Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimittaja-kirjailija maalaa synkän kuvan mediasta

Pekka Hiltusen mediakriittinen romaani kertoo homojen ja toimittajien Suomesta.

Kulttuuri
 
Markku Ulander
Oulusta kotoisin oleva Pekka Hiltunen tunnetaan dekkareistaan, kuten vuoden 2011 kirjasta Vilpittömästi sinun.
Oulusta kotoisin oleva Pekka Hiltunen tunnetaan dekkareistaan, kuten vuoden 2011 kirjasta Vilpittömästi sinun. Kuva: Markku Ulander

Romaani Pekka Hiltunen: Onni. WSOY. 395 s.

Onni on romaani kahdesta asiasta, jotka Suomessa menevät ihmiselämän aikana eri suuntiin: journalismista ja seksuaalivähemmistöjen asemasta.

Onni

Kirjoittaja: Pekka Hiltunen

Julkaisija: WSOY

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 395

Lähtöpiste on 1990-luvun alku. Sieltä kohti pimeyttä kulkee nuori toimittaja Oskari, jonka ympäriltä journalismi vuosien varrella romahtaa. Tilalle tulevat pintapuolisuus ja yt-neuvottelut.

Kohti parempaa kulkee joukko homoja ja lesboja Rovaniemeltä. Alussa he piileskelevät Setan kerhotilassa pimeässä kellarissa. Lopussa tasa-arvoisen avioliiton nykyisyys taipuu jo lähes unikuvaksi. Matkalla osa murtuu.

Luolaksi kutsutussa kerhotilassa paljastetaan syvimmät tunteet, jotka muuten pitää salata. Ja kun pohjoisen miehet puhuvat, ei kyrpäjutuissa säästellä – eikä syvältä nousevissa rakkauden ja ahdistuksen kyynelissä. Ne kertovat, millaista vielä 1990-luvun Suomessakin oli elää vähemmistössä, piilossa. Monella sellaista on vieläkin.

Tunteiden tulkkina on kirjan kokonaisin hahmo, seksityöhön ajautuva Tuulikki. Tuulikki kulkee Luolan miesten kanssa alhoon, onneen ja aina vanhainkodin saattajaksi asti. Tuulikin ja Oskarin nuoruuden romanssilla tarinat pakotetaan yhteen.

Siinä missä Tuulikin ja Luolan homojen tarina koskettaa, on Oskarin osuus synkkä yksinpuhelu työelämän muutoksesta. Työpsykologin vastaanotolla murtuva toimittaja paasaa kymmenien sivujen verran siitä, kuinka syvälliselle toimittajantyölle ei enää ole sijaa.

Aiheet ovat tuttuja toimittajien baaripöydistä, synkemmästä päästä: Mediafirmoja kiinnostavat vain hinnalla millä hyvänsä metsästettävät klikit, ahdistunut toimittaja kertoo. Jutut muuttuvat mainoksiksi. Uutta näkemystä ei kaivata. Toimittajien on suollettava ”sitä jumalatonta, perkeleellistä viihdyttämisen ja näennäisten keskustelujen tauhkaa, jota tungetaan verkkoon ja somekanaviin”.

Mediakritiikki ulottuu myös Rovaniemen Luolaan. Alussa Seta ei saa edes ilmoitustaan lehteen. Sitten asiat paranevat. Silti vielä 2000-luvun uutisissa puhuvat oikeuksien rajoittajat.

”Te ette ikinä kehtais tehdä niin naisten oikeuksien kanssa tai vaikka värillisten ihmisten”, Tuulikki sanoo toimittaja-Oskarille. Vastaus on hiljaisuus.

Pekka Hiltunen (s. 1966) on journalisti, Mondo-lehden toimituspäällikkö. Se näkyy. Journalismista on niin paljon sanottavaa, että välillä kerrontakin joutuu sen alla kiirehtimään. Sosiaalista mediaa edustava tubettajahahmo jää erityisen karikatyyrimäiseksi. Mediateksti herättää ajatuksia, mutta jää kiinni päähahmonsa yksipuoliseen synkkyyteen: Netti ja some ovat Oskarille niin vieraita, että tämä julistaa niiden olevan vain ”täynnä idioottiviihdettä”.

Onnin avain on kiihtyvä muutos, jonka kohtaavat rovaniemeläisetkin. Heidän maailmansa internet avaa, toisin kuin Oskarin. Tähän tarinaan on helpompi uskoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat