Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten ihmeessä ailahteleva viihdejulkkis on lähellä tulla valituksi Yhdysvaltojen presidentiksi?

Laura ja Saska Saarikosken kirja osoittaa, että Donald Trump on pelkkää pintaa: mies vailla periaatteita

Kulttuuri
 
Juhana Aunesluoma
CARLO ALLEGRI / Reuters
Donald Trump lähetti kannattajilleen lentosuukon Akronissa, Ohiossa.
Donald Trump lähetti kannattajilleen lentosuukon Akronissa, Ohiossa. Kuva: CARLO ALLEGRI / Reuters

Politiikka Laura Saarikoski ja Saska Saarikoski: Trump. HS-Kirjat. 236 s.

Elokuun alussa Yhdysvalloissa tapahtui jotakin poikkeuksellista. Keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajana toiminut Michael Morell ilmoittautui Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjan tukijaksi.

Trump

Kirjoittaja: Laura Saarikoski, Saska Saarikoski

Julkaisija: HS-Kirjat

Laji: politiikka

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 236

Pitkän linjan tiedustelumiehen tekemä valinta hätkähdytti. Morell oli 33-vuotisen CIA-uransa aikana ehtinyt istua useammankin presidentin vierellä valkoisen talon tilannehuoneessa. Hieman nörttimäinen virkamies tunnettiin poliittisesti sitoutumattomana, faktoja puntaroivana analyytikkona.

Siinä tehtävässä olevalta ei odoteta poliittisia neuvoja, vaan kykyä katsoa totuutta suoraan silmiin.

Morellin totuuden hetki koitti heinäkuussa 2016, kun Donald J. Trump valittiin republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Hänen mielestään Trump oli uhka Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle.

Kuten toimittajat Laura Saarikoski ja Saska Saarikoski kertovat havainnollisessa aikalaisreportaasissaan Trump Amerikan politiikan hullusta vuodesta, samaa viestiä ovat toitottaneet monet muutkin järeän luokan vaikuttajat.

Morellin huoli Trumpista oli hieman erilaista. Äänessä nimittäin oli entinen spymaster, vakoilurinkien pyörittäjä, joka tietää mistä psykologisista vivuista ihmisiä milloinkin kannattaa vedellä.

Morell oli vakuuttunut siitä, että Trumpin persoonallisuudessa oli heikkouksia ja jopa häiriöitä, jotka tekisivät hänestä alttiin psykologiselle vaikuttamiselle – Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

Kyse ei ollut pelkästään siitä mitä Trump sanoo, mitä hän edustaa tai mihin hän pyrkii. Kyse oli siitä, mikä ja kuka Trump on.

Tästä syystä tätä sätkynukkea ei pitäisi päästää Valkoisen talon tilannehuoneeseen käskijän paikalle.

Myös Saarikosket ovat ottaneet tehtäväkseen ottaa Trumpista selvää. Miten on mahdollista, että Trumpin kaltainen ailahteleva viihdejulkkis on lähellä tulla valituksi Yhdysvaltojen presidentiksi? Kuten Trump itse sanoisi: jotakin hämärää tässä nyt on.

Kirjoittajat piirtävät Trumpin henkilöstä juuri niin vastenmielisen kokovartalokuvan, kuin miltä hän on pintajulkisuuden perusteella näyttänyt.

Rahansa Trump on tehnyt kasvattamalla isältään saamaansa perheyritystä suunnilleen sen verran kuin markkinat ovat kasvaneet. 1980-luvun nousukaudella Trump otti yhtä holtittomia riskejä kuin muutkin, mutta selvisi konkursseistaan kuivin jaloin.

Kilpailijoistaan Trump on alusta alkaen erottautunut sillä, että hän on tehnyt business-urastaan julkisen spektaakkelin. Mallivaimot, säihkyvä perhe, ylelliset Trump-tuotteet, Trump-kirjat ja ujostelematon suhde elämään New Yorkin iltapäivälehtien etusivuilla kulminoituivat Diili-ohjelman tuomaan valtavaan julkisuuteen.

Trump on kiiltävää pintaa, mutta löytyykö pinnan alta jotakin muuta kuin Morellin pelkäämä häiriintynyt sätkynukke?

Ei löydy. Kuten Saarikosket oivaltavasti kirjoittavat, Trump on kuin Henrik Ibsenin Peer Gynt, joka ”alkaa kuoria omaa elämäänsä kerros kerrokselta kuin sipulia, mutta joutuu huomaamaan, ettei ydintä koskaan löydy, pelkkiä kerroksia”.

Ytimestä ei löydy mitään organisoivaa periaatetta tai pysyviä arvoja, jotka selittäisivät päähenkilön toimintaa ja valintoja.

Trump on kuin amerikkalainen versio venäläisestä, sisäkkäisten hahmojen maatuška-puunukesta. Nuken sisältä löytyy toinen, suuremman kanssa identtinen nukke. Lopulta jäljellä on vain pienen pieni puu-Trump, joka on yhtä rahanahne ja huomionkipeä kuin muut nuket.

Mitään kaiken kattavaa teoriaa tai selitystä Saarikosket eivät Trump-ilmiöstä esittele. Uskottavan tuntuisesti he kuitenkin osoittavat, kuinka Trump on kaikkine erikoisuuksineen aina ollut aikansa tuote.

Liikemiehenä ja poliitikkona Trump ui myötävirtaan, haistelee tuulia ja trendejä ja sovittelee omat askelensa sen mukaan, miten se hyödyttää häntä tässä ja nyt. Tuulen vaihtuessa suunta muuttuu. Menestys ei johdu omasta erinomaisuudesta, vaan muiden tekemistä virheitä ja niiden häikäilemättömästä hyödyntämisestä.

Nyt tuulet suosivat silmäniskuja rasistien ja äärioikeiston kanssa. Katteettomat lupaukset vähäosaisten aseman parantamisesta veroja karsimalla ja sääntelyä purkamalla eivät ole vieraita eurooppalaisille populisteillekaan.

Kiinnostavimmillaan Saarikoskien kirja on kuvatessaan olosuhteita, jotka ovat tehneet Trumpin nousun mahdolliseksi. Talouden rakennemuutos, keskiluokan ahdinko, valkoisen enemmistön kokema epävarmuus ja turvattomuus, republikaanien sisäinen hajanaisuus ja politiikan polarisoituminen käydään kaikki tiiviisti läpi.

Lisää kaipaisi oikeastaan vain amerikkalaisen populismin ja politiikan räväkän tyylin pitkistä perinteistä, joiden jatkajana Trump esiintyy.

Sokerina pohjalla on valtamedian aseettomuus Trumpin edessä, joka tarjoaa mediayhtiöille rahaa takovaa ikiliikkujaa, Trump-showta. Teatterin lavalta jaellaan poliittista roskaruokaa, jonka kysyntä kasvaa tarjonnan mukana.

Kaiken taustalla on kamppailu siitä, mitä amerikkalainen unelma tarkoittaa ja kuka siitä ylipäätään voi unelmoida.

Syksyn vaalidraaman seuraajille Saarikoskien kirja on erinomainen, parhaimmillaan syviä näkymiä avaava opas.

Samalla se toimii myös varoittavana aikalaispuheenvuorona. Näin on käynyt aiemminkin, ja näin voi käydä uudelleen.

Kirjoittaja on Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Helsingin yliopistossa ja vierailijaprofessori Minnesotan yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat