Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomiojan päiväkirjat paljastavat: Turhautui politiikkaan ja halusi poistua Suomesta

Kansanedustaja Erkki Tuomioja kertoo päiväkirjassaan, miten hän turhautui syvästi Sdp:n politiikkaan ja pyrki lopulta suurlähettilääksi.

Kulttuuri
 
Antti Aimo-Koivisto
Erkki Tuomioja onnittelee Paavo Lipposta, kun tämä valittiin uudelleen puolueen puheenjohtajaksi vuonna 2002.
Erkki Tuomioja onnittelee Paavo Lipposta, kun tämä valittiin uudelleen puolueen puheenjohtajaksi vuonna 2002. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Muistelmat Erkki Tuomioja: Luulin olevani aika piruileva. Poliittiset päiväkirjat 1995–1997. Toim. Veli-Pekka Leppänen. Tammi. 613 s.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja on ehtinyt päiväkirjasarjansa toiseen osaan. Luulin olevani aika piruileva kattaa kolme vuotta. Niiden aikana Sdp sai suurvoiton eduskuntavaaleissa ja palasi päähallituspuolueeksi neljän oppositiovuoden jälkeen.

Luulin olevani aika piruileva. Poliittiset päiväkirjat 1995-1997

Kirjoittaja: Erkki Tuomioja

Julkaisija: Tammi

Laji: Muistelmat

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 613

Puheenjohtaja Paavo Lipposesta tuli pääministeri.

Huonosti ei mennyt Tuomiojallakaan. Hän pääsi eduskuntaan, väitteli tohtoriksi ja nousi Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Hänellä oli myös vaativia luottamustoimia. Vähäisinä vapaa-aikoina hän paneutui kansanedustajanakin toimineen isoäitinsä Hella Wuolijoen vaiheisiin.

Ahkeruutta sekä toimintakentän ja verkostojen laajuutta kuvaa se, että Tuomiojan päiväkirjan henkilöluettelossa on toista tuhatta nimeä. Ei ole ihme, että kirja on mammutti – tosin hämmästyttävän lukukelpoinen.

Luulisi, että Erkki Tuomioja olisi ollut onnellinen mies. Ei hän ollut. Mieltä jäyti katkeruus ja suoranainen epätoivo.

Päiväkirjasarjan ensimmäisessä osassa Tuomioja tunnusti, että Paavo Lipposen valinta Sdp:n johtoon kesäkuussa 1993 aiheutti hänessä suoranaista fyysistä tuskaa.

Toisessa osassa kuvataan, miten toveri pääministeri aiheutti jatkuvaa kipua, joka oli tosin vain henkistä laatua.

Kun Lipponen nosti Arja Alhon ja Tarja Halosen ministereiksi, Halosen vieläpä ulkoministeriksi Tuomiojan ohi, tämä kirjoitti saaneensa tukea Heidi Hautalalta:

”Heidi sanoo, että hänen mielestään minua on kohdeltu todella kaltoin, mutta älä masennu. Heidiltä nuo sanat ovat aitoudessaan lohduttavia ja olen hänelle niistä kiitollinen.”

Euroon liittymisestä, jota tuolloin valmisteltiin, syntyi suurin poliittinen erimielisyys.

Paavo Lipponen puski Suomea euroon. Erkki Tuomioja oli empiväinen, lähellä Ruotsin demarien kriittistä kantaa.

Liittymisväännön vaiheet dokumentoidaan hyvin tarkasti päiväkirjassa. Tuomiojan merkinnät tarjoavat runsaasti käyttökelpoista raaka-ainetta 1990-luvun poliittisen historian kirjoitukselle.

Tuomioja turhautui, kun hän tavan takaa törmäsi samaan vaikenemisen muuriin. Puoluetoverit myötäilivät hänen euroskeptisiä kantojaan, mutta eivät rohjenneet asettua Lipposta vastaan.

Ryhmäjohtaja Tuomiojan 6. toukokuuta 1997 kirjoittama arvio omasta eduskuntaryhmästään on todella karua lukemista.

”Enemmistö voi kauhistella tapaa, jolla Lipponen asiaa [euroon liittymistä] ajaa ja jopa epäillä välillä itse asiaakin, mutta yhtä selvää on, että vielä selvempi enemmistö tulee kiltisti hyväksymään sen, mitä hallitus esittää. Marjan [Tuomiojan puolison] kysyessä, voiko asialle tehdä jotain, vastaan, että ei sellaista, mikä muuttaisi lopputulosta.”

Tuomioja halusi silti pysytellä ryhmän johdossa ja kieltäytyi tarjotusta ministerin paikasta.

Syksyllä 1997, muutamaa kuukautta ennen ratkaisevaa europäätöstä, Erkki Tuomiojan mitta tuli kuitenkin täyteen. Hän päätti lähteä maasta, tosin ensimmäisessä luokassa.

Tuomioja otti yhteyttä ulkoministeri Tarja Haloseen ja presidentti Martti Ahtisaareen ja kysyi, pääseekö hän suurlähettilääksi vaikka Osloon tai johonkin muuhun pääkaupunkiin.

”Ahtisaari sanoo olevansa vähän yllättynyt kiinnostuksestani sellaisiin tehtäviin, joihin sisältyy niin paljon kaikkea edustamista yms. sosiaalista kanssakäymistä, jota en ole erityisemmin harrastanut”, hän kertoo Mäntyniemen lounaasta, joka syötiin 3. joulukuuta 1997.

Presidentin havainto osoittautui päiväkirjan merkinnöistä päätellen osuvaksi. Tuomioja hoiti tunnollisesti ”sosiaalista kanssakäymistä”, mutta ani harvoin lounas, päivällinen tai vastaanotto sai häneltä varauksettoman myönteisen kaneetin.

Tästä huolimatta hän olisi ollut valmis siirtymään suurlähettilääksi, siis jatkuvaksi seuranpitäjäksi, jotta olisi päässyt pois Suomesta.

Tämä kohta päiväkirjassa yllätti, jopa järkytti. Olin tuohon aikaan HS:n politiikan toimituksen esimies ja seurasin tiiviisti Sdp:n asioita. En silloin ymmärtänyt, että Tuomioja oli näin syvästi turhautunut, vaikka muutaman kerran puhuimme hankalat asiat halki.

Päiväkirjan päättyessä 31. joulukuuta 1997 hän teki lähtöä. Päiväkirjasarjan seuraavassa osassa paljastuu, mikä tai kuka käänsi Tuomiojan pään.

Päätös jäädä kotimaahan palveli ainakin Suomen lähihistorian kirjoitusta. Oslon suurlähettilään päiväkirjat eivät olisi voineet olla yhtä kiinnostavia kuin ne päiväkirjat, joita Tuomioja sittemmin piti yhdentoista ulkoministerivuotensa aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat