Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tragedia katkaisee sukuyhteyden

Nyt sveitsiläiskirjailija tutkii sitä, voiko menneisyyden korjata.

Kulttuuri
 
Rii Schroer / REX
Kuva: Rii Schroer / REX

Käännösromaani Joël Dicker: Baltimoren sukuhaaran tragedia (Le Livre des Baltimore). Suom. Kira Poutanen. Tammi. 556 s.

Ei jäänyt kertalaakiksi, menestys. Kirjailija osaa tehdä temput myös toisen kerran, vieläpä kellonvarmasti, sveitsiläinen kun on. Ranskaksi kirjoittava Joël Dicker (s. 1985) ei sortunut lähes 50 maassa julkaistun Totuus Harry Quebertin tapauksesta -romaanin synnyttämiin paineisiin ja ennakko-odotuksiin, vaikka jotkut niin epäilivät.

Baltimoren sukuhaaran tragedia

Kirjoittaja: Joel Dicker

Julkaisija: Tammi

Laji: Käännöskirjallisuus

Alkuperäinen nimi: Le Livre des Baltimore

Vuosi: 2016

Suomentaja: Kira Poutanen

Sivumäärä: 556

Uusi romaani Baltimoren sukuhaaran tragedia on yhtä vastaan panematon lukupaketti kuin Totuus Harry Quebertin tapauksesta, joka ylsi Suomessakin lähes 30 000 kappaleen myyntiin. Yksin Ranskassa sitä myytiin lähes 1,3 miljoonaa kappaletta. Koko ranskankielisessä maailmassa myynti kohosi kolmeen miljoonaan kirjaan.

Alkukielellä viime vuoden syyskuussa ilmestynyt Baltimoren sukuhaaran tragedia on siinäkin mielessä onnistunut romaani, että sen luettuaan – mikä tapahtuu lähes yhdeltä istumalta – ei tunne oloaan petetyksi eikä puseroon tule sellaista tuntua, että on joutunut vedätetyksi. Sillä on omat ansionsa, eikä Joël Dicker ryöstöviljele Totuus Harry Quebertin tapauksesta -romaania.

Tyyli on toki sama molemmissa romaaneissa. Huima juonikin tarjoaa yllätyksiä kerta toisensa jälkeen.

Useita eri aikatasoja luontevasti limittävä Baltimoren sukuhaaran tragedia ei ole Totuus Harry Quebertin tapauksesta -romaanin jatko-osa, vaikka molemmissa onkin sama keskushenkilö – kirjailija Marcus Goldman. Lisäksi kerronnassa vilahtaa nimenä myös Marcus Goldmanin entinen tyttöystävä, näyttelijä Lydia Grool, joka hiertää Marcus Goldmanin ja hänen nuoruuden rakastettunsa Alexandra Nevillen välejä.

Marcus on Yhdysvaltojen kirjallisuuden suuri lupaus, jonka tekemisiä lehdistö seuraa tiiviisti. Alexandra on taas musiikkibisneksen kuumin nimi.

Lukijansa koukuttava Baltimoren sukuhaaran tragedia etenee koko ajan kierroksia lisäten ja uusia kysymyksiä herättäen. Sen juonta ei ole syytä paljastaa sen tarkemmin, koska yllättävät juonen käänteet ovat romaanin kerronnan pääasiallinen polttoaine. Jos sen tulpan avaa, vesi valuu viemäristä. Oman lisänsä tuo se, että Joël Dicker osaa antaa lukijalle vääriä vihjeitä. Tässä tapauksessa huijatuksi joutuminen on paras palkinto.

Perinteisen trillerin hengessä Baltimoren sukuhaaran tragedia hakee vastausta kysymykseen, jonka Joël Dicker kysyy hetki romaanin ensimmäisillä sivuilla. Hän ei tosin kysy, kuka on syyllinen vaan paljastaa useamman mutkan, sivupolun ja täyskäännöksen jälkeen, mitä tapahtui. Mikä on se suuri tragedia, joka on kohdannut sekä Baltimoressa että New Jerseyssä Montclairessa asuvia Goldmaneja. Mikä on hajottanut Goldmanin serkusten tiiviin jengin?

Voiko menneisyyttä korjata?

Kyse on myös veljesten – menestyneen miljonääriin Saul Goldmanin ja rahanteossa epäonnistuneen Marcus Goldmanin isän Nathanin – välisestä kateudesta ja kilpailusta, joka heijastuu myös alitajuisesti Marcus Godmaniin. Hän on vain Montclairen Goldman, kun serkukset Hillel ja Woody ovat Baltimoren kadehdittavia Goldmaneja, joille kaikki on mahdollista.

Tiivis jengi saa liitännäisjäsenekseen viehättävän Alexandran, jonka veljen Scottien kuolema on ensimmäinen askel pitkällä kinttupolulla kohti tragediaa. Matkalla vaanii monta yllätystä.

Kerronnallisesti Baltimoren sukuhaaran tragedia pitää ryhtinsä eikä siinä ole joutokäyntiä, vaikka romaani on kunnon tiiliskivi. Ainoa pientä myötähäpeää synnyttävä jakso on Hillellin kouluvuosien kuvaus, joka tuo mieleen lähinnä puolivillaisen nuortenromaanin.

Baltimoren sukuhaaran tragediaan tarttuessa on syytä valita oikea lukutapa – se, jota romaani itsekin tarjoaa. Joël Dicker ei ole edes yrittänyt kirjoittaa eurooppalaista taideromaania, vaan hän on rakentanut maagiseen maastoon piirtyvän juonilabyrintin, jossa on samanlaista imua kuin Twin Peaksissa, Sillassa tai True Detectiven ensimmäisessä kaudessa.

Turha Baltimoren sukuhaaran tragediaa on haukkua. Hehkutus olisi valtavaa, jos jonkun suomalaisen kynästä syntyisi moinen romaani.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat