Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurlähettiläs Mikko Pyhälän persoonallisissa muistelmissa pureudutaan politiikkaan, valtaan ja kehitysmaiden asemaan

Vaatimaton Pyhälä kirjoitti piristävän kirjan, jossa ei toistella päähenkilön menestyksiä

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Congress_I
Mikko Pyhälä tapasi Intian pääministeri Indira Gandhin New Delhissä 1981.
Mikko Pyhälä tapasi Intian pääministeri Indira Gandhin New Delhissä 1981. Kuva: Congress_I

Politiikka Mikko Pyhälä: Valtaa ja vastarintaa. Myötäelämisen diplomatiaa. Siltala. 336 s.

On piristävä lukea muistelmia, joissa ei toistella päähenkilön työpanosta, menestyksiä ja korkeita ajatuksia. Suurlähettiläs Mikko Pyhälän Valtaa ja vastarintaa -teosta leimaa suhteellisuudentaju ja karu vaatimattomuus – joissakin paikoin hän tohtii enintään todeta, että ”ehkä saatoin vaikuttaa historian kulkuun hiuskarvan verran”.

Mikko Pyhälä (s. 1945) risteili ulkoministeriössä yli 40 vuoden reitin, vuodesta 1972 vuoteen 2013. Hänelle UM ei merkinnyt vain virkauraa ja siistiä sisähommaa, vaan väylää toteuttaa uudenlaisia humanitäärisiä ajatuksia. Kirjan alaotsikko on osuva: Myötäelämisen diplomatiaa.

Hän oli 60-lukulainen kiltti vasemmistososialisti, joka oli ujuttamassa kehitysmaille solidaarista asennetta Ritarikadun perikonservatiiviseen linnoitukseen. Mahtoi olla yksinäistä – aikana jona demaritkin vasta alkoivat työntää jalkaa talon oven väliin.

Pyhälä ei käy asemapaikkojaan läpi pilkulleen, enemmänkin niin, että kiintoisalta rastilta hypätään seuraavaan. Kronologiakaan ei ole sitovaa, vaan luvut vaihtuvat teemoittain, on Intiaa, Tshekkoslovakiaa, Dalai-lamaa, Afganistanin naisten asemaa, ETYK:iä…

Kirjan avaa tiheä sisäkertomus Vietnam-solidaarisuudesta Suomessa. Pyhälä oli vastikään mennyt UM:öön, kun USA:n totaaliset Vietnamin joulupommitukset 1972 nostivat tuohtuneen reaktion. Kansalaisen ja virkamiehen herkässä kaksoisasemassa Pyhälän täytyi pitkälti toimia tiskin alta kootessaan siihen asti suurinta tiede-, taide- ja urheiluväen adressia barbariaa vastaan.

Mutta jälki näkyi ja virallinen Suomikin reagoi rivakasti – ja Vietnamin demokraattinen tasavalta tunnustettiin. Vietnam-luku muistuttaa, miten arvokas voi moraalinen kannanotto oikealla hetkellä olla.

Pyhälän Intian-muistot 1984 ilmentävät paitsi järkytystä myös kollektiivista regressiota. Vaikuttaa, että Indira Gandhin murha ja sitä seurannut sikhien kostolahtaus veivät jättivaltiota pitkin askelin taaksepäin.

Yhtä lailla murheellinen on Pyhälän todistajakuva Guinea-Bissaun alamäestä nuorena valtiona, samoin Sri Lankasta 2000-luvun alussa. Guinea-Bissaussa valtaisat riskit vaanivat riippumattomuutta tavoittelevaa heiveröistä maata, ja kun johtajisto alkoi keskittyä huumebisnekseen, ei kansalla ollut toivoa paremmasta.

Sri Lankan suhteen Pyhälä aktivoitui reippaasti yli normidiplomatian. Syksyllä 2005 hän jopa laati oman suunnitelmansa tamilisissien sitouttamiseksi rauhaan – ja kukaties sekin oli vähäisenä apuna polulla, joka vuosi sitten (YK:n avulla) raottui kohti kansallista sovintoa.

Erikoislaatuista historian imua on jaksossa, jossa Pyhälä pui elämää 1970-luvun ”normalisoidussa” Prahassa. Joel Toivola oli Kekkosen arvostama suurlähettiläs, joka sukkuloi vauhdikkaasti idän ja lännen välisissä murtovesissä. ”Jokke” kutsui lähetystöön myös toisinajattelijoita – tapasi Václav Haveliakin – eikä diplomatian arki ollut yhtään niin läpisuomettunutta kuin jälkikritiikeissä on karkeistettu.

Vaikka Pyhälä kirjoittaa hivenen takkuisesti, monet poikkeukselliset paikat, ilmiöt ja tapaukset ylläpitävät mielenkiinnon hyvin. Ja taustatietoa tulee rutkasti.

Valtaa ja vastarintaa tuo esille pinnanalaisia, raporteista ja vuosikatsauksista ilmentymättömiä asioita. Sellaisena teos toimii myös ulkopolitiikan omaäänisenä vastahistoriana, esimerkkinä inhorealistisemman valtavirran sivussa versoneista pyrinnöistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat