Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toiset meistä ovat limsaa ja toiset piimää

Mari Kujanpään uutuus kertoo, miten miten pärjätään sijaisperheessä.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Lastenromaani Mari Kujanpää: Emman salainen toive. Otava. 189 s. HS-suositus: Yli 10-vuotiaille.

Päivi Heikkilä-Halttunen

Mari Kujanpää julkaisee harvakseltaan, mutta hänellä on aina yhtä painavaa sanottavaa.

11-vuotiaan Emman äidin huumeiden käyttö on hallinnut pienperheen arkea. Nyt tilanteeseen tulee muutos, kun tyttö sijoitetaan isovanhemmilleen, joita hän ei ole ennen tavannut.

Emman salainen toive varioi vanhan tyttökirjan kaavaa: Emma on moderni versio Anni Swanin Iris rukasta. Hän kadehtii naapurissa asuvan Harmaksen perheen tyttöjen auvoista elämää. Musiikin sijasta Emman sydän sykkii taitoluistelulle.

Uudet sukulaiset yrittävät kukin tavallaan kannustaa tyttöä kotiutumaan uudelle paikkakunnalle. Tarkkanäköinen täti ohjeistaa Emmaa: ”Jutteleminen on niin kuin tennistä. Kukaan ei jaksa pelata pitkään, jos sä et lyö palloa takaisin”. Emma kokee uuden ystävänsä olevan ”pulpahtelevan ja kuplivan hilpeä, vähän niin kuin limsa. Emma taas oli tasaista piimää”.

Romaani työstää ystävyyden pelisääntöjä ilman puhki kaluttuja kliseitä ja antaa ajattelemisen aihetta myös aikuiselle. Harmaksen perheen äiti muistuttaa, että ”lapsista ei koskaan tule sellaisia kuin toivoisi. Niistä tulee vielä parempia kuin on toivonut, omanlaisiaan ja yllättäviä”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat