Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari Sillanpään elämäkerta kasvaa kuvaksi siitä, miten Suomi on muuttunut

Uusi kirja kuvaa kaunistelematta sitä, miten rajojen rikkoja on kokenut niin suosion kuin oman motivaationsakin huiput ja pohjat, kirjoittaa musiikkiteollisuuden asiantuntija Jari Muikku.

Kulttuuri
 
Jari Muikku
Sari Gustafsson
Jari Sillanpään uran tähänastinen huippuhetki oli kesän 2015 stadionkonsertti.
Jari Sillanpään uran tähänastinen huippuhetki oli kesän 2015 stadionkonsertti. Kuva: Sari Gustafsson

Elämäkerta Mari Koppinen: Jari Sillanpää – Paljaana. Tammi. 239 s.

Jari Sillanpään poikkeuksellinen laaja-alaisuus taiteilijana ja avoimuus julkisuuden henkilönä on sopinut huonosti yhteen ahtaissa raameissa ajattelevan ja toimivan Suomen kanssa.

Jari Sillanpää - Paljaana

Kirjoittaja: Mari Koppinen

Julkaisija: Tammi

Laji: elämäkerta

Vuosi: 2016

Toimittaja Mari Koppisen Paljaana ei ole ensimmäinen Sillanpäätä käsittelevä teos, mutta se käsittelee tätä asetelmaa ilahduttavan monesta eri näkökulmasta.

Vaikka aiheena onkin maamme suosituin laulaja, kertomus Sillanpään taipaleesta kasvaa kuvaksi myös siitä, miten Suomi on muuttunut.

Siirtolaisuuteen kuuluvat identiteettikysymykset, taiteilijan julkisuuskuva, seksuaaliset vähemmistöt ja tiukan kategorinen musiikillinen ajattelu ovat esimerkkejä asioista, joihin liittyviä rajoja Sillanpää on tietoisesti pyrkinyt rikkomaan.

Sillanpäällä on ollut koko uransa ajan omapäinen suhde musiikkiteollisuuteen, joka on 2000-luvulla käynyt läpi merkittävän murrosvaiheen siirryttäessä cd-kaudesta digitaalisiin musiikkipalveluihin.

Vuonna 1996 julkaistu Sillanpään nimeä kantava debyyttialbumi tullee jäämään historiaan Suomen myydyimpänä fyysisenä levynä.

Muutoksen syvyydestä kertoo, että sen lähes 300 000 kappaleen myynnistä ollaan tultu tilanteeseen, jossa Sillanpään toistaiseksi viimeisin ja tilanteeseen nähden erittäin hyvin menestynyt albumi Rakkaudella merkitty mies (2014) myi enää kymmenesosan tästä.

Sillanpää on kuitenkin aina ollut ennen kaikkea esiintyvä taiteilija, jolle äänitteet ovat olleet toissijaisia sekä talouden että yleisösuhteen kannalta.

Tämä on pelastanut hänen uransa, kun fyysisten äänitteiden myynti on romahtanut. Myös Koppisen erikseen esille nostama poikkeuksellisen aktiivinen ja lojaali fanijoukko on kantanut häntä pitkälle.

Koppinen kuvaa kaunistelematta sitä, miten Sillanpää pitkän uran tehneenä artistina on kokenut niin suosion kuin oman motivaationsakin huiput ja pohjat.

Sillanpään vaikein haaste on ollut saada yleisö ymmärtämään ja hyväksymään hänen taiteellinen monipuolisuutensa.

Tämä on tapahtunut vasta viime vuosien uudenlaisten tv:n musiikkiohjelmien kuten Vain elämää ja Tähdet, tähdet myötä.

Sillanpään uran tähänastinen huipentuma oli Olympiastadionilla elokuussa 2015 pidetty 50-vuotiskonsertti. Sen valmisteluissa Sillanpään itsetuntoa ja -luottamusta koeteltiin erityisen ankarasti.

Hänessä kasvoi vuoden mittaan valtava pelko, joka laukesi vain muutamaa päivää ennen konserttia hyvin sujuneiden harjoitusten ansiosta.

Kirjan mukaan Sillanpään toiveet ovat toteutuneet paremmin kuin hän oli koskaan uskaltanut odottaa. Jäljellä on enää yksi haave: kansainvälinen tähteys.

Mari Koppinen on päässyt kohdettaan lähelle. Hän kirjoittaa Sillanpäästä myötämielisesti ja ymmärtävästi. Sillanpään avoimuus ja positiivisuus ovat riisuneet häneltäkin terävimmät kritiikin aseet.

Paljaana ei kuitenkaan ole hampaaton. Arvostelua saavat osakseen muun muassa media ja musiikkiteollisuus.

Esimerkki tästä on kuvaus siitä, millä tavoin musiikkiteollisuus ja media ohjasivat Sillanpään uran alkuvaiheen toimintaa ja julkisuuskuvaa.

Kirjoittaja on konsultti ja musiikkiteollisuuden asiantuntija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat