi. Rakkaus on Rytisalon romaanin sytyke, mutta sisaruus sen kantava teema.

Siskossa Rytisalo väläyttää niin kosmopoliittia intellektuellia kuin juurille palaavaa velvollisuuksien täyttäjääkin. Yksi muotokuva ei riitä hänestä, vaan näköisyyteen tarvitaan ainakin kaksi kuvajaista, keskenään kovin erilaisin kasvoin.

Oikeastaan sama pätee myös muihin. Siinä Lempin rikkaus.

Italo Calvinon satiirisessa romaanissa Paroni puussa (1957) 12-vuotias Cosimo ei halua syödä etanoita vaan karkaa päivällispöydästä puuhun, eikä laskeudu ikinä alas.

Minna Rytisalon realistisessa romaanissa kauppiaan tyttäret lyövät vetoa siitä, voiko ensimmäiseen kohdalle osuvaan mieheen rakastua. Vain toinen voittaa vedon, mutta kummankin tie kääntyy loppuiäksi.

Suuret kertomukset ja kiemuraiset kohtalot aiheutuvat asioista, joiden piti olla ihan yksinkertaisia, kuten rakkaus tai etana.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan 16. marraskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat