Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”En oikein jaksa uskoa rajanaapuriimme” – Hannes Hynönen ja muut veteraanit muistelivat sodan tulihelvettiä

Tarja Lappalainen koosti haastattelukirjan ja tutkijat kokonaisesityksen Suomenlahden ulkosaarien taisteluista.

Kulttuuri
 
Vesa Karonen
Juha Metso
Hannes Hynönen (1913–2015) joutui talvisodan syttyessä rintamalle. 101-vuotiaana hän sai kutsun tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle, ja hänestä tuli Linnan juhlien tähti.
Hannes Hynönen (1913–2015) joutui talvisodan syttyessä rintamalle. 101-vuotiaana hän sai kutsun tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle, ja hänestä tuli Linnan juhlien tähti. Kuva: Juha Metso

Veteraanit muistelevat sotaa Tarja Lappalaisen koostamassa haastattelukirjassa Se oli yhtä tulihelvettiä. Antero Uiton ja Carl-Fredrik Geustin Taistelu Suomenlahden ulkosaarista tarjoaa runsasta sota- ja merihistoriallista tietoa.

Vanhin muistelija on ikäluokan 1913 Hannes Hynönen. Hän kuoli 102-vuotiaana 2015. Muut ovat vähän nuorempia.

Eeri Hyrkkö ja Veikko Juvonen olivat Talin ja Ihantalan suurtaistelussa 1944. Heikki A. Reenpää koki torjuntavoitot Helsingin suurpommitusten ilmatorjunnassa talvella 1944, Antti Henttonen Aunuksessa. He tietävät, mitä torjuntavoitto pitää sisällään.

Antti Henttonen taisteli jo talvisodan Summassa ja sahasi Antreasta evakkoon lähtiessään kotitilansa lipputangon palasiksi. Se oli 18-vuotiaan ”protesti Stalinille kymmenen sukupolven viljelemän kodin ryöstämisestä”.

Haastattelukirjan yksityiskohdat horjuvat. Hilpeäksi menee, kun SS-vapaaehtoisena taistelleen Kosti Canden haastattelussa tullaan ”News-joen” varrelle. Cande on puhunut haastattelijalle kai Mius-joesta?

Rintamalotta Aune Auramolle sota oli suuri murros siinä kuin rintamamiehillekin. Kirja kertoo myös puolisoiden, suvun, lasten ja lastenlasten sodasta. Neuvostoliitossa sotavankeudessa nääntyneitä odotettiin tälle vuosituhannelle asti turhaan.

Hevosmiehenä palvellut Hannes Hynönen kiittää hevosia ja pohtii Natoon liittymistä: ”En oikein jaksa uskoa tuohon meidän rajanaapuriimme."” Se ei kuulosta Nato-kiimalta.

Haastateltavina ovat myös tutkijat Martti Turtola ja Pekka Visuri. Heidän mukaansa Paasikivi ja Mannerheim onnistuivat nimenomaan yhteisvoimin Suomen palauttamisessa rauhaan syksyn 1944 jälkeen. Se oli ratkaiseva poliittinen torjuntavoitto.

Sodan tulihelvetin kokivat myös Suursaari, Someri, Tytärsaari ja Lavansaari perinpohjin.

Antero Uiton ja Carl-Fredrik Geustin Taistelu Suomenlahden ulkosaarista on vahva kokonaisesitys. Aikaisemmin Geust ja Uitto ovat valaisseet ansiokkaasti muun muassa maailmankuulun Mannerheim-linjan vaiheita.

Uitto ja Geust ovat jälleen hankkineet dokumentteja ja hienoja valokuvia myös Venäjältä.

Kohtalokasta ulkosaarille oli Pietarin kaupungin perustaminen. Väylä sinne kulki noiden saarien tuntumassa.

Asukkaat olivat suomalaisia, ja heikko Neuvosto-Venäjä jätti saaret suomalaisille Tarton rauhassa 1920. Suomalaiset sitoutuivat pitämään ne aseistamattomina.

Mutta kaupankäynti Pietariin ja parhaat kalavedet menivät. Pirtukauppaa ja matkailua kehitettiin. Suursaaren komea kasino valmistui ennen talvisodan alkua.

Syksyn 1939 neuvotteluissa nuo ulkosaaret olivat Stalinin ja Molotovin ehdoton vaatimus kuten myös tukikohta Hangosta. Neuvostoliitto hyökkäsi ulkosaarille heti sodan alkajaisiksi. Asukkaat ja merivartiosto pakenivat jos ehtivät, mutta neuvostopropagandassa niiden valtausta juhlittiin sankarillisena taisteluna ylettömästi.

Muutamat vangiksi joutuneet suomalaiset eivät koskaan palanneet.

Talvisodan lopulla puna-armeija hyökkäsi ulkosaarilta kohti Kotkaa, mutta rannikkotykistömme torjui uhkan.

Suursaaren rannoille haaksirikkoutui laivoja, kun Neuvostoliitto 1941 evakuoi paniikissa Tallinnan ja lopulta Hangon yli 21000 sotilasta.

Ihmeellisesti talvella 1941–42 neuvostojoukot luopuivat Suursaaresta. Suomalaiset löysivät viestin, jossa luki, että ”jätämme tämän paikan vapaaehtoisesti emmekä palaa koskaan takaisin”.

Ihan pian he kuitenkin palasivat isommalla joukolla, ja suomalaisten oli vallattava saari uudestaan. Siitä tuli komea operaatio, kun kenraali Aaro Pajari pirkkahämäläisine luottojoukkoineen pani parastaan. Tytärsaari vallattiin siinä samalla.

Kirja kartoittaa myös ilmataistelut ja sukellusveneiden sodan ulkosaarten kannalta.

Yritys vallata Somerin saari 1942 oli suuren isänmaallisen sodan historiassa ”neuvostolaivaston ensimmäinen iso maihinnousutaistelu”, ja se meni aivan pieleen. Suomalaiset pitivät Somerin.

Saksalaiset yrittivät vallata Suursaaren syyskuussa 1944, kun Suomi ja Neuvostoliitto olivat jo lopettaneet sotansa ja torjuivat saksalaisia yhteisvoimin. Taas tuli laivahylkyjä saaren rantakiville.

Ulkosaarten sodasta on kirjoitettu ennenkin, mutta Uiton ja Geustin kokonaiskuva on huolella tehty ja asiallisuudessaan mainio.

Runsaat valokuvat ja kartat havainnollistavat kirjaa erinomaisesti, ja niitä tarvitaan, sillä pääsyä strategisesti tärkeille saarille ei ole.

Tarja Lappalainen: Se oli yhtä tulihelvettiä. Talvi- ja jatkosodan kasvot. Docendo. 309 s. Antero Uitto ja Carl-Fredrik Geust: Taistelu Suomenlahden ulkosaarista. Docendo. 256 s.

Sotaveteraani Hannes Hynönen puhuu rakkaudesta ja Venäjän-pelosta
Sotaveteraani Hannes Hynönen puhuu rakkaudesta ja Venäjän-pelosta
Linnassa suomalaiset hurmannut Hannes Hynönen pelkää, mitä tulevaisuus tuo Suomelle tullessaan. Tähän hetkeen pitäisi olla tyytyväisiä. Iltya-Sanomien Mikkelissä 101-vuotiaan talvisodan ja jatkosodan veteraanin Hannes Hynösen kotona tehdyssä ISTV:n haastattelussa Linnan juhlissa koko kansan Hannekseksi noussut parkettien hurmuri kertoo pelkäänsä Venäjän aikomuksia. Linnan juhlien mielenosoituksia Hannes ei ymmärrä. Hän muistuttaa, että Suomessa asiat ovat hyvin. Hanneksen perspektiivi on pitkä. Hän ponnisti torpparin pojasta itselliseksi maanviljelijäksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat