Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jukka Koskelaisen runokokoelma tarjoaa matkan Itä-Helsinkiin polkimien tahtiin

Kirjassa on konkreettinen vauhdin ja liikkeen tuntu.

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen / HS
Jukka Koskelainen
Jukka Koskelainen Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Runot Jukka Koskelainen: Idän ympäriajo. Aviador. 86 s.

Jukka Koskelaisen (s. 1961) kuudes runokokoelma on lyyrinen pyörämatka Itä-Helsinkiin: Puotilaan, Mellunmäkeen ja Myllypuroon. Samat seudut vilahtelivat näkyviin jo edellisessä Omegan jälkeen -kokoelmassa. Onko Koskelaisesta kuoriutumassa paikallisromantikko? Kenties, omalla modernistisen etäisellä tavallaan.

Idän ympäriajo

Kirjoittaja: Jukka Koskelainen

Julkaisija: Aviador

Laji: runot

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 86

Idän ympäriajossa ei kuitenkaan flaneerata seesteisissä maisemissa. Kirjassa on konkreettinen vauhdin ja liikkeen tuntu, ihan oikea polkimien tahti:

“- - nyt mennään / tiheikköjen läpi, sitten taas aukealle, / auringonkilon läikkeeseen, siitä romujen sekaan / peilin pinta värähti, vain pieni taajuuden muutos, / ja mustarastas pyrähti eteen, antenni vääntyi / peilissä, oli alettava uusi kierros.”

Kirjassa ei ole yksittäisiä tekstejä, vaan kyseessä on runoelma, joka kulkee koko teoksen läpi. Säkeet mutkittelevat kuin polut ja joenuomat, joita pyöräilijä matkallaan kohtaa. Kielen vaihteleva rytmi on kirjan suurimpia vahvuuksia.

Tutun maiseman läpi hahmottuu pyöräilijän eletty elämä, lapsuuden pellot ja entinen, saavuttamaton rakkauden kohde.

Koskelaisen runous kiinnittyy usein konkreettisiin asioihin, ojanpientareisiin ja jätemäkiin. Näillä asioilla on kuitenkin paitsi nostalginen myös symbolinen ulottuvuutensa.

Arkisten asioiden rinnalla on nostettu myös sellaisia kohosteisia termejä kuin alkueläin ja embleemi. Ne jäävät usein hieman irrallisiksi, enemmän kokonaisuutta hajottaviksi kuin sitä rakentaviksi.

Kokoelman antoisimmat tekstit ovat arkisempia: niissä kuvataan perunoiden paistamista tai iloa päivästä, jolloin postiluukusta ei tipahda yhtään karhukirjettä.

Koskelainen on pitkän linjan kriitikkona usein moittinut kollegojaan liiallisesta kokeellisuudesta ja uudistumisesta vain uudistumisen vuoksi. Itse hän ei siihen sorru. Idän ympäriajon keskeislyyrinen ja välillä itseensä viittaava modernismi tuntuu tutulta siksi, että se on sitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat