Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siilin eleganssi -romaanilla menestykseen kohonnut ranskalaiskirjailija kirjoittaa nyt nuorista aikuisille

Haltiaelämää on kaunis ja omalaatuinen teos. Se on saamassa jatkoa.

Kulttuuri
 
Vesa Sisättö

Romaani Muriel Barbery: Haltiaelämää (La vie des elfes). Suom. Lotta Toivanen. Gummerus. 270 s.

Haltiaelämää on aikuisille kirjoitettu nuorten fantasiaromaani. Sen kirjoittaja, ranskalainen Muriel Barbery (s. 1969) nousi maailmanmaineeseen edellisellä romaanillaan Siilin eleganssi (suom. 2010).

Gummerus Kustannus
Muriel Barbery
Muriel Barbery

Haltiaelämää kertoo kahdesta orpona kasvaneesta 10–12-vuotiaasta tytöstä: italialaisessa vuoristokylässä varttuneesta Clarasta ja ranskalaisessa maalaiskylässä elävästä Mariasta. Clara on uskomattoman lahjakas pianisti, Maria taas kaikkien rakastama luonnonlapsi.

Hitaasti lukijalle paljastuu, että tytöt ovat haltioiden sukua.

Haltioiden maailma on sodassa ja pahojen haltioiden johtaja haluaa tuhota ihmiskunnan.

Tällaiset asetelmat ovat tuttuja lukuisista nuorten fantasiaromaaneista. Rungon päälle Barbery rakentaa kuitenkin aikuisten romaanin, joka tavoittelee hyvin toisenlaisia ulottuvuuksia.

Haltiaelämää-romaanissa kauneus on keskeisellä sijalla – eikä vain yksinkertainen taiteen estetiikka, vaikka siitäkin puhutaan – vaan kauneus, joka tuntuu avaavan portteja johonkin suurempaan.

Maria on yhteydessä luontoon: hänen kotikylästään tulee eräänlainen haltiamaa, jossa kaikki, vuodenajoista alkaen, on täydellisempää kuin muualla. Kukoistuksen hinta käy ilmi, kun pahan voimat käyvät Marian kimppuun.

Barberyn haltiat ovat kiintoisa luomus. Haltiat eivät luo fiktiota, he kuvaavat maailman kauneutta, mutta eivät leikittele sillä. Tarinoilla on kuitenkin voimakas merkityksensä romaanissa, niillä suorastaan tehdään taikuutta.

Barberyn tavoittelemat maagiset ja esteettiset avaruudet eivät ole helposti sanoiksi puettavia. Esimerkiksi näin Clara kokee tarinoiden voiman:

”Clara näki välähdykseltä sarjan kuvia, ja niiden kautta Petruksen empatia välitti tarinan, joka oli yhtä runollinen ja polveileva kuin aiemmatkin; heillä molemmilla näet oli yhteys eetterin lukemattomiin yhteyksiin ja he näkivät ilmasillat siinä missä muut näkivät pelkkää yksinäisyyttä ja poissaloloa.”

Barbery kurkottaa selvästi kohti jotain, mutta riittävätkö sanat tikkaiksi näihin sfääreihin asti?

Haltiaelämää on kaunis, arvaamaton ja paikoin oivaltavia havaintoja esittävä teos. Romaani on vähintääkin omalaatuinen.

Tosin samoin kuin nuorten fantasiaromaanit, jotka esiintyvät lähinnä trilogioina, Haltiaelämäkin on saamassa jatkoa, jossa selvinnee miten Marian ja Claran käy haltioiden sodassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat