Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen kuolema vie metsään – uutuuskirja kertoo, kuinka väärin puolisot voivat ymmärtää toisiaan

Hanna Mooten esikoisromaania lapsen kuolemaa lähestytään vuorotellen miehen ja vaimon näkökulmasta, ja he tulkitsevat samoja tapahtumia hyvin eri tavalla.

Kulttuuri
 
Hanna Poropudas
Hanna Morren esikoisromaani kertoo vanhempien surusta.
Hanna Morren esikoisromaani kertoo vanhempien surusta. Kuva: Hanna Poropudas

Romaani Hanna Morre: Tuonen tahto. Osuuskumma. 131 s.

Vuonna 2012 toimintansa aloittanut Osuuskumma-kustantamo tunnetaan erityisesti kotimaisten novellikokoelmien ja -antologioiden julkaisijana. Spekulatiiviseen fiktioon keskittyneen pienkustantamon valikoimiin lukeutuu myös pidempi proosa. Kuten Salossa asuvan Hanna Morren (s. 1981) esikoisromaani Tuonen tahto.

Tuonen tahto

Kirjoittaja: Hanna Morre

Julkaisija: Osuuskumma

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 131

Varakkaan espoolaispariskunnan arki romahtaa, kun heidän 8-vuotias Aino-tyttärensä kuolee liikenneonnettomuudessa. Vanhemmuuden mallit sortuvat, ja avioliiton valtasuhteet horjuvat.

Kauhu hiipii metsän kautta taloon, kun itsesyytösten kanssa kamppaileva Tytti-äiti murtuu täysin. Hän ei suostu hyväksymään lapsensa menetystä ja hakee tukea vanhan kansan taikauskosta. Tytti luottaa siihen, että metsän väki vastaa hänen huutoonsa ja tuo rakkaan Ainon takaisin manan majoilta.

Kuuluuko yläkerrasta jo kohta hentoa kikatusta ja pienten jalkojen sipsutusta?

Tytin surutyön mystiset sävyt menevät pilkuntarkalta Timo-isältä täysin ohi silmien. Reaalitodellisuudesta tiukasti kiinni pitävä bisnesmies välittää vain hyvän elämän kulisseista ja syyttää murhenäytelmästä vaimonsa lepsuilua.

Kahden kokemusmaailman vastakkainasettelua korostaa kertojan vaihtelu. Tragediaa lähestytään vuorotellen Tytin ja Timon näkökulmasta, ja he tulkitsevat samoja tapahtumia hyvin eri tavalla.

Tilaa saa myös huomio, kuinka väärin aviopuolisot voivat toistensa tunteita lukea.

Hahmojen luonnekuvaus on lähes karikatyyrinen. Tytti on alistuva vaimo, joka on haudannut haaveensa ja persoonallisuutensa yhteiskunnan tyrkyttämän kiiltokuvan alle. Timo on puolestaan voitontahtoinen alfa-uros, jolle elämä näyttäytyy laskelmoituna kaupankäyntinä.

Morren teksti kulkee kelvollisesti, vaikka kirjan ensimmäinen luku olisikin kaivannut hiomista.

Mitään kovin syvällistä kokemusta lyhyt kirja ei tarjoa, sillä yhden perusidean ympärille rakentuvana kertomuksena teos muistuttaa enemmän pitkää novellia kuin täysiveristä romaania.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan 16. marraskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat