Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markus Leikolan ensyklopedinen romaani syleilee maailmoja

Valtava materiaali ja ajan kohina yhdistyvät komeaksi synteesiksi.

Kulttuuri
 
Sami Kero / HS
Markus Leikolan uutuusromaani on tuhlailevan runsasta kerrontaa.
Markus Leikolan uutuusromaani on tuhlailevan runsasta kerrontaa. Kuva: Sami Kero / HS

Romaani Markus Leikola: Uuden maailman katu. WSOY. 939 s.

Ollaan Moskovassa. Huhtikuu, kolmekymmenluvun puoliväli. Äänessä kaiken näkevä kertoja ja tapahtumien primus motor – jonka avustajat aivan toisessa tarinassa kohta saavatkin primuskeittimillään aikaan kaaosta kaupungilla. Kertoja tarttuu kävelykeppiinsä ja suuntaa kohti Patriarkan lampia.

Uuden maailman katu

Kirjoittaja: Markus Leikola

Julkaisija: WSOY

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 939

Woland, professori ja maagikko on tietysti lainattu Mihail Bulgakovin romaanista Saatana saapuu Moskovaan. Markus Leikolan Uuden maailman kadussa hän ehtii Moskovasta muuallekin sysäämään kuluneen vuosisadan historiaa haluamaansa suuntaan.

Romaanin nimi viittaa 1900-luvun ”uusiin maailmoihin”, Yhdysvaltoihin ja Neuvostoliittoon. Tapahtumat leikkaavat monin tavoin myös samannimisellä Varsovan kadulla, puolaksi Nowy Świat.

Uuden maailman kadun tapahtumat alkavat Titanicin uppoamisesta huhtikuussa 1912, tai oikeastaan niistä radioteitse tulleista jäävaroituksista, jotka laivan sähköttäjä jätti toimittamatta komentosillalle.

Siinä se: romaanin punainen lanka on langaton. Sadan vuoden kertomuksessa informaatio risteilee yhä tihenevinä signaalivirtoina. Langattomasta lennättimestä kehkeytyy kaupallinen radio, ja sen mahdollisuudet avaavat tietä modernille propagandalle – keskeisenä teoreetikkona Freudin sisarenpoika Edward Bernays (joka romaanissa esiintyy nimellä Naybears).

Psykologia on uuden maailman oppi niin Euroopassa ja Amerikassa kuin Neuvostoliitossakin, jossa Sergei Eisenstein kehitti Aleksandr Lurijan teorioiden tuella näkemyksiään elokuvan montaasista. Propaganda, manipulointi, massakulttuuri, mainonta, viestintä, koodaus. Spin doctorit, bittivirrat, virtuaalinen raha. Näistä on Titanicin jälkeinen vuosisata tehty.

Aina uusia henkilöitä liittyy mukaan tähän monikymmenääniseen fuugaan, jossa presidentit ja presidentintekijät, elokuvamogulit ja spekulantit, sankarit ja joukkomurhaajat todistavat vuosisadan suuruudesta, kauhuista ja rikoksista.

Lukija voi yrittää tarkistaa milloin fakta vie Leikolaa, milloin Leikola faktaa. Helppoa se ei ole, hauskaa kyllä. Useimmat henkilöt esiintyvät omilla, jotkut kevyesti muunnetuilla nimillä. Heidän joukossaan käyskentelee romaaneista ja elokuvista lainattuja henkilöitä, kuten Franz Biberkopf, joka Alexanderplatzilla tappelee Vladimir Nabokovin kanssa, ja tämän luomus, alaikäinen Dolores Schiller, jota John F. Kennedy liehittelee kutsuilla.

Woland, kertoja, pystyy myös taivuttamaan aikaa. Kun kuolemansairas Freud on paennut Wienistä Pariisiin heinäkuussa 1938, hän näkee kirjahyllyssä Ernest Hemingwayn Kenelle kellot soivat. Kaksi vuotta ja puolensataa sivua myöhemmin tavataan Hemingway vasta kirjoittamassa romaaniaan.

Uuden maailman katu ei ole säästeliään sanonnan hemingwaylaista, saati bonsai-proosaa. Kun lähtee kirjoittamaan liki tuhatsivuista ja sisällöltään ensyklopedistä romaania, kai siinä sanoja ja niitä kuuluisia darlingeja tulee tuhlailtuakin, kuin muistuttamaan, että vaikka tässä ollaan maailmannäyttämöllä, niin takahuoneessa poikain kesken. Railakas montaasi yhdistää valtavan materiaalin ja ajan kohinan komeaksi synteesiksi.

Isoja poikia Uuden maailman kadun toimijat tosiaan ovatkin, muutamaa alaviitettä lukuun ottamatta. Kunnianhimoisten ja ikuisesti tyytymättömien nuorten Faustien korvaan kuiskutteleva Woland selittää: ”Minulla ei ole samaa vetovoimaa naisiin, vaikka maailma on muuttunut.”

Mutta loppujen lopuksi yksi tällainen alaviite – kuin siinä toisessa romaanissa Wolandin tanssiaisten viisas ja empaattinen Margarita – lennähtää uhrautuvasti pelastamaan sulamispisteeseen kuumentuneen maailmantalouden.

Kannattaa huomata, että Leikola (vai oliko se Woland) nostaa meidän päiviimme sijoitetun kohtauksen myös koko romaanin kärkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat