Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lupaava esikoistrilleri kertoo laveasti pahan kierteestä Balkanilla

Helsinkiläisen Max Seeckin jännärissä vaaditaan silmää silmästä

Kulttuuri
 

Jännitys Max Seeck: Hammurabin enkelit. Tammi. 416 s.

Suomalaisen diplomaatin katoaminen Kroatiassa, tiheä petosten verkko, vanha sotarikos ja Balkanin mafia.

Hammurabin enkelit

Kirjoittaja: Max Seeck

Julkaisija: Tammi

Laji: jännitys

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 416

Siinä aineksia helsinkiläisen Max Seeckin (s. 1985) esikoisteoksen Hammurabin enkelien vyyhdestä. Sen keskelle lähetetään Suomesta tiedustelu-upseeri Daniel Kuisma, joka on kokenut Jugoslavian hajoamissodat rauhanturvaajana. Synergian vuoksi hänen aisaparikseen lähtee ulkoministeriöstä nuori avustaja Annika Lehto.

Vastaavista osatekijöistä on tehty monia toimintatrillereitä, ja myös Seeck kehittelee omistaan jännittävästi toisiaan leikkaavia kudelmia.

Kadonneen diplomaatin etsinnän ylle heittää varjonsa menneisyyden omavaltainen sotilasoperaatio, johon Kuisma oli osallistunut. Sen käänteet puretaan takautumina.

Enempää ei juonesta olisi kohtuullista paljastaa.

Vaikka iso osa Hammurabin enkeleistä on kansainväliset standardit täyttävää viihdettä, laajaan teokseen on kasautunut myös ongelmia.

Aloitetaan tunnelmasta, joka kirjassa on hyvin miehinen.

Tämä peruspilari kuitenkin horjuu monissa kohtauksissa ja kokonaisissa luvuissa, joissa ilmaisu on kliseistä tai turhan monisanaisena löysää.

Teoksen tehoa syö lisäksi vahva paperinmaku, joka leimaa vastenhakoisen pääparin kanssakäymistä. Kiusallisinta on naiskuvaus, sillä Lehdon poukkoilu tunneskaalalla ja sen kömpelöhkö käsittely sopivat ehkä vanhaan kotimaiseen elokuvaan mutta eivät oikein moderniin trilleriin.

Dramaturgisessa mielessä Seeck hukkaa osan tarinansa potentiaalista. Esimerkiksi harmillisen alihyödynnetyksi jää se henkilökohtainen taakka, jota Kuisma on kantanut sisällään Jugoslavian sotanäyttämöiltä päästyään.

Toisaalta kirjoittajan selvä kunnianhimo tuottaa laveassa teoksessa niin monia todellisia onnistumisiakin, että kokonaisuus pysyy hyvin kuosissaan. Siinä auttavat yleisesti sujuva juonenkuljetus ja sivuhenkilögallerian helmet.

Puutteistaan huolimatta siis lupaava esikoinen. Seeckin seuraavaa kannattaa odottaa.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan 16. marraskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat