Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuokka päässä isästä poikaan – Peter Sandströmin romaani hymyilee elämän jatkuvuudelle

Omat vanhemmat jäävät aina ihmiselle arvoituksiksi.

Kulttuuri
 

Romaani Peter Sandström: Laudatur. Suom. Outi Menna. S & S. 228 s.

Kaksi vuotta sitten Peter Sandström (s. 1963) löi läpi myös suomenkielisellä puolella. Romaani Valkea kuulas havainnoi herkästi ajankulua ja muutosta, kai paljolti kirjoittajan omasta elämästä ammentaen.

Laudatur

Kirjoittaja: Peter Sandström

Julkaisija: S & S

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: Laudatur

Vuosi: 2016

Suomentaja: Outi Menna

Sivumäärä: 228

Myös juuri ilmestynyt Laudatur kulkee Uusikaarlepyyn synnyinsijan sekä Turun asuinpaikan ynnä yliopistomiljöön väliä. Vilahtaapa päähenkilön nimikin nyt kerran: Peter.

Vaan pelkkää kirjoitustahan kaikki kuitenkin vain on, ja siten silkkaa keksintöä. Siten oman navan kaivelu onkin parhaimmillaan kenen tahansa persoonallisuuden availua.

Törmäyskurssilla oman menneisyyden kanssa oltiin jo Sandströmin ihan ensimmäisessä suomennoksessa, novellikokoelmassa Sinulle joka et ole täällä (2012), joka nousi Runeberg-palkinnon ehdokkaaksi.

Käsittääkseni Sandströmin tuotannossa äiti ei ole kumminkaan lyönyt aiemmin kuokalla päähän isää, – tuskin kenenkään muunkaan romaanissa. Niinpä voi huoletta liioitella, että uusikaarlepyyläisellä pihatanhualla eletään jylhää, antiikin kirjallisuuden kaltaista draamaa elokuussa 1988.

Aikuisuutensa alkua elävä Peter otaksuu, että isällä on toinen nainen, ja että äiti haluaa lopun niin sille touhulle kuin isällekin. Siksi kuokka.

Ehkä isällä on, kenties ei. Ehkä taatolla on sittenkin oma elämä, vaikka hän näyttääkin poikansa silmiin pystyyn kuolleelta.

Varmaa on vain se, että omat vanhemmat pysyvät arvoituksina. Mitä lähempää katsoo, sitä hämärämmäksi käy. Tämän yhden päivän ajan Peter toljottaa heitä kuin poju länkkäriä nenä kiinni ruudussa.

Laudaturin toinen tapahtumapäivä on 19. syyskuuta 2014 – ja omituinen aikuinen on nyt Peter itse, myös omissa silmissään. Hän vakoilee vaimoaan, jonka olettaa odottavan lasta toiselle, törmää liki aikuisiin lapsiinsa sattumalta ja harrastelee poetiikan olemassaolon probleemeja.

Tärähtänyt tyyppi.

Niinpä yhtäläisyysmerkit alkavatkin hiljalleen laskeutua sodat käyneen maamiesisän ja akateemisen, aseista kieltäytyneen runoilijapojan välille. Kuokka päässä kummallakin.

Ikään kuin elämän jatkuvuus herättäisi kuvaajassaan vienon hymyn.

Alkuun Laudatur kuitenkin kulkee kuivakan sävyisesti. Sandström pikkutarkkailee arkea havainnoiksi, joilla ei oikeastaan ole mitään merkitystä. Peterin suhteesta pesutupaan on vaikea vaahdota.

Saati siitä, että romaanin isä ja poika eivät muistuta ulkoisesti toisiaan, mutta kummallakin ”kielenkärjen nopea liike” kulkee aina ”oikealta vasemmalle, ei koskaan vastakkaiseen suuntaan”.

Ynnä muuta sellaista joutavaa nyhveröintiä.

Josta kuitenkin salakavalasti kasvaa merkittävä todistus, ettei yksikään puuduttavan arjen tapahtuma koskaan toistu täsmälleen samalla tavalla. Sandström on kaunokirjallinen kaaosteoreetikko.

Vertaisin Peter Sandströmiä Karl Ove Knausgårdiin, jos Jukka Koskelainen ei olisi jo verrannut Valkean kuulaan arviossa (HS 8.10. 2014).

Myös muodon taju estää vertauksen. Sandströmillä sitä on, Knausgårdilla ei.

Lisäksi Sandström malttaa jättää kertomatta, toisin kuin Knausgård. Esimerkiksi sen, mihin romaanin nimi Laudatur viittaa.

Arvaan, että Peteriin itseensä. Fiksusta ylioppilaspojasta tulee hullussa maailmassa jotenkin hassu mies.

Myönnettävä on: samaistuin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat