Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laila Hirvisaari luottaa Hiljaisuus-romaanissa vanhan maailman lumoon – niin, että nykylukija oudoksuu

Sotaorvosta kertova Hiljaisuus luottaa klassisesta tyttökirjallisuudesta tuttuihin malleihin, mutta kohdeyleisö jää epäselväksi.

Kulttuuri
 
Pete Aarre-Ahtio
Laila Hirvisaari
Laila Hirvisaari Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Romaani Laila Hirvisaari: Hiljaisuus. Otava. 239 s.

Lapsena luin usein äitini ja tämän sisarten – ja heidän äitinsä – vanhoja tyttökirjoja. L. M. Montgomeryn Runotyttöjen ja Anna-kirjojen ja Louisa May Alcottin Pikku naisten lisäksi tutuiksi tulivat sellaiset 1900-luvun ensimmäisen puolikkaan suomalaisklassikot kuin Anni Swanin Iris rukka, Me kolme ja Ritvan suojatit, Mary Marckin Eeva-sarja ja Aili Konttisen Hymyile, Krisse.

Hiljaisuus

Kirjoittaja: Laila Hirvisaari

Julkaisija: Otava

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 239

Laila Hirvisaaren 1940-luvulle sijoittuva Hiljaisuus voisi olla yksi niistä.

Inga Tuonivirta on sotaorpo, jonka sodan aikana nähdyt kauhut ovat mykistäneet. Inga asuu isovanhempiensa luona itärajan tuntumassa ja kommunikoi kirjoittamalla pieneen vihkoon.

Mykkyys ei ole ainoa tekijä, joka erottaa Ingan muista. Ingalla on myös toisessa jalassa kuudes varvas, Vaakasuora, jonka takia hän ontuu. Tämä asettaa Ingan turhankin helposti ja tukevasti luokkatovereiden hampaisiin, Nilkku-Inkuksi. Toisten lasten lisäksi julmuutta harjoittavat myös aikuiset.

On siis vaikeuksia, mutta tyttökirjan perinteen mukaisesti on lupa odottaa asioiden kyllä järjestyvän. Ja kyllähän ne järjestyvät.

Tässä on jotain hyvin lohdullista, myös nykylukijalle.

Enemmän vaikeuksia sen sijaan tuottaa Hiljaisuuden maailman- ja ihmiskuva. Kristinuskolla kyllästetty opettavaisuus nöyryydestä ja anteeksiannosta on ohitettavissa 1940-luvulla kirjoitetussa nuortenkirjassa, mutta 2010-luvulla se tuntuu ainakin aikuislukijasta kiusalliselta – huolimatta siitä tiedosta, että seitsemänkymmentä vuotta sitten uskonto todellakin oli osa ihmisten arkea.

“Olisin voinut kuolla ja olisin päässyt äidin ja isän luokse ja he olisivat olleet minua vastassa siellä taivaassa. Sillä siellä he ovat, sanoo isoisä Abraham. Voi minua lapsi raukkaa.”

Mistä päästäänkin Hiljaisuuden varsinaiseen ongelmaan. Kenelle kirja oikein on suunnattu?

On vaikea kuvitella nykyisen teinin tai esiteinin innostuvan Ingan maailmasta, ellei tätä ole kasvatettu vanhojen hyvien aikojen tynnyrissä.

Klassiset tyttökirjansa lukeneelle aikuiselle Hiljaisuus tarjoaa tietyn määrän lohdullista nostalgiaa käymällä läpi tutut konventiot, mutta tämänkin tarpeen saa tyydytettyä paremmin tarttumalla alkuperäisiin tyttökirjoihin.

Varsinainen syy Hirvisaaren kirjojen lukemiseen onkin sama kuin aina ennenkin: historia, historia ja historia.

Hirvisaari on maalannut historiankuvaa taitavasti ja elävästi 1970-luvulta asti. Erityishuomion on saanut 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun Itä-Suomi. Hiljaisuudessa Hirvisaari liikkuu siis tutuissa maisemissa, ja sen huomaa. Lukija pääsee sisälle kylän elämään ja sen tapoihin, luottaen siihen, että näissä hommissa kirjailijan kynä kyllä kantaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat