Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ossi Hiekkalan sarjakuvadebyytissä painutaan alamaailmasta mullan alle

Nimettömien hautojen maa edustaa suomalaisessa sarjakuvassa harvinaista viihdettä.

Kulttuuri
 
Ossi Hiekkalan sarjakuvissa rikosten jälkiä haudataan usein metsiin.
Ossi Hiekkalan sarjakuvissa rikosten jälkiä haudataan usein metsiin.

Esikoisalbumi Ossi Hiekkala: Nimettömien hautojen maa. Arktinen Banaani. 64 s.

Jos ei ole sota, nimettömiin hautoihin päätyy ihmisiä, jotka ovat joutuneet tai hankkiutuneet hämärähommiin. Ossi Hiekkalan sarjakuvakirjan kolmessa tarinassa liikutaan siis alamaailmassa ja päädytään syvemmälle mullan alle tai järven pohjaan.

Nimettömien hautojen maa

Kirjoittaja: Ossi Hiekkala

Julkaisija: Arktinen banaani

Laji: sarjakuvat

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 64

Lyhyet tarinat kertovat huumekaupan järjestäytyneistä rikollisista, mutta kaidalta polulta hairahdutaan myös henkilökohtaisista syistä. Veritöihin ajaa perheväkivalta ja kosto.

Hiekkala kytkee tapahtumat arkeen, mikä antaa jutuille uskottavuutta. Juonia punotaan saunassa, mutta paikallisuus näkyy myös hienovaraisemmin, katukuvissa ja maisemissa.

Vaikka ironiaa ja melodraamaakin riittää kuten asiaan kuuluu, Hiekkala ei paisuttele tunnelmia liikaa. Yhteen tarinaan hän on sijoittanut itsensä pikkurooliin sivullisena uhrina, vähän kuin Alfred Hitchcock elokuvissaan.

Piirrostyyli on suomalaisissa sarjakuvissa harvinaisen realistista. Sanomalehtien strippien ulkopuolella sarjakuva ei ole meillä enää aikoihin ollut ensisijaisesti viihdettä vaan taidetta, jossa tyylittely kukoistaa.

Kylmän viileä tyyli sopii tarinoihin. Sininen lisäväri korostaa kylmäkiskoisuutta vähän liikaakin.

Ei ole ihme, että Hiekkala hallitsee varsinkin amerikkalaisesta viihdesarjakuvasta tutun viivapiirrostyylin. Hän on käyttänyt sitä yli kymmenen vuotta kuvittajana kirjankansissa, mainoksissa, pakkauksissa, oppikirjoissa, peleissä ja postimerkeissä.

Nimettömien hautojen maa on Hiekkalan (s. 1975) esikoisteos, joka lupaa paljon. Toivottavasti hän jatkaa sarjakuvien tekemistä ja lähtee vielä etäämmäs omille teilleen lajityyppien puitteista.

Kaikkine vahvuuksineen debyytti tuntuu taidokkaalta sormiharjoitelmalta, jossa lahjakas tekijä vasta verryttelee ennen kuin panee parastaan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat