Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isoisän tekemä henkirikos innoitti esikoisromaaniin

Linnea Alho kirjoittaa vuoroon sodanjälkeisestä sisäpolitiikasta ja modernista opiskelijaelämästä.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Irene Stachon / Lehtikuva
Linnea Alhon esikoisromaanissa kuvataan myös oman suvun vaiheita.
Linnea Alhon esikoisromaanissa kuvataan myös oman suvun vaiheita. Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Romaani Linnea Alho: Todistaja. WSOY. s. 411.

Juhani Karila

Todistaja

Kirjoittaja: Linnea Alho

Julkaisija: WSOY

Laji: Romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 411

Alku on lupaava.

Linnea Alhon esikoisromaani Todistaja alkaa intensiivisellä kuvauksella todellisesta rikostapauksesta vuodelta 1954.

Kirjailijan isoisä, Suomen Pankin osastopäällikkö Keijo Alho törmää sisäministeri Väinö Leskisen pakeille kiihtyneessä tilassa. Alho vilauttelee pistoolia ja juttelee levottomia kommunistien salaliitosta. Tämän jälkeen osastopäällikkö piiloutuu kotiinsa Meilahteen. Leskinen lähettää poliisit miehen perään, kaiken varalta.

Kun toinen poliiseista tunkeutuu asuntoon, Alho ampuu tämän eteiseen.

Tästä tilanteesta lukija heitetään saman tien vajaa 28 vuotta ajassa eteenpäin synnytyssairaalaan, jossa romaanin kirjoittaja ja toinen päähenkilö, Keijo Alhon pojantytär Anne Alho, aloittaa elämänsä.

”Luoti lentää yhä ilmassa”, Alho kirjoittaa. ”Minun ajanlaskussani se ei ole pysähtynyt vieläkään. Luoti on aurinko ja minä sen kiertolainen.”

Kerronta on varmaa, asetelma ladattu. Nyt lähtee!

Vaan ei lähde.

Romaani muuttuu tavanomaiseksi kasvutarinaksi. Alho kirjoittaa rinnakkain omaa ja isoisänsä historiaa lapsuudesta aikuisuuteen. Ajan ja paikan lävistävä perhetragedian teema sinnittelee mukana, mutta se on rusentua yhä suuremmiksi paisuvien henkilöhistorioiden alle.

Vähemmälläkin muistelolla olisi ehkä selvitty. Etenkin, kun Anne elää tutut 90-luvun vekara-ajat, jolloin haetaan kioskilta karkkia ja kuunnellaan kasetteja. Vuosituhannen vaihteen opiskelijaelämä on taas sitä samaa kännisekoilua, jota on kuvattu maailman sivu.

Toisessa tarinassa pikku-Keijo keppostelee veljensä Albertin kanssa, laulaa tsaarin upseerille ja kasvaa hitaasti kohti virkamiesuraa ja rooliaan suomalaisen politiikan taustavaikuttajana.

Alhon aikakoneessa on varma olo. Kirjoittaja tuntee sotienjälkeiset ajat ja rakentaa Keijolle tiivistunnelmaisia hetkiä vallan kabineteissa muun muassa Risto Rytin ja Urho Kekkosen seurassa.

Kohtuullisen jännittävä kontrasti syntyy myös siitä, että samaan aikaan kun Keijo pohtii maan etua ja suunnittelee Kekkosen uran kampittamista, 2000-luvulla bile- ja mieskierteeseen imeytynyt Anne jaksaa hädin tuskin suunnitella omaa tulevaisuuttaan.

Kuolemanpelko yhdistää Annen isoisäänsä, jotka ehtivät tavata toisensa: Keijo Alho menehtyi 1994, Annen ollessa 12-vuotias.

Kirjassa seikkailee myös Keijon ampuma poliisi. Hän on juuttunut tuonpuoleiseen tilaan samaan tapaan kuin naiset Laura Lindstedtin Oneironissa.

Ikuisuuden porstua on läpeensä outo. Taivaalla kumottaa auringon lisäksi musta kääpiöpallo, eikä yö meinaa tulla koskaan. Helmer-poliisi vaeltaa, tekee outoja löytöjä niin epäpaikasta kuin omista muistoistaan, ja ainakin minä jään kaipaamaan selvempiä johtolankoja näihin osioihin.

Keijon ja Annen tarinat saatetaan nätisti perille, mutta visio saisi olla teoksessa kauttaaltaan kirkkaampi. Kirja on ylensyönyt: kaikenlaisia madonreikiä ja näkyjä esitellään, mutta ilman alleviivausta ne jäävät kuriositeeteiksi.

Siitä ei pääse mihinkään, että Linnea Alho on etevä ja kunnianhimoinen kirjoittaja.

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jaetaan 16.11. vuoden parhaalle esikoisteokselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat