Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnianhimoinen romaani kompastuu runsaudenpulaan

Kulttuuri
 
Seppo Solmela
Tuomas Nyholm
Tuomas Nyholm Kuva: Seppo Solmela

Romaani Tuomas Nyholm: Omiensa luo. Teos. 329 s.

Tuomas Nyholmin (s. 1976) romaani Omiensa luo käynnistyy aavikolta, pölyiseltä ja paahteiselta automatkalta kohti tuntematonta määränpäätä. Marc on lähtenyt etsimään isäänsä, joka on kuollut ennen poikansa syntymää. Marcin äiti on mielisairas, tai ainakin esittää sellaista. Luotettavaa tietoa menneisyydestä on vaikea saada, johtolankoja on vähän.

Ollaan jossain tuntemattomassa maassa kenties eteläisen Euroopan alueella. Romaanin vieraskielisten henkilöiden kansallisuus ei selviä. Tämä tuo teokseen ylimääräisen mystisen, sadunomaisen kerroksen, joka hallitsee lukukokemusta, paikoin häiritseekin.

Vaikka lennokas ja värikäs tarina tarkoituksellisesti pakenee realismia, monin kohdin se vaikuttaa käänteissään hieman lapselliselta, pikkupojan seikkailufantasialta.

Romaanin pääteema on isän mysteerin lähes mahdottomaksi ja vaaralliseksi käyvä selvittäminen. Sen lomaan Nyholm ujuttaa ikitrendikkään asetelman kaivosyhtiöstä, joka julmasti jyrää pienen vuoristokylän alleen.

Nämä kaksi suurta aihetta eivät kuitenkaan keskustele keskenään vaan syövät toisiaan. Yhteistä näille taistoille on järkälemäiseksi kasvava haaste, jonkinlainen mission impossible.

Nyholmin eri aikatasoja ja maisemia sekoittava kunnianhimoinen romaani vie paikoitellen, mutta kokonaisuus kompastuu runsaudenpulaan. Yksittäiseen teemaan tai henkilöhahmoihin ei syvennytä tarpeeksi. Vähemmän olisi ollut tällä kertaa enemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat