Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Claes Andersonin romaanissa mitataan mies ja hänen vapautensa

Romaanissa silmäillään taakse ja eteen – ja sisään.

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Markus Jokela / HS
Claes Andersson kuvattiin Helsingissä viime elokuussa.
Claes Andersson kuvattiin Helsingissä viime elokuussa. Kuva: Markus Jokela / HS

Romaani Claes Andersson: Hiljaiseloa Meilahdessa. Oton elämä 2 (Stilla dagar i Mejlans). Suom. Liisa Ryömä. WSOY. 223 s.

Claes Andersson (s. 1937) näkee ja kirjoittaa viehättävästi itsensä vierestä, luontevan ekshibitionistisesti ja sopivan etäältä.

Hiljaiseloa Meilahdessa. Oton elämä 2.

Kirjoittaja: Claes Andersson

Julkaisija: WSOY

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: Stilla dagar i Mejlans

Vuosi: 2016

Suomentaja: Liisa Ryömä

Sivumäärä: 223

Oton elämässä (2011) jo fundeeraili kirjailija ja psykiatri Anderssonia muistuttava kirjailija ja psykiatri, nimeltään Otto, ja varjokuva toistuu Hiljaiseloa Meilahdessa -romaanissa.

Työhuone Meilahdessa on turvasatama, pianojazz ja klassinen soivat, haaveet, muistot ja pelot vievät miestä. Otto myös niin sanotusti seuraa aikaansa, ei voi muutakaan, vaikka kiihtyy ja masentuu. Odotettavimmillaan hän on parissa paasauksessa ja poliittisissa kommentaareissaan; Putinin kanssa ei näy silti sovintoa syntyvän, enintään kauhuntasapainoinen tila.

Lapsuudessa ja nuoruuden hairahduksissa ja estoisissa rakkauksissaan, Otto liikuskelee jo vaivatta. Rakkaudenkaipuu ruokkii huomionkipeyttä.

Aikuisena matkaa rikastuttavat eräänlaisina sivupersoonina hänen ystävänsä Albert ja Gabriel, ja ajan myötä he häipyvätkin – sekoitettuaan omakuvaa hyvin.

Aforistiset ”kuvat” sitovat kirjan lukuja mainiosti toisiinsa, kuten: ”Useammat ihmiset hukkuvat aavikolle kuin mereen.”

Jos tapahtumilla ei liiemmälti herkutellakaan, Oton elämä ei siitä typisty sisällyksettömäksi.

Sisäinen liike ja katse on kysyvää, kyseenalaistavaa, ilmiöitä alinomaa puntaroivaa. Oton elo Meilahdessa on hiljaisempaa kuin Henry Millerin Clichyssä, ehkei kuitenkaan mitättömämpää.

Pienehkö romaani, suurempi loppukohtaus. Sairaalaoperaation tiimoilta Otto leijuu materiasta irtaantuneessa onnessaan, kaukana kropastaan ja fyysisistä rajoista, kutsuu ja kohtaa (kuolleita) ystäviään, kuulee ihanimmat musiikit…

Mahtava trippi päättyy paluuseen apinoiden planeetalle, ja kohta hän on taas ”sama vanha yhdeksänkymmenenkahden kilon painoinen kulunut ja reumaattinen ruho”.

Mutta Otto hyväksyy, suvaitsee senkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat