Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotiseuturomaani sai aivan uuden ilmeen

Runoilija Risto Oikarinen paljastuu ensimmäisessä romaanissaan tarinaniskijäksi.

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen

Esikoisromaani Risto Oikarinen: Nälkämaan laulu. Otava. 206 s.

Muusikko, yhä nuori mies, astuu junaan kohti Kajaania aikomuksenaan heittää saksofoninsa menemään. Kunhan on ensin säestänyt kotiseudun suuren pojan Eino Leinon runoja. Matkalla hän muistelee menneitä.

Arto Wiikari / Otava
Risto Oikarinen
Risto Oikarinen

Tämä kehitystarina on monin paikoin kapea ja tuttu. Masennusta ja itsensä etsimistä, itseensä keskittymistä. Mutta ensinnäkin: Nälkämaan laulu on runoilija Risto Oikarisen ensimmäinen romaani, ja hänen kielensä kulkee rikkain kääntein ja rehevin vertauksin.

Ja toiseksi: Kainuusta paljastuu kokonainen elämänkirjo ja tarinavarasto. Nälkämaan kitulias kansa on romaanissa muisto vain. Veijarit, roistot ja kansanihmiset saavat paikkansa, ja tarinaniskijän tahti on sellainen, ettei laajemmille kehityskaarille ja tilaa, eikä niitä yleensä kaipaakaan.

Yksinäinen mies saa junassa sentään hetkeksi seurakseen naispapin. Ja kuulee tarinan Lutherin ajoilta, miten öylätin kadottanut apupappi saa hirmuisen rangaistuksen. Siinäpä kontrastia nykyajan kärsimysnäytelmälle, muusikolla, joka tavoittaa jatsin mestareiden värinöitä, mutta ei oikein koskaan saavuta tyytyväisyyttä.

Ja juuri kontrasteista Oikaraisen romaanissa on kyse.

Kertoja on kuullut lapsena Kajaanin Jatsia ja jalokalaa -festivaaleilla erään maestron saksofonia, ja se kokemus saa itsekin soittamaan. Kajaanissa vain pitää ensin tyytyä klarinettiin.

Tarjolla on siis sooloa. Romaani ei luo kertojan rinnalle vastahahmoja, mutta sen sijaan koko joukon ohimeneviä persoonia, joista ensimmäinen on kalastuskuninkuuden voittava suntio, jolle maistuvat ehtoollisviinit liian hyvin.

Oikarinen pudottelee vertauksia kuvallisesti ja kielellisesti runoilijan tapaan, ja pariin kertaan hän venyttää hetkeä yli äyräiden, ei onneksi pahasti. Runollinen kieli ei ole itseisarvo:

”Minä nostattaisin kuvakirkkoon tuulen, antaisin sen virrata keuhkoistani saksofonin läpi, antaisin tuulen yltyä myrskyksi, se vaikeroisi, vikuroisi ja haarautuisi syöksyvirtausten polyfoniaksi, kynttiläkruunut keinuisivat kirkkosalin katossa kun minä antaisin saksofonin parkua niin kuin monipäinen merihirviö…”

Oikarinen ryhtyy pitkiksi toviksi oikeaksi hersyväksi kotiseutukirjailijaksi.

Pappilan teekutsuilla oli puheiden mukaan sellaiset seuraukset, että kenen tahansa kainuulaisten suonissa voi virrata keisarillista verta. Kertoja itsekin joutuu moneen kertaan kiperään jamaan. Kerran hänet palkataan soittamaan yksityiskeikka eräälle naiselle. Mutta miten käy, kun upouuden saksofonin pakkauksesta ei löydykään kaikki soittimen osia?

Kun hiukset pitää leikata tulevan varusmiespalveluksen tähden, kertoja luovuttaa ne teatterin kampaajalle, joka käy läpi koko joukon Kajaanin historiaa miettiessään, kelle historiallisen näytelmän henkilölle ne sopivat. Vankeina linnassa oli värikästä väkeä: luterilaisuutta teeskennellyt ruotsalainen katolilainen, sekä runoilija, joka oli kiero ja petti kuin lordi Byron konsanaan.

Tarinaa siis piisaa, ja eikä voi välttää, että kainuulainen edeltä Veikko Huovinen tulee mieleen. Uusimman Kirjailija-lehden haastattelussa Oikarinen toteaakin, että hänellä on Huovisen kanssa kana kynimättä. Nyt kynitäänkin sitten kunnolla.

Toinen mieleen putkahtava tarinoitsija on Daniel Katz, sillä Oikarinen laventaa jatseineen ja teologioineen Kainuun heimoa urbaanimpaan suuntaan.

Siinä tohinassa unohtuu romaanihahmon psykologinen kehittely melkein tyystin. Lopussa taas kelataan Eino Leinon elämää turhan pitkään. Mutta ainakin kotiseuturomaani on elvytetty laji, ja se saanut aivan uuden ilmeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat