Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riiausreissu saavuttaa legendaariset mittasuhteet

Kauko Röyhkän länsilappilaistarinassa ujoa poikaa ajaa liikkeelle naisten lisäksi sotapäällikkö Rommel

Kulttuuri
 
Vesa-Matti Väärä
Kauko Röyhkä
Kauko Röyhkä Kuva: Vesa-Matti Väärä

Romaani Kauko Röyhkä: Lapinpoika. Like. 368 s.

Kauko Röyhkä sijoittaa romaaninsa alun länsilappilaiseen pikkukylään, jonka tunnistan heti: tuommoisesta muutaman talon rykelmästä olen itsekin kotoisin, tosin idästä.

Lapinpoika

Kirjoittaja: Kauko Röyhkä

Julkaisija: Like

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 368

Siksi kirja riisuu minut aseista. Otan rivistä kiinni ja menen minne sekin.

Vietäväksi heittäytyy mielellään, sillä Röyhkä on pirun taitava kertoja. Dialogi napsuu maaliinsa, havainnoissa on tarkkuutta ja herkkyyttä.

Röyhkän epätasaisella uralla Lapinpoika sijoittuu kärkijoukkoon, Kesä Kannaksella -romaanin viereen, kauas Kreikkalaisesta salaatista.

Lapinpojan sankari on orpo nuorimies Simppa, joka ei oikein tiedä, mitä tekisi elämällään. On 1970-luvun alku, ja Simppa asuu sekarotuisen pystykorvansa Nellan kanssa piskuisen lappilaiskylän laitamilla jokitörmässä enonsa Aapin luona.

Aapi on romaanin hahmogallerian kiistaton kuningas, natsi-Saksan sotamarsalkka Rommelin päättäväisyyttä ihaileva kauheapuheinen ja salahempeä kylähullu.

Aapi rienaa naapureitaan, lämmittää tönöään pilkkomalla tyhjilleen jäänyttä tallia uuniinsa ja uhkaa lasauttaa haulikolla kaikkia joella liikkujia, jotka tohtivat huristella hänen talonsa ohi moottoriveneellä rehellisen soutamisen sijasta.

Hahmon nerous piilee siinä, että kaikessa yliampuvuudessaan Aapi on täysin uskottava tyyppi. Jokainen pohjoisessa asuva tuntee tai muistaa ainakin pari yhtä railakasta persoonaa.

Aapin suurin huolenaihe on Simpan naisasiat. Kylä tyhjenee nuorikoista, eikä ujo mies saa aikaiseksi lähestyä niitä harvojakaan.

Sitten tapahtuu ihme: läheisen hylätyn talon pihaan pamahtaa kolme tyttöä Helsingistä.

Aapi saunottaa Simpan, pakottaa tämän vanhaan rippipukuunsa ja lähettää kimmojen pakeille. Käynnistyy yksi suomalaisen kirjallisuushistorian legendaarisimmista riiausreissuista.

Kirjan huikein hetki on se, kun moottorisahaa heiluttava, humalainen Aapi karjuu rannalta kannustushuutoja naisen veneeseensä narranneelle Simpalle.

Tytöt karkaavat Helsinkiin, ja Simppa lähtee perään. Urbaanissa maisemassa Röyhkän kerronta on vaarassa asettua tutuille biletys- ja naissekoilu-urille.

Päähenkilön mutkattomuus pitää onneksi kirjoittajan aisoissa. Simppa ei pääse elämäntiensä tuumailusta, vaikka näennäisesti löytääkin paikkansa suuresta kaupungista.

Lapinpoika tallentaa onnistuneesti suuren maaltamuuton jälkimainingit 1970- ja 80-luvuilla.

Kirjan vastinpari voisi olla viime vuonna debytoineen Taru Vuontisjärven Nyhtänkölijä, jossa sodankyläläinen Jorma hukuttaa tulevaisuutensa lähibaarin kaljatuoppiin.

Toisin kuin Jorma, Simppa saa itsensä lopulta liikkeelle naisen ajamana. Ja ehkä vähän Rommelinkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat