Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cheekin elämäkerta on pitkien monologien sarja – kiinnostavaksi kirja muuttuu silloin, kun äiti saa suunvuoron

Lapsuusvuosien muisteluista löytyy syy siihen, miksi Cheek halusi supertähdeksi, kirjoittaa musiikkitoimittaja Ilkka Mattila.

Kulttuuri
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Cheek esiintymässä Idols live -ohjelmassa Espoossa lokakuussa 2013.
Cheek esiintymässä Idols live -ohjelmassa Espoossa lokakuussa 2013. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Elämäkerta: Mikko Aaltonen: JHT – Musta lammas. Otava, 463 s.

Kotimaisessa kevyessä musiikissa on nähty vuosikymmenten mittaan monenlaisia kansansuosikkeja.

JHT – Musta lammas

Kirjoittaja: Mikko Aaltonen

Julkaisija: Otava

Laji: Elämäkerta

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 463

On ainoa oikea tangokuningas Olavi Virta, Katri Helena sinivalkoisine äänineen ja suomalaisen teinihysterian uusiin mittoihin nostanut Dingo. Tai Eppu Normaali, Hurriganes ja Jari Sillanpää.

Jotkut ovat myyneet levyjä enemmän kuin Jare ”Cheek” Tiihonen, mutta kukaan ei ole koskaan halunnut menestystä yhtä kiihkeästi ja avoimesti kuin Cheek.

Elämäkertakirjassaan JHT – Musta lammas Cheek kertoo vuoden 2012 Vain elämää -sarjan nauhoituksista, joissa tuolloin vielä monille katsojille melko tuntematon räppäri tapasi suomalaisen popin vanhat supertähdet: Katri Helenan, Kaija Koon, Pertti Neumannin ja Sillanpään.

Hän kummastelee, että menestyneet artistit puhuivat siitä, kuinka arkiset askareet ovat hyvää vastapainoa keikkailulle. Cheekille kun tähteys tarkoittaa mahdollisuutta nousta arjen rajoitteiden yläpuolelle.

Eikä hän ihmettele ainoastaan arkisissa askareissa rentoutuvia kollegoitaan vaan suomalaisia yleensäkin, koska he lukevat kiinnostuneina juoruja Hollywood-filmitähdistä, mutta uskottelevat, että tavallinen elämä on arvokkaampaa.

Tätä pohtiessaan Cheek huomaa olevansa ulkopuolinen myös suomalaisten poptähtien joukossa.

Jos toimittaja Mikko Aaltosen kirjoittamasta JHT –Musta lammas -kirjasta hakee johtavaa ajatusta, niin ehkä se on juuri ulkopuolisuus.

Vaan ei sellainen ulkopuolisuus, joka panee taiteilijan uppoutumaan syvälle omaan taiteeseensa vastapainoksi tuottavuutta, tehokkuutta ja kovia arvoja vaativalle maailmalle.

Cheekille oman taiteen ja tuottavuuden ja tehokkuuden välillä ei ole ristiriitaa. Cheekin taiteen sisältö on Cheekin oma elämä ja teot, ja hän haluaa niiden voimalla koko ajan enemmän. Epäonnistumisille ei ole sijaa.

Tässä Cheek on rikkonut pitkään eläneen uskomuksen siitä, että Suomessa menestyäkseen poptähden täytyy olla lahjakas, mutta nöyrä kansanmies tai -nainen: Kari Tapio, Topi Sorsakoski, Arja Koriseva. Tai ainakin esittää sellaista.

Muodoltaan JHT – Musta lammas on Jare Tiihosen monologi. Sen katkaisevat aina välillä muiden puheenvuorot: äidin, kaksosveljen, vanhojen kaverien ja kollegojen.

Aaltosen omaa analysoivaa tekstiä ei ole, vaan analyysi syntyy muiden haastateltavien puheenvuorojen kautta, jos on syntyäkseen.

Pitkässä tarinassa kiinnostavimmaksi muodostuu alkupuoli, jossa Tiihonen kertoo lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Sieltä voi etsiä syitä siihen, miksi Tiihonen rakensi itsestään Cheek-supertähden.

Erityisesti äiti Aini Tiihosen puheenvuorot ovat valaisevia.

Kirjan alkuosa kuvaa myös 1990-luvun alun Lahden nuorisokulttuuria. Siinä kohtasivat edellisiltä sukupolvilta peritty luolamiesmäinen väkivaltaisuus ja yhdysvaltalaisesta hiphop-maailmasta omaksuttu uudenlainen jengimielikuva.

Räpistä tuli kuitenkin Lahden uusi menestystuote, ehkä siksi, että jengissä keksittiin nyt tehdä välillä muutakin kuin ryypätä ja tapella.

Cheekin suosiosta käydyssä keskustelussa moni sanoo usein arvostavansa Cheekiä siksi, että tämä on tehnyt paljon töitä menestyäkseen. Kirja vahvistaa, että näin on.

Cheekin sinnikkyyttä ei ole syytä kyseenalaistaa. Hän on kotiuttanut tuloja taitavasti, mutta nähnyt vaivaa myös sisällön kanssa. Ensilevyllä englanniksi mongertaneesta aloittelijasta on tullut tarkkaan riimejään hiova räppäri, joka osaa myös hyödyntää muiden ideoita.

Cheek myöntää kirjassa, että hänen kaikki kappaleensa kertovat hänestä itsestään, koska hän ei kykene kirjoittamaan fiktiota.

Hän uskoo silti saavuttaneensa nuoruuden haaveensa, koska hän pystyy nyt amerikkalaisten räptähtien tavoin keulimaan ja puhumaan silti totta.

Samaan oman elämän raportointiin kuuluu yhtenä osana myös JHT – Musta lammas -tiiliskivi, ja se on myös kirjan suurin ongelma, varsinkin puolenvälin jälkeen.

Kun vanhat ystävät ja särmikkäät lahtelaishiipparit putoavat pikku hiljaa Helsinkiin muuttaneen päähenkilön elämästä, elämäkerta muuttuu uraan liittyvien tavoitteiden, haasteiden ja saavutusten ketjuksi.

Cheek ei kaipaa arkisia asioita, mutta ehkä kaikki arkiset ihmisetkään eivät haikaile menestyjän elämää sellaisena kuin Cheek sen kuvaa.

Lisäpainetta tuo mielenterveyden reistailu, ja oikeaa parisuhdettakaan hän ei saa pidettyä kunnossa.

Huikentelevaisesta elämäntyylistään tunnettu ranskalainen kirjailija Françoise Sagan herätti 1960-luvulla kohua sanottuaan, että ”raha ei tuo onnea, mutta itken mieluummin Jaguarissa kuin bussissa”.

Cheek on osittain samoilla linjoilla.

Perheen perustamista pohtiessaan hän oivaltaa, että hänen elämänsä koostuu keikoista, klubeista, studioista, naisista ja ystävistä, ja että joillekin ne edustavat elämän marginaalia, joillekin turhuutta ja tyhjyyttä.

”Minun kaikkeni on joidenkin toisten tyhjyys”, Cheek tiivistää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat