Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turtschaninoffin uutuuskirjalle voi povata menestystä – ”Voimaannuttava lukukokemus”

Finlandia Junior -palkitun Maria Turtschaninoffin feministinen fantasiaromaani kuvaa naisten karua kohtelua.

Kulttuuri
 
Tuomas Marttila
Maria Turtschaninoffin edellinen fantasiaromaani Maresi sai Finlandia Junior -palkinnon 2014.
Maria Turtschaninoffin edellinen fantasiaromaani Maresi sai Finlandia Junior -palkinnon 2014. Kuva: Tuomas Marttila

Fantasia Maria Turtschaninoff: Naondel – Punaisen luostarin kronikoita (Naondel. Krönikor från det Röda Klostret). Suom. Marja Kyrö. Tammi. 397 s.

Suomenruotsalaisen Maria Turtschaninoffin edellinen romaani Maresi – Punaisen luostarin kronikoita voitti vuoden 2014 Finlandia Junior -palkinnon. Myyttiseen maailmaan sijoittuva feministinen fantasiakirja on sittemmin myyty jo seitsemääntoista maahan.

Naondel - Punaisen luostarin kronikoita

Kirjoittaja: Maria Turtschaninoff

Julkaisija: Tammi

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: Naondel. Krönikor från det Röda Klostret

Vuosi: 2016

Suomentaja: Marja Kyrö

Sivumäärä: 397

Vastaavaa menestystä voi povata Turtschaninoffin Naondel-uutuudelle, joka jatkaa Punaisen luostarin kronikoita.

Nyt hypätään aikaan ennen luostarin perustamista, joten teos toimii ongelmitta myös lukijoille, jotka eivät ole Maresiin tutustuneet.

Naondel on huomattavasti edeltäjäänsä laajakantoisempi ja aikuisempi romaani. Se kertoo tytöistä ja naisista, jotka päätyvät visiiri Iskanin omistukseen. Vallanhimon syövyttämä väkivaltainen sarjaraiskaaja käyttää heitä armotta halujensa tyydyttämiseen.

Perinteinen fantasiaromaani keskittyisi Iskanin sotaretkiin tai hovijuonitteluihin, mutta Turtschaninoff nostaa pääosaan visiirin haaremiin vangittujen naisten elämän. Teos valaisee eri-ikäisten ja toisistaan poikkeavissa kulttuureissa kasvaneiden naisten luonteita, historiaa ja arkea.

Tätä kautta kirjailija kuvaa luomansa maailman monimuotoisuutta, sen rikasta elintapojen ja uskomusten kenttää.

Romaanista löytyy kansoja, joiden vauraus kumpuaa maustekaupasta, ja ihmisiä, jotka elävät luonnonkierron mukaisesti. Puissa asuvia yhteisöjä, unia punovia naisia, parantajia ja jokiheimon naissotureita.

Ihmiskohtaloiden kirjo on avara, mutta naisten kohdalla usein julma ja traaginen.

Hyväksikäyttö, alistaminen ja orjuus käyvät tutuiksi kirjan päähenkilöille. He ovat päätyneet yhteiseen kultaiseen häkkiin, mutta miehinen valtakoneisto ja menetysten synnyttämä epäluulo pitävät heidät pitkään etäällä toisistaan.

Keskeisessä osassa teoksessa ovat maan povesta kurottavat mahdit, jotka tarjoavat käyttäjälleen taianomaisia voimia.

Lähes unhoon vaipuneet pyhät paikat ajavat erityisesti visiiri Iskania eteenpäin. Hän haluaa joko saada ne haltuunsa tai pyyhkiä pois maailmankartalta, jottei kukaan kykenisi nousemaan niiden avulla häntä vastaan.

Romaanin vuosikymmeniä kattava kerronta vie syvälle päähenkilöiden elämään.

Maria Turtschaninoffin kieli on kaunista ja ihmiskuvaus täyteläistä. Hän ei liioittele teoksen maagisia aspekteja, vaan upottaa ne sujuvasti osaksi historiallisuutta henkivän todellisuutensa kudosta.

Kirjan tärkeimmäksi kysymykseksi nousee naisten asema yhteisöissä, joissa heille ei suoda ihmisarvoa.

Romaani ei silti sorru pelkkään synkkyyteen, sillä lopussa pilkahtaa toivo paremmasta. Visio maailmasta, jossa kiusatut tytöt voivat tuntea olonsa turvalliseksi. Oppia, että he ovat arvokkaita ja että heidän elämällään on merkitystä.

Naondel on vahva fantasiaromaani, joka tarjoaa ankarasta sisällöstä huolimatta voimaannuttavan lukukokemuksen. Teoksen kovia kokeneissa naishahmoissa on lämpöä ja särmää, joka koskettaa. Kirjaa onkin helppo verrata jopa Ursula K. Le Guinin myöhäistuotannon parhaisiin teoksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat