Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saamelainen kummisetä hallitsee Utsjokea – Mikko-Pekka Heikkisen satiiri vilisee gangstereita ja moottorikelkkoja

Romaanin pohjoiskalotti on ”varsinainen äijien puuhamaa”, jossa revittely kääntyy huumoriksi

Kulttuuri
 
Vesa Karonen
Juha Metso
Mikko-Pekka Heikkinen
Mikko-Pekka Heikkinen Kuva: Juha Metso

Romaani Mikko-Pekka Heikkinen: Poromafia. Johnny Kniga. 382 s.

Lapin luonto luo outoa taikaa ja taustaa kovien konnakoplien taistelulle Mikko-Pekka Heikkisen neljännessä teoksessa Poromafia. Asetelma on sukua Mario Puzon Kummisedälle, mutta Heikkisellä se pääsetä on saamelaissuvun valtias Jonás-Guhtur Nelihanka eli Rouku.

Hän hallitsee Utsjokea, heikommat maksavat suojelurahaa tai itkevät ja maksavat. Eletään aikaa, jolloin poronhoito on muuttunut ”raakalaismaiseksi voitontavoitteluksi” ja tehomaataloudeksi.

Pororuhtinaan korruptioverkosto ulottuu valtakunnalliselle tasolle. Paikallinen poliisimies Mulari mutisee, että ”luonnonvoimat meillä on ne, mitkä koulussa opetetaan, plus Rouku”.

Isäänsä vastaan nousee kuitenkin poika Jouni-Sammeli eli Jyppyrä. Hänen liivijenginsä kunnostautuu huumekaupassa, mutta tuo yllätyksenä myös ulkomaaneläviä Utsjoelle. Siitä se riemu repeää Poromafiassa.

Romaanissa hupaisaa erämaagolfia harrastava poliisi Mulari on tärkeä henkilö. Hänen kauttaan Heikkinen onnistuu suhteuttamaan tarinan rikollisjengien raakuuksia huumorin puolelle.

Aika karseaa Roukun ja kumppanien toiminta nimittäin on, jos sen vakavasti ottaa. Edellä mainitussa Puzon Kummisedässä huumori ei kuki, mutta Heikkisellä koko pohjoiskalotti on ”varsinainen äijien puuhamaa”, jossa väkivaltainen revittely menee satiiriksi.

Monenmerkkisillä moottorikelkoilla kaahataan, helikopterit pyörivät ja monenmerkkiset aseet paukkuvat. Heikkinen painaa tarinaa turbolla, ja se menisi pieleen, ellei hän olisi kovan luokan verbaalinen kurvailija, jolta onnistuvat myös saameksi heitetyt repliikit.

Reippaassa kyydissä ei henkilökuviin liikaa syvennytä. Varsinkin naiset jäävät ihan pintaan, samoin Jyppyrän suhde Roukun sortamaan yksinhuoltajaan Sáraan. Roukun järkkymättömästä Brita-emännästä syntyy kyllä vahva taustakuva.

Poromafia pursuaa toiminnallista jännitysviihdettä villeimmästä pohjolasta. Sen päälle se tarjoaa jännittävän kuvan perinteisen elämäntavan mullistuksesta, nykyajan hulinasta suuren luonnon keskellä.

Kostonhimo on sentään ehtymätön luonnonvara, jonka voimalla kestetään pakkaset, etelän herrat ja mediat ja jopa naapurit. Aina perinteestä jotakin säilyy, irvii Mikko-Pekka Heikkisen satiiri. Sillä mikäs pahan tappaisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat