Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Tuomaisen makaaberi farssi on lähes nappisuoritus

Mies joka kuoli on makaaberi farssi elämän ja kuoleman peruskysymyksistä.

Kulttuuri
 
Ville Juurikkala
Antti Tuomaisen uutuusteos sekoittaa mustan komedian ja trillerin.
Antti Tuomaisen uutuusteos sekoittaa mustan komedian ja trillerin. Kuva: Ville Juurikkala

Romaani Antti Tuomainen: Mies joka kuoli. Like. 301 s.

Kova pähkinä purtavaksi. Paradoksi kirskahtelee hampaissa: kuolema pakottaa elämään ja elämä kuolemaan.

Mies joka kuoli

Kirjoittaja: Antti Tuomainen

Julkaisija: Like

Laji: Romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 301

”Ongelmani on, etten tiedä milloin kuolen. En tiedä tapahtuuko se minuutin vai viikon päästä”, sadattelee hiljaa mielessään 37-vuotias sieniyrittäjä Jaakko Kaunismaa Antti Tuomaisen hirtehisessä romaanissa Mies joka kuoli.

Kalmantanssin pääosaan valittu Jaakko Kaunismaa on erilaisessa tilanteessa kuin tavalliset kuolevaiset: Laboratoriotulokset useampaan kertaan analysoinut mieslääkäri on ilmoittanut hänelle vastaanotolla naama ammattimaisen vakavana, ettei hänellä ole kuin tovi elinaikaa. Hänet on joko myrkytetty tai sitten vääjäämättä tilttaava elimistö on myrkyttynyt jotenkin tosin.

Haminassa menestyvää sienifirmaa pyörittävä Jaakko Kaunismaa on totisen paikan edessä, koska ”kuolema tulee vain kerran elämässä”.

Romaanissa Tuomainen ei kuitenkaan sorru totisuuteen. Vetävästi kirjoitettu Mies joka kuoli on makaaberi farssi elämän ja kuoleman isoista peruskysymyksistä. Niihin romaanin päähenkilö hakee vastauksia toinen jalka haudassa ja toinenkin jo tukevasti hautauspalvelun porstuassa.

Mies joka kuoli alkaa turhia aikailematta suoraan päähenkilön saamalla kuolemantuomiolla. Alkuasetelma on murhaava, ja lukija on heti koukussa.

Lukija haluaa tietää, miten Jaakko Launismaa on joutunut myrkytetyksi? Mitä hän aikoo tehdä viimeisinä hetkinään?

Kuka on mahdollisesti halunnut murhata hänet?

”Kuolema on elämän ainoa pysyvä asia, karmealla tavalla ainoa asia, johon todella voi luottaa”, hän järkeilee palatessaan toimistoonsa Haminassa.

Hän haluaa selvittää kohtalonsa ja saada todennäköiset syylliset nalkkiin – semminkin, kun saa vaimonsa ja yrityksen nuoren autonkuljettajan sattumalta kiinni kesken kiihkeän lemmenaktin. Alkaa kissa ja hiiri -leikki, joka on totisinta totta.

Fatalistisesti viritetyn romaanin kerronta etenee tihentyvänä virtauksena ensimmäisessä persoonassa. Ratkaisu tuo mieleen monet film noir -elokuvat, joissa varjojen maailmaan eksynyt päähenkilö kerii lakonisesti auki omalle kohdalleen osunutta outoa rikostapausta.

Farssi hakee kaikupohjaa trilleristä. Tuomainen onkin selvästi astunut uudelle maaperälle. Romaanin rakastettava epäsankari ajattelee ”vääriä asioita väärässä paikassa”.

Mies joka kuoli sisältää monia oivaltavia havaintoja kuoleman ja elämän häilyvästä rajapinnasta, mutta osansa saa myös suomalaisuus. Paljolti hykerrys syntyy kertojan humoristisesta asenteesta. Siitä kiitos.

Liiallisella syvällisyydellä Tuomainen ei tosin pankkia räjäytä. Näin Jaakko Kaunismaa näkee kesät talvet terassilla istuvat kantavierretontut: Kun aurinko loimottaa otsaan, ”oluesta tulee virtsaa jo ennen juontia, päästä pian sen jälkeen.”

On lähellä, että uutuutta voisi pitää omassa lajissaan nappisuorituksensa. Näin ei kuitenkaan ole, koska niin moni hyvä aihio jää täysimittaisesti hyödyntämättä.

Samoin kerronta laukkaa eteenpäin silloin, kun sen toivoisi pysähtyvän ja tarjoavan välähdyksen maailmasta sellaisesta kulmasta, josta emme ole sitä älynneet katsoa.

Suurin ongelma on kuitenkin se, että loppuratkaisu ei vakuuta. Siitä jää petetty olo, koska sitä on odottanut koko kerronnan ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat