Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sormusten herran kirjoittaja rakasti suomalaisen kulttuurin outoutta ja hillittömyyttä – Kalevala käynnisti koko uran

Tolkienin varhaisteos Kullervon tarina ilmestyi nyt suomeksi. Esseissä hän kirjoittaa huomioita rakastamastaan maasta, joka ”käynnisti koko tarinapuolen”.

Kulttuuri
 
Haywood Magee
J.R.R. Tolkien Merton Collegen kammiossaan Oxfordissa.
J.R.R. Tolkien Merton Collegen kammiossaan Oxfordissa. Kuva: Haywood Magee

Kullervon tarina

Kirjoittaja: J.R.R. Tolkien

Julkaisija: WSOY

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: The Story of Kullervo

Vuosi: 2016

Suomentaja: Kersti Juva, Jaakko Kankaanpää, Alice Martin

Sivumäärä: 163

Fakta

Tolkien Suomessa

 J. R. R. Tolkienin teoksia on suomennettu laskutavasta riippuen viitisentoista. Ensimmäiset käännökset olivat Taru Sormusten herrasta ja Hobitti 1970-luvun alussa.

 Nyt ilmestyneen Kullervon tarinan lisäksi viime vuosina ovat ilmestyneet Húrinin lasten tarina (2007) ja Kirjeet (2009).

 Tolkienilta jäi jälkeen suuri määrä keskeneräisiä tekstejä. Niitä on sittemmin toimittanut julkaisukuntoon ennen kaikkea hänen poikansa Christopher Tolkien. Viimeisimpiä ovat The Legend of Sigurd and Gudrún (2009), The Fall of Arthur (2013) ja Beowulf: A Translation and Commentary (2014).

Vuonna 1911 J. R. R. Tolkien löysi kirjan, joka muutti hänen elämänsä.

Kirja oli Kalevala, The Land of Heroes (Sankarien maa), W. F. Kirbyn käännös Lönnrotin Kalevalasta. Tolkien oli silloin 19-vuotias.

Time Life Pictures
Kirjailija J.R.R. Tolkienin muotokuva 1940-luvulta.
Kirjailija J.R.R. Tolkienin muotokuva 1940-luvulta.

Vuosikymmeniä myöhemmin, vuonna 1955, Tolkien kirjoitti Kalevalan ja suomen kielen vaikutuksesta teoksiinsa W. H. Audenille. Suomen kieli ”käynnisti tarinapuolen”, hän kertoi. Koko hänen tarustonsa sai alkunsa pyrkimyksestä muokata Kalevalaa uuteen uskoon ja nimenomaan Kullervon tarinasta.

Kullervon tarina oli ensimmäinen Tolkienin kirjoittama kaunokirjallinen teksti, joka ei ollut runoutta. Teksti jäi keskeneräiseksi, luultavasti koska Tolkien lähti kesällä 1916 ensimmäiseen maailmansotaan.

Nyt Kullervon tarina on ilmestynyt toimitettuna laitoksena. Teos sisältää Tolkienin keskeneräisen kirjoituksen Kullervon tarina, hänen muistiinpanojaan tarinasta sekä valokuvia alkuperäisestä käsikirjoituksesta, jota säilytetään Bodleyan libraryssa Oxfordissa.

Kirjassa on lisäksi sen toimittaneen Verlyn Fliegerin akateeminen essee Tolkienin Kullervon tarinasta ja yksityiskohtaisia huomioita Tolkienin tekstistä.

Kirjassa on myös kaksi esseemuodossa julkaistua Tolkienin esitelmäluonnosta ”Kalevalasta” ja ”Kalevala”, jotka hän kirjoitti kymmenisen vuotta myöhemmin.

Esseissä Tolkien kirjoittaa paitsi Kalevalasta myös Suomesta ja suomalaisista. Ne piirtävät kiehtovan kuvan siitä, minkälaiseksi nuori vanhan maailman herrasmies ymmärsi elämänpiirilleen etäisen Kalevalan tarinoiden kotimaan.

Nuori Tolkien on kovin dramaattinen. Hän julistaa Kalevalan – lempikirjansa – antavan aikalaisilleen ”lomaa viimeisen kolmen vuosituhannen edistyksestä” ja mahdollisuuden olla ”kesyttömän epähelleenisiä”.

Tolkien kieltäytyy lukemasta Kalevalaa kansalliseepoksena. Syy on hätkähdyttävä. Tolkienin mukaan Kalevala koostuu sellaisesta aineksesta, joka esimerkiksi Homeroksen eepoksista on siivottu pois.

Siitä on hänen mukaansa turha hakea suuria ja eeppisiä teemoja. Tolkien kutsuu sen sijaan Kalevalaa ”troglodyyttitarinoiksi”. Sana tarkoittaa luolassa asujaa, mutta viittaa tässä primitiivisyyteen.

Hän kertoo tarinoiden olevan täynnä outoa ja kummallista, hillitöntä ja groteskia sekä huikeaa liioittelua. Hän rakasti sitä.

Hänen koko kirjailijantyönsä voi lukea oudon julkituomiseksi. Se näkyy hänen mullistavassa tavassa lukea Beowulf-runoelmaa sen hirviöiden kautta. Se huipentuu hänen omassa sanataiteessaan, joka teki fantasiasta – oudon tarinoista – modernia maailmankirjallisuutta.

Edda, Odysseia, Beowulf olivat Tolkienille kaikuja satojen ja tuhansien vuosien takaa, kirjoitettuna kuolleilla kielillä.

Pitäessään Kirbyn ”kehnoa” käännöstä kädessään Tolkien huumaantui. Hän tajusi, että nämä outoutta pursuavat runot oli laulettu Lönnrotille alle sata vuotta sitten.

Kalevala oli Tolkienille kuin salaisessa laaksossa elossa pysynyt muinaisjäänne, viesti suoraan esiaikojen syvyyksistä.

Tolkien kuvailee, kuinka vanhimpiakin asioita kertovat runot tuntuvat kuin ne tulisivat laulajan mielikuvituksesta.

Hän hieman romantisoi tunnistaessaan Kalevalassa ”maagista, turmeltumatonta tuoreutta”, jonka hänen aikansa tarinat olivat menettäneet ”loogisuudelle ja järjellisyydelle”. Loogisuuden puutteeseen on kyllä saattanut vaikuttaa Lönnrotin ottama editoriaalinen vapaus Kalevalaa kootessaan.

Tolkien ei koskaan kunnolla oppinut suomea. Suomi on hänen mielestään vahva ehdokas Euroopan vaikeimmaksi kieleksi, ainakin englannin puhujalle.

Suomi on Tolkienin mielestä melkein liian kaunis kieli. Siinä on niin paljon soinnukkuutta, että lyyrisen vaikutuksen aikaansaaminen on vaikeaa.

Jaakko Avikainen / Lehtikuva
Akseli Gallen-Kallela maalasi Kullervon kirous -teoksen vuonna 1899. Kirjailija J.R.R. Tolkien kiinnostui Kullervon tarinasta, ja kirjoitti siitä ensimmäisen kaunokirjallisen tekstin, joka ei ollut runoutta.
Akseli Gallen-Kallela maalasi Kullervon kirous -teoksen vuonna 1899. Kirjailija J.R.R. Tolkien kiinnostui Kullervon tarinasta, ja kirjoitti siitä ensimmäisen kaunokirjallisen tekstin, joka ei ollut runoutta.

Tolkien astelee taas romantisoinnin rajalla, kun hän kuulee suomessa jotain alkuvoimaista: ”Siinä vallitsee yhä joustava virtaava muuttuva tila, jota englannin kielen primitiivisimmissä ja oudoimmissakaan muodoissa on mahdotonta kuvitella.”

Tolkien ei käynyt Suomessa.

Hän sanoo Kalevalan lukemisen olevan Suomeen matkustamisen jälkeen paras keino tutustua paikallisiin maisemiin.

Hänen mielikuvansa Suomesta kuulostaa hieman brittiläisen maaseudun ja suomalaisen luonnon yhdistelmältä: ”Suomen soita ja avaria aapoja, joilta korkeampi kamara kohoaa eräänlaisina mäkisinä saarina, milloin paljaana ja milloin puiden peitossa.”

Kielen lisäksi Tolkien piti erityisesti Kalevalan henkilöistä. He ovat hänen mielestään ”julkeita, maanläheisiä ja skandaalimaisia”. Rakastuneinakin he ovat ”apean tunteilemattomia”.

Kalevalan maailma on hänelle voimakkaiden naisten maailma. Valkopartaiset patriarkatkin ovat majesteetillisia vain, kun heidän vaimonsa eivät ole paikalla. Vaimon mielipide vie aina voiton ja anopit ovat ”maailmankirjallisuuden häijyimpiä”. Äidit ovat keskipisteenä.

Kalevalan lukuisista henkilöistä Tolkienille tärkein oli Kullervo. Vuosikymmeniä myöhemmin Kullervon hahmosta kehittyy Tolkienin omien teosten traagisin ja psykologisesti kypsin henkilö Túrin Turambar, jonka tarina kerrotaan teoksessa Hurinin lasten tarina (2007).

Kullervon tarina on välimuoto Kalevalan tarinasta ja Túrinin tarinasta. Fliegerin sanoin Kullervon tarina on ”silta, jota pitkin Tolkien kulki Sankarien maasta Keski-Maahan.”

Kullervo on traagisin kaikista Kalevalan henkilöistä. Tolkien näki hänessä syvyyden, jota muissa ”Sankareiden maan” henkilöissä ei ollut.

Mutta on mahdollista, että siinä syvyydessä Tolkien näki myös paljon enemmän. Tolkien tunnisti Kullervon tarinassa jotain, mikä oli kätkettynä rivien väliin. Jotain, mikä hänen oli pakko kirjoittaa näkyviin.

Mitä tämä kätketty voisi olla? Vastausta voi hakea siitä, mitä Tolkien lisäsi tarinaan. Flieger sanoo, että suurin ero Kalevalan ja Tolkienin Kullervojen välillä on, että Tolkienin Kullervo on paljon selkeämmin uhri kuin Kalevalan Kullervo. Hänen hirmutekojensa taustalla on haava, lapsuuden trauma.

Kullervon isä murhattiin, kun hän oli hyvin nuori. Kun vielä äitikin kuolee, Kullervo joutuu kasvattiperheeseen. Siellä ”vailla emon hoivaa lapset koulittiin kieroon”.

Tolkienin isä kuoli, kun poika oli nelivuotias. Äidin hän menetti 12-vuotiaana. Vaikka Tolkienia ei kasvatettu kieroon, hän joutui kasvamaan ilman vanhempiaan, kuten Kullervo.

Myös Tolkienissa oli haava.

J. R. R. Tolkien: Kullervon tarina (The Story of Kullervo). Suom. Kersti Juva, Jaakko Kankaanpää ja Alice Martin. WSOY. 163 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat